Claudia Boghicevici (PNL): ,,Suntem în luna martie a Anului Centenar şi Ministerul Culturii ÎNCĂ nu are un calendar al evenimentelor dedicate Marii Uniri!”
Trăim un moment istoric, sărbătorirea Centenarului. 100 de ani de la Marea Unire, 100 de ani de la consolidarea României ca stat. Această sărbătoare trebuie să fie marcată cum se cuvine, prin experienţe şi emoții care ne redau mândria de a fi români. Este necesar să conștientizăm şi să cinstim efortul și realizările celor care au reușit împlinirea idealului românesc naţional. Sacrificiile multor generaţii de români pentru a trăi liberi într-un singur stat naţional unitar.
,,Suntem în luna martie şi încă nu s-a întâmplat nimic. Instabilitatea guvernamentală, desele schimbări de miniştri şi secretari de stat la Ministerul Culturii, luptele interne din PSD au dus la blocarea finanţărilor pentru proiectele dedicate Anului Centenar. Guvernul a ratat startul aniversării Marii Uniri, iar ceea ce trebuia să fie un proiect de țară, sărbătoarea tuturor românilor, pare să devină un eșec pe toate planurile. Este o rușine și un dezinteres total al Guvernului față de această mare sărbătoare a tuturor românilor, care riscă să fie compromisă total!”, a declarat Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al PNL Arad.
Prima încercare a autorităţilor cu privire la Centenar s-a concretizat prin hotărârea guvernului Ponta, nr.24/2014 privind instituirea Programului naţional "România 100". Cel care s-a ocupat de coordonarea programului a fost Gabriel Oprea, recunoscut pentru multe altele, mai puţin pentru preocupările din domeniul cultural. Această hotărâre a fost abrogată de guvernul Cioloş care prin hotărârea nr. 465/2016 desfiinţează România 100 (pe care o preia ca platformă pentru propriul partid) şi înfiinţează Departamentul Centenar în subordinea sa directă. Unui secretar de stat i-a revenit rolul de a coordona Departamentul compus din 25 de posturi. Departament fără buget propriu.
Din cele 25 de posturi exista doar un singur istoric detaşat de la o şcoală din judeţul Prahova. Printre cei care se ocupau de Centenar în timpul guvernului Cioloş se numărau psihologi, ingineri, un actor, un manager de club etc.
După demisia Secretarului de Stat în februarie, PSD a numit un altul. Nici acesta nu a fost istoric dar a păstrat în mare parte echipa moştenită până la desfiinţarea Departamentului Centenar şi transformarea sa în Direcţie în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. După câteva luni în care această direcţie a funcţionat fără un secretar de stat, a fost numit „celebrul” Cotîrleţ, proaspăt doctor în istorie să coordoneze activitatea Direcţiei Centenar.
În sfârşit, acum, printr-un ordin al ministrului Culturii, atât secretarul de stat cât şi cei din Direcţie au fost demişi.
Avem aşadar un program România 100 care nu a lăsat nimic în urma sa, avem un secretar de stat al guvernului Cioloş care nu a lăsat nimic în urma sa cât şi doi secretari de stat PSD care nu au lăsat nimic în urma lor. 3 secretari de stat într-un an jumate. Lipsa continuității, a expertizei, lipsa dialogului cu Academia Română cât şi cu mediul universitar sunt constante ale activității acestor demnitari.
Nu există o listă finală a proiectelor finanţabile naţionale care să poată fi multiplicate la nivel local, nu există un calendar al evenimentelor, nu există o viziune sau o strategie! La începutul lunii martie, secretarul de stat Paul Cotîrleţ, coordonator al departamentului care organizează programul privind activitățile Centenarului, a fost revocat din funcție pentru lipsa unui concept unitar şi a unor obiective coerente. Din cele 2.048 de proiecte selectate de minister, până acum niciunul nu a primit finanţarea, deşi a intrat în vigoare Legea nr. 57/2018 privind aprobarea măsurilor organizatorice ale administrației publice centrale pentru Centenarul Marii Uniri.
Acum când sărbătorim 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, nu avem practic nici Departament, nici Direcție Centenar.