Comuna Bârzava cu realizări și viitoare locuri de muncă pentru toată Valea Mureșului
Denumirea localităţii Bârzava este de origine dacică, zona Bârzavei a fost locuită încă din Epoca Pietrei, găsindu-se resturi de obiecte din ceramică spre hotarul cu comuna Conop. Zona a fost locuită şi în perioada dacică şi romană.
Prima atestare documentară a localităţii Bârzava este din 11 decembrie 1471, când familia nobiliară Abrahamffy dă în zălog domeniile sale de la Căpruţa, Bârzava şi Dumbrăviţa. Vatra satului era pe Valea Bârzavei la circa 18 km la Piatra Păcurarului.
Localitatea Bătuța este atestată documentar în anul 1851, Căpruța în anul 1350, Dumbrăvița în anul 1471, Groșii Noi în anul 1515, Lalașinț în anul 1585, Monoroștia în anul 1350 și Slatina de Mureș în anul 1439. Satele Căpruța și Monoroștia sunt primele atestate pe raza actualei comune, însă se pare că zona a fost locuită cu mult înainte.
Comuna Bârzava este una dintre cele mai mari comune din județul Arad ca întindere, având în componență localitățile Bătuța, Căpruța, Dumbrăvița, Groșii Noi, Monoroștia, Lalașinț și Slatina de Mureș.
Nu doar că este întinsă ca suprafață, având 25,643 de hectare, dar este și foarte frumoasă din punct de vedere turistic, fiind o plăcere să ajungieți la Dumbrăvița sau Groșii-Noi unde este Rezervația Naturală Runcu și biserica din lemn care datează de pe la 1801, ori la Monoroștia cu frumoasa vale și rezervația paleontologică de aici. Sau de ce nu pe Valea Bârzavei , spre cabana Babina și troița lui Vasile Cota, unul dintre cei mai de seamă silvicultori și cinegeticieni din România care între anii 1933-1937 a fost Șeful Ocolului Silvic Bârzava.
Să nu uităm însă nici frumoasa localitate Slatina de Mureș, așezată între păduri pe firul văii, unde susurul apei se îmbină armonios cu cântecul privighetorii în diminețile de primăvară. Urcând apoi pe șoseaua în serpentine strânse spre Gurahonț printre frumoasele păduri de foioase, parcă trăiești într-o altă lume pentru că natura și-a pus amprenta pe fiecare locșor de aici, iar de vei privi roată vei vedea numai pădure, un minunat templu pe care Dumnezeu l-a făcut cadou acestor locuri de basm.
În fiecare localitate din comuna Bârzava se îmbină modernul cu tradiționalul, dând un farmec aparte locurilor, iar odată ce ajungi, trecătorule, să cunoști oamenii și aceste locuri frumoase, vei reveni cu siguranță pentru că te vei lipi sufletește de acele frumoase meleaguri. Nu numai frumusețea locurilor de aici atrag, ci și faptul că a pătruns și modernul, iar dacă cu zece ani în urmă la Bârzava nu era o stradă asfaltată prin sat, astăzi, comuna se poate mândri cu faptul că este prima localitate de pe Valea Mureșului cu toate străzile asfaltate, modernizarea comunei continuând pas cu pas.
Am stat de vorbă cu primarul comunei Bârzava, domnul Faur Gabriel, un om modest, însă harnic și cu simț gospodăresc care a reușit să facă multe lucruri frumoase și multe investiții în comună. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-a făcut este faptul că a reușit să atragă în comună firma ASTALDI care de curând și-a făcut la Bârzava sediul cu birouri și alte utilități al punctului de lucru pentru modernizarea liniei ferate de mare viteză spre Deva.
Datorită acestei investiții se crează câteva sute de locuri de muncă pe toată Valea Mureșului, ceea ce nu este puțin lucru într-o zonă în care industria este inexistentă.
"Avem un mare avantaj prin faptul că la sfârșitul anului trecut, firma ASTALDI și-a făcut punct de lucru la noi la Bârzava, construind aici clădiri și tot ce au nevoie pentru a-și desfășura activitatea, pentru modernizarea liniei ferate de mare viteză, astfel că sediul tronsonului Ghioroc – Simeria este la noi la Bârzava. Acest lucru ne avantajează foarte mult, atât ca locuri de muncă, neavând industrie în zonă, dar mai mult, primăria Bârzava beneficiază de banii din închirierea terenului pentru spații de birouri, magazii, etc. de la firma ASTALDI.
Faptul că se creează locuri de muncă pentru localnici este foarte important, căutându-se meseriași, sudori, șoferi, muncitori necalificați și chiar ingineri. ASTALDI de fapt are deschise două șantiere pe raza comunei, iar impozitul pe profit va intra în bugetul comunei Bârzava, astfel că vom putea face alte noi investiții din bugetul local, dovadă că anul trecut am avut excedent bugetar".
Iată că după mult timp în care parcă nimic nu mergea pe Valea Mureșului, de la desființarea fabricii de lădițe a IFET-ului din Bârzava, din nou va fi de lucru, cel puțin pentru câțiva ani buni, însă cert este că aceste lucrări vor aduce cu ele și investiții care vor rămâne pe teritoriul comunei. Desigur că acest aspect este doar o latură a dezvoltării comunei Bârzava, însă investiții s-au făcut mereu aici.
Așa cum am spus , Bârzava are toate străzile asfaltate, inclusiv strada de dincolo de vale pe marginea satului, cu șanțuri și rigole, cu absolut tot ce este necesar, iar acum este în derulare un alt mare proiect.
"Una dintre cele mai importante investiții care este în derulare este drumul DC-79 Căpruța – Groșii Noi pe o lungime de 10 km. Momentan se lucrează la pietruirea drumului și consolidare acolo unde este nevoie, pe porțiunea în care drumul merge în paralel cu valea. Se lucrează și la podețe ori la șanțuri, urmând ca în momentul în care timpul o va permite, vom începe asfaltarea drumului.
Proiectul este cu finanțare europeană pe măsura 7.2 și este 100% nerambursabil, practic am obținut finanțare de la Uniunea Europeană fără să scoatem bani din bugetul local. Perioada execuției lucrării este de 21 de luni, însă în cursul acestui an vom face asfaltarea până la Groșii Noi.
Este o lucrare mare care necesită lucru de calitate pe care am dorit de mult să o realizăm, pentru ca oamenii din Dumbrăvița și Groșii-Noi să poată circula civilizat. Tot pe fonduri Europene mai avem proiecte care sunt în derulare la Căminul Cultural din Căpruța și Lalașinț, unde se lucrează la reabilitarea și modernizarea acestor obiective. Perioada contractului este de 21 de luni, dar cu siguranță lucrările se vor finaliza până în vară, practic înainte de termen.
La Groșii Noi cu fonduri prin programul PNDL am reabilitat și modernizat Școala Generală, cu tot cu dotări interioare, scaune, mese și tot ceea ce este necesar, grup sanitar nou, absolut totul pentru ca cei mici să-și poată desfășura activitatea în cele mai bune condiții; în comuna noastră se pune accent pe educația copiilor. Proiectul este finalizat deja 100%, iar cei mici au toate condițiile.", a spus primarul.
Am rămas plăcut surprins, atât de școala de la Groșii Noi, de condițiile de acolo, cât mai ales de școala și grădinița de la Lalașinț și sincer am tot respectul pentru primarul Gabriel Faur pentru ce a realizat.
"Școala și grădinița din Lalașinț au fost reabilitate, modernizate și dotate tot printr-un program PNDL, iar lucrările sunt în curs de finalizare. Și pentru că tot vorbim de Lalașinț, aș vrea să fac referire și la faptul că în curând vom asfalta strada cu școala și grădinița de aici, pe o lungime de 1,6 km. Vreau să mai fac și o precizare referitoare la drumul comunal (DC-83) ce face legătura între Lalașinț și Belotinț pentru că aici avem un drum pe teritoriul nostru administrativ de doar 1, 1 km spre Belotinț, restul aparținând comunei Conop, fiind în jurisdicția comunei vecine.
Porțiunea care ține de comuna Bârzava va fi asfaltată până la sfârșitul acestui an, deoarece lucrăm deja la proiect, dorind ca în cel mai scurt timp să finalizăm lucrarea pe teritoriul nostru administrativ (cât ține de comuna noastră). Așa cum ați spus, la Bârzava avem asfaltate toate străzile încă de anul trecut, mai puțin strada de pe Valea "Tujva" pentru că este foarte dificil, fiind pe vale, însă în acest an o vom moderniza și pe aceea. Am asfaltat încă de anul trecut strada de pe Valea Monoroștia, iar în acest an vom asfalta și strada "Bavna", cu o lungime de 1,6 km. La Slatina de Mureș am construit o terasă la Căminul Cultural din localitate.
Prin GAL Podgoria - Miniș - Măderat am fost selectați, cu un proiect eligibil, urmând să semnăm contractul de finanțare pentru achiziționarea unui buldoexcavator, dotat cu lamă pentru dezăpezire și agregat pentru cosit iarba de pe marginea drumurilor, un utilaj care ne este foarte necesar pentru lucrările edilitare. După semnarea contractului de finanțare urmează licitația, apoi putem face achiziția utilajului.
Nu am uitat însă nici de domnișoarele, doamnele, mamele și bunicile din comuna noastră, astfel că de Ziua Femeii, însă în data de 10 martie, am organizat o reuniune cu femeile din toată comuna unde au participat în jur de 300 reprezentante ale sexului frumos.
În încheiere aș dori să asigur cetățenii că vom face tot ceea ne stă în putință pentru a accesa noi proiecte care să ne aducă finanțare pentru investițiile necesare, prin care să putem moderniza comuna Bârzava". a încheiat domnul primar Faur Gabriel.
Trebuie să recunosc că am găsit comuna Bârzava schimbată în bine de la ultima vizită, în urmă cu peste un an, iar faptul că s-au realizat atâtea lucruri frumoase aici, nu poate decât să bucure locuitorii comunei și pe mine, ca unul care am crescut la țară, dorind ca satele din județul Arad să prospere, iar gererațiile ce vin după noi să nu mai umble prin praful "ulițelor" de altă dată și omul de la țară să nu mai fie nevoit să ia drumul orașelor pentru o bucată de pâine la copii, ci să-și găsească rostul acolo unde s-a născut, să-și găsească împlinirea și realizarea în locurile natale, nu între străini.
Am plecat lăsând în urmă Bârzava, apoi pe la Slatina de Mureș am trecut peste codrii spre Gurahonț, gândindu-mă la faptul că un om gospodar, fie el primar, "sfințește locul", iar de ceea ce astăzi se înfăptuiește acolo vor beneficia și generațiile următoare.