Şedinţă cu scandal la Composesoratul Agrişul Mare (FOTO şi VIDEO)
Membri Composesoratului „Agrişana” Agrişul Mare au fost convocaţi, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru a participa la o şedinţă, care ar fi trebuit să aibă loc anul trecut, dar, conform spuselor preşedintelui Gheorghe Oprea, a fost amânată din cauza pandemiei. Principalele puncte de pe ordinea de zi au fost prezentarea dării de seamă pentru anul trecut şi alegerea conducerii. Ceea ce a ieşit... vă povestim noi şi puteţi vedea în filmările ataşate.
Potrivit unora dintre membrii prezenţi, şedinţa ar fi fost convocată cu doar două zile înainte de data la care a avut loc, nu cu 20 de zile înainte, aşa cum prevede statutul. În replică, preşedintele le-a răspuns contestatarilor că s-a mers din casă-n casă cu convocatorul, pentru ca toată lumea să fie informată. Și totuși mulți dintre cei prezenți susțin că președintele aflând că are un contracandidat a schimbat ordinea punctelor de ședință astfel încât adversarul să fie eliminat din start.
Contracandidat ţinut pe tuşă
Încă de la început au apărut neînţelegeri cu privire la calitatea de membru al unui participant, Samuel Mica, care a primit o donaţie din partea tatălui său, preşedintele Oprea invocând faptul că numele bărbatului nu apare în tabelul membrilor composesori aprobat de Adunarea Generală, deși acesta a prezentat un act notarial autentificat(legalizat) în SUA. Intesant este că în loc să fie rezolvată foarte simplu, prin punerea pe ordinea de zi a Adunării Generale, problema a fost lăsată în aer, astfel încât, după cum veţi vedea mai jos, Samuel Mica nu a putut candida pentru funcţia de preşedinte al composesoratului, dar a fost ales în comisia administratorului ... !!!.
În momentul în care s-a pus în discuţie ordinea de zi, au început discuţii aprinse, unii săteni cerând că alegerile să aibă loc la sfârşit, după ce se va epuiza „rubrica” Diverse așa cum era în convocator. Astfel spiritele s-au încins, iar oamenii au început să ceară lămuriri conducerii. „De ce în loc de patru metri cubi am primit doi?”, a întrebat unul dintre săteni. Răspunsul s-a lăsat însă aşteptat. În loc de lămuriri s-a pus la vot ordinea de zi...
Arată cu degetul înspre comisia de cenzori
Înainte de a prezenta darea de seamă, preşedintele Gheorghe Oprea a ţinut să arate cu degetul înspre comisia de cenzori a composesoratului, care nu a verificat registrele pe care le ţine din 2008, aşa cum ar fi fost normal. „Ar fi fost bine, pentru mine în primul rând, ca măcar o dată pe an, comisia de cenzori să fi venit, să fi făcut un control, să fiu eu cu sufletul împăcat. Dar aşa oamenii visează noaptea într-un fel, altul visează în alt fel şi fiecare îşi dă cu părerea. Darea de seamă pe care o prezint acum se poate verifica în registrul de casă”, a ţinut să spună Oprea.
„Suntem singurul composesorat, din câte ştiu eu, care am recuperat toată proprietatea foştilor urbarialişti, 938 de hectare”, a mai spus acesta, deși nimeni nu-l mai crede, pentru că sunt composesorate unde lucrurile funcționează normal, iar membrii își primesc drepturile susțin cei prezenți.
Tractorul şi actele, acasă la preşedinte
După discuţii legate de administrarea unui corp de pădure, preşedintele a fost luat la întrebări vizavi de faptul că actele şi tractorul composesoratului sunt ţinute la el acasă, nu la sediul composesoratului și este folosit în interesul personal. De altfel, discuţii au fost şi cu privire la cumpărarea tractorului respectiv şi a unui motor pentru tractorul respectiv, în condiţiile în care au fost voci care susţineau că motorul a fost luat cu un preţ mult prea mare, iar manopera la fel, fiind vorba de suma de 6500 lei, ori înlocuirea unui motor nici la reprezentanță nu costa atît.Pe de altă parte președintele nu a răspuns nici câtă motorină a fost consumată cu mașina composesoratului.
În continurea, membrii au avut nelămuriri cu privire la sumele încasate din subvenţia primită de la APIA, dar şi cu privire la bilanţul contabil, oamenii cerând să se facă un audit.
Au urmat alegeri pentru funcţia de preşedinte, pentru consiliul de administraţie şi comisia de cenzori şi comisia de recepţie.
Un cenzor rupe tăcerea
Având în vedere a început să se vorbească de activitatea cenzorilor, despre care Oprea susţinea că nu şi-au făcut treaba, unul dintre aceştia s-a ridicat şi a început să vorbească: „Când am fost cenzor, am fost la tine acasă şi am zis să ne dai actele. Ai zis către noi că sunt la contabilă. Dar contabila unde-i? La Pâncota”. „Nu. Din 2008 de când am început, am registrul de casă. Ar fi fost culmea să spun că nu ţi-l dau”, a răspuns Oprea. „Nu că nu mi-l dai, ci că e la Pâncota, la contabilă, iar contabila e în concediu”, a continuat cenzorul. „E o confuzie. Actele mi le-ai cerut, nu registrul de casă. Actele erau la contabilă, nu registrul de casă”, a venit replica preşedintelui.
S-a pus apoi în discuţie faptul că secretara composesoratului nu ar avea dreptul să ocupe acea poziţie, conform statutului, având în vedere că este nora preşedintelui. Până la urmă aceasta a fost aleasă din nou.
Dreptul de vot stabilit în funcţie de drepturile deţinute de fiecare
În momentul în care s-a pus în dicuţie propunerile pentru funcţia de preşedinte, s-a respins candidatura lui Samuel Mica, care nu a fost validat de Adunarea Generală, apoi Oprea le-a pus în vedere oamenilor prezenţi că fiecare poate vota, conform statutului, în funcţie de numărul de drepturi pe care le are, ceea ce a provocat din nou nemulţumiri şi discuţii. „Fiecare are atâtea voturi câte drepturi are, dar nu mai mult de cinci. Dacă nu îţi convine, în termen de 15 zile ai dreptul să faci contestaţie la Judecătorie”, le-a spus Oprea celor prezenţi.
Extrasele de cont cerute de oameni sunt tot la... contabilă
Cu toate acestea, oamenii au cerut mai multă transparentă, întrebându-l pe preşedinte de ce nu a venit cu toate extrasele de cont. Acesta a invocat din nou contabila, ceea ce a provocat din nou discuţii. De altfel președintele de cel putin 10 ani procedează la fel venind la ședință nu cu acte doveditoare ci cu o ciornă unde scrie ce vrea el, susțin câțiva dintre membri „Toate extrasele le am. Contabila, la sfârşit de an, trebuie să facă bilanţul. Acum face bilanţul pe 2021. I-am dus toate extrasele”, a răspuns Oprea, care a propus să se întocmească un tabel pentru ca proprietarii de animale, membrii de composesorat să-şi dea acordul ca subvenţiile de la APIA să fie ridicate de composesorat, nu de oameni, informându-i pe cei care nu sunt de acord cu privire la faptul că s-ar putea stabili o taxă de întreţinere a păşunii, care poate să fie egala cu subvenţia primită sau mai mare. „Banii îi folosim pentru întreţinerea păşunii, plăţi către membri”, a ţinut să precizeze preşedintele.Pe de altă parte un membru, Otilia Blaj susțină că președintele le cere și membrilor să semneze că renunță la subvenția pe animale în favoarea composesoraului ceea ce ,,nu este normal din moment ce suntem membrii.Taxele de pășunat se iau de la crescătorii de animale care nu sunt membrii,,.
În încheiere mai trebuie spus că unii dintre composesorii nemulumiţi de modul în care s-a desfăşurat Adunarea Generală de sâmbătă au decis să facă paşii legali pentru a contesta hotărârile adoptate acolo, pentru că nemulțumirile mocnesc de ani de zile și președintele Ghe.Oprea are propriile legi susțin aceștia.
Lucian Şerban
FOTO - VIDEO: Dorin Bodea