Un copac s-a prăbușit și a ucis un om, pe o șosea din Arad. Familia a dat în judecată CNAIR
Familia unui bărbat decedat după prăbușirea unui plop pe un drum național a dat în judecată Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și Garda Forestieră, cerând daune morale de 600.000 de euro. Într-o primă sentință, judecătorii au acordat 280.000 de euro. Curtea de Apel Timișoara a redus despăgubirile la 130.000 de euro, dar petenții vor mai mult, iar procesul continuă la Înalta Curte de Casație și Justiție.
În dimineața zilei de 6 noiembrie 2016, în jurul orei 9.45, bărbatul conducea, la volanul unei mașini Mazda, între localitățile arădene Sintea Mare și Chișineu-Criș, pe DN 79A. Cu aproximativ 2 kilometri înainte de intrarea în Chișineu-Criș, un plop de pe marginea drumului a fost doborât de vânt, iar copacul a căzut pe mașina bărbatului, rănindu-l grav. După 24 de zile de comă, șoferul a murit, lăsând în urmă o soție și doi copii, de 13 și 15 ani.
În urma accidentului, a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, iar ancheta a scos la iveală că, în 4 iulie 2016, cu patru luni înainte de producerea evenimentului rutier, angajații locali de la CNAIR au transmis Gărzii Forestiere o adresă prin care au cerut „deplasarea în teren a delegaţilor ocoalelor silvice adiacente drumului naţional 79A de la Vârfurile la Vărșand, în vederea marcării plantaţiei care prezintă pericol pentru siguranţa circulaţiei”. Compania de drumuri a mai cerut, în adresă, analizarea posibilității tăierii integrale a plantației de plopi de pe marginea șoselei, având în vedere că arborii au ajuns la vârste de 40-50 de ani.
Două săptămâni mai târziu, Garda Forestieră a aprobat „punerea în valoare (n.r. – tăierea arborilor)”. Din acel moment, CNAIR „a rămas în pasivitate” până în 8 noiembrie 2016. La două zile după producerea accidentului în care a murit bărbatul, CNAIR s-a pus în mișcare din nou și a cerut Ocolului Silvic Chişineu-Criş „marcarea şi punerea în valoare a plantaţiei ce urmează a fi tăiată pe DN 79 A Chereluş – Sintea Mare – Chişineu-Criş”.
După trei ani de anchetă, dosarul a fost clasat, deși polițiștii responsabili de caz au concluzionat că CNAIR (DRDP Timișoara) și Garda Forestieră au dat dovadă de „lipsă de implicare în obţinerea şi eliberarea avizelor necesare şi tăierea efectivă a plantaţiei de plopi de pe DN 79 A”, scrie Libertatea. Ancheta a mai scos la iveală că, la doi ani şi jumătate de la producerea accidentului, pe drumul Sintea Mare – Chişineu-Criş încă mai erau plopi netăiați. Imaginile Google Maps indică faptul că situația nu s-a schimbat nici în 2021. La data curentă, mijlocul lunii aprilie 2024, niciun arbore nu mai există pe sectorul de drum menționat.
O sentință finală va fi pronunțată, în recursul de la Curtea Supremă.