Comuna Felnac are nouă proiecte în derulare, iar acum se lucrează la asfaltări
Ieri, 23 mai 2018, am ajuns și la Felnac, o comună frumoasă așezată în Banatul Mureșan pe malul stâng al Mureșului, la doar 20 km depărtare de Arad, o comună în care oamenii se ocupă mai mult cu agricultura deoarece pământul extraordinar de bun „de pustă” cum spune bănățanul, este foarte productiv, astfel că dă roade bune.
Prima atestare documentar istorică datează de la 1330. În trecut aici a existat o cetate din secolul al XIV-lea, care a fost reconstruită în anul 1500 și demolată în anul 1699. Mai există și bisericile ortodoxă română și ortodoxă sârbă. Pentru că în trecut populația era preponderant sârbă, însă de-a lungul timpului a crescut, iar în prezent este preponderent română, cu peste 3000 de locuitori.
Dacă în urmă cu doar trei ani comuna Felnac era sub nivelul comunei Zădăreni, iată că acum a cunoscut o serie de investiții care nu fac altceva decât să ridice nivelul de trai al locuitorilor. Am stat de vorbă cu domnul primar Ioan Malița, un om care își dorește să facă administrație, să realizeze lucruri frumoase pentru comunitate și iată că a și reușit.
Dar cred că cel mai bine ar fi să-l urmărim povestind pentru că are multe de spus referitor la investițiile din comună:
“Anul trecut ne-am pregătit pentru asfaltare începând cu proiectul - asfaltare străzi în comună cu o lungime totală de 9,3 km unde până la finele anului 2017 am asfaltat două străzi, respectiv strada 1 și strada 3. Am realizat însă și structura de terasamente la străzile din Călugăreni și strada 5, 6 și 8 din Felnac care acum sunt la nivel de compactare, fiind pregătite de asfaltare și chiar astăzi, (23.05.2018) s-a început Campania de asfaltare a străzilor care cuprinde peste 4 km de asfalt turnat.
Acum suntem la peste 50% din graficul lucrărilor ceea ce ne încurajează să spunem că vom finaliza până la sfârșitul anului întregul proiect care este în valoare de aproximativ două milioane de euro, bani absorbiți de la Guvernul României. Acesta este un proiect mare pentru comuna noastră, însă realizarea lui era imperios necesară pentru comunitate. Un alt proiect care de altfel este concomitent cu primul, este cel de reabilitare și modernizare a școlii gimnaziale "Aurel Sebeșanul" din Felnac.
Aici am efectuat licitația și avem un câștigător, urmând să semnăm contractul de execuție și să dăm ordinul de începere a lucrărilor. Tot la școală, la clasele I-IV avem un alt proiect de reabilitare/modernizare care este acum în faza de licitație și credem că în cel mai scurt timp vom începe lucrările.
Alt proiect este lucrarea de reabilitare a iluminatului public din Felnac și Călugăreni, fiind prima comună din județ care are iluminatul peste tot cu leduri. Urmează doar să schimbăm punctele de aprindere a iluminatului pe ceas și astfel în funcție de anotimp se va programa ora de aprindere a iluminatului public.
Investiția se ridică la o sută de mii euro și a fost finanțată de la Guvernul României. Un nou proiect fiind în faza de proiectare și care se referă la reabilitare, modernizarea și extinderea sediului Primăriei Felnac, unde am încheiat un contract de finanțare cu Miniterul Dezvoltării, urmând ca după faza de proiectare să ridicăm lucrarea pe SEAP în vederea licitației.
Avem și un proiect depus pe C.N.I. pentru extindere, reabilitare și modernizarea Căminului Cultural din Felnac, chiar zilele trecute a venit studiul de fezabilitate aprobat, urmând să fim chemați în comisia tehnică C.N.I. pentru finanțare.
Concomitent cu aceasta am depus un proiect pentru pietruire drumuri agricole pe A.F.I.R. unde am acumulat 87 de puncta, însă nu suficiente pentru finanțare. Am depus contestație și sperăm să mai primim câteva puncte astfel să putem obține finanțarea.
Tot pe fonduri europene am depus prin G.A.L. "Lunca Mureșului" un proiect pentru achiziția unui buldoexcavator fiind extreme de necesar pentru lucrările edilitare din comună. Utilajul va fi dotat cu toate agregatele necesare lucrărilor utilitate. Proiectul este deja câștigat, urmează să facem achiziția și este în valoare de 87 mii euro, bani nerambursabili.
Am constituit și o firmă proprie a Primăriei pentru a putea face lucrările de întreținere și modernizare a spațiilor publice. Cu această firmă am reușit să construim peste 400 metri liniari de trotuare în comună, am reabilitat mai multe zone din proprietatea comunei, iar acum construim o capelă funerară nouă în Felnac, bineînțeles cu bani din bugetul local.
Tot cu această firmă am mutat sediul poliției după ce am reabilitat și modernizat noul sediu pregătind un spațiu adecvat pentru munca dânșilor. Avem planuri mari și pentru viitor, am fost la București pentru a ne documenta, având de gând să depunem un proiect pentru canalizare în comună, am făcut ridicările topografice, studiul geo, urmând ca în perioada următoare să ne prezentăm la Guvern pentru a fi finanțați.
Totodată lucrăm și la un studiu de fezabilitate pentru introducerea gazului metan în comună, sperând ca până în toamnă să fie finalizat pentru a putea merge la Ministerul Energiei pentru a obține cota de gaz.
Am purtat o discuție cu cei de la GRINGAZ care sunt interesați de execuția lucrării, insă momentan depindem de cota de gaz de la Ministerul Energiei. Tot pe P.N.D.L. avem în plan și practic avem documentația realizată pentru alți 4 km asfaltare străzi care deservesc zonele înprejmuitoare a localității Felnac și zona industrială.
Avem finanțare de la Guvern unde în cadrul PUG-ului, realizăm și PUZ-ul pentru extinderea zonei industriale și noi locuri de case la Felnac. La Călugăreni avem cartierul nou unde se lucrează la infrastructura străzilor, iar acea zonă va fi asfaltată 100%. Am montat iluminatul public și se lucrează la drumuri în acest cartier. Alt proiect tot pe fonduri europene este dotarea domeniului public cu sistem wireless, proiect ce se ridică la 15 mii de euro și sperăm să fim printre primii 50 de solicitanți din țară.
Este un lucru extraordinar de bun ca peste tot în comună să existe semnal pentru internet. Aș vrea să fac o referire și la sediul stației C.F.R din Felnac. Primăria a făcut demersuri la Ministerul Transporturilor pentru a prelua clădirea stației care este într-o stare accentuată de degradare și a reconstrui o clădire a stației nouă și a reabilita zona, însă din păcate răspunsul a fost negativ, astfel că nefiind în proprietatea Primăriei nu ne putem implica.
Dacă ar fi să fac o retrospectivă a celor doi ani de activitate în cadrul Primăriei aș spune că dacă atunci când am ajuns primar nu era nici un proiect, acum avem în desfășurare nouă proiecte în diferite stadii de implementare, însă vreau să asigur cetățenii comunei că nu ne vom opri aici pentru că într-o comunitate tot timpul mai este ceva de făcut în folosul cetățenilor.
Mai vreau să spun că pe data de 14 și 15 august toți “Fii satului” sunt așteptați acasă...la Felnac”.
Am fost cu domnul primar prin comună pe străzi și la lucrările care se efectuează, la asfaltarea străzilor unde oamenii și utilajele lucrau turnând asfaltul cald chiar dacă temperatura era de peste 30 de grade, la Călugăreni se lucra pe străzi, deci modernizarea continuă.