Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Claudia Boghicevici, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad, a prezentat bilanțul instituțiilor pe care le coordonează

Claudia Boghicevici, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad, a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, bilanțul activității pe anul 2018. Domeniile aflate sub coordonarea vicepreședintei Claudia Boghicevici sunt segmentul social, incluzând toate școlile speciale și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Arad, activitatea Aeroportului, a Bibliotecii și a Complexului Muzeal al Județului Arad. 

Claudia Boghicevici, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad, a prezentat bilanțul instituțiilor pe care le coordonează
Comentează 0

,,În fiecare dintre aceste domenii avem realizări importante. A pornit un proces de înnoire și, așa cum am promis atunci când ne-am preluat funcția, chiar am schimbat ritmul în aceste instituții. 

Aeroportul Internațional Arad a reprezentat cea mai mare provocare și este și o mare realizare. În urmă cu doi ani, am preluat un aeroport cu nicio cursă și nicio perspectivă de dezvoltare. Am reușit să obținem includerea sa în Masterplanul de Transporturi al României, cu o investiție, în următorii șase ani, de 24 de milioane de euro. În paralel am muncit pentru revitalizarea Aeroportului. Din anul 2017, am obținut acordul a două mari agenții de turism de a opera curse charter de la Arad, pe litoralul turcesc. Anul acesta, cursele s-au menținut. Au fost 64 de zboruri, cu un total de 11423 de pasageri. Am operat și 34 de zboruri cargo, anul acesta, transportând 43.660 kg marfă dinspre Arad. Asta ne dă speranțe în dezvoltarea segmentului cargo și anul viitor. Va fi un an 2019 în care rezultatele muncii noastre la Aeroportul Internațional Arad vor fi și mai vizibile, datorită curselor regulate Tarom, din primăvară, dar și diversificării curselor charter de vară, nu doar pe destinația Turcia, ci și Tunisia. 

Am asigurat sumele necesare funcționării și dezvoltării sistemului de asistență socială din județul Arad, după ce Guvernul a refuzat să aloce finanțarea legală pentru persoanele din Arad cu nevoi speciale. Am considerat că aceste persoane nu pot fi abandonate sub niciun pretext, chiar dacă în mod evident ele nu reprezintă o prioritate pentru guvernanți.

Anul Centenar ne-a determinat să realizăm investiții majore în infrastructura culturală a județului Arad. Cele mai importante constau în redarea în circuitul civil a sălii „Iuliu Maniu”, unde în zilele de 13-14 noiembrie 1918 delegații Guvernului Ungariei și reprezentanții Consiliului Național Român au negociat viitorul Transilvaniei. Am acordat finanțare pentru restaurarea Tripticului "Înmormântarea lui Hristos", cea mai importantă piesă din colecția Muzeului arădean, și pentru renovarea sălii unde a fost ea expusă în anul 1913 și unde va fi reexpusă anul viitor. Am renovat Biblioteca Judeţeană ,,A.D. Xenopol”, iar anul acesta am început transformarea structurală a curții Bibliotecii, schimbarea ei dintr-un spațiu neutilizat într -o zonă culturală open- air. Investiția este finanțată de Consiliul Județean Arad, iar proiectul a fost realizat de Facultatea de Design a Universității ,,Aurel Vlaicu”. De asemenea, am alocat fonduri în vederea lucrărilor de modernizare a Muzeului de la Lipova

Am pus în valoare Parcul de Sculptură de la Căsoaia, după ce am preluat acest ansamblu turistic de la primăria Târnova şi am decis reintroducerea lui în circuitul turistic național. Având în vedere importanţa acestui ansamblu la nivel naţional (în România există doar două astfel de parcuri), am solicitat Guvernului alocarea de fonduri, dar din păcate nu am primit niciun răspuns la cererea noastră. În consecință, am demarat acest proiect din fonduri proprii.

Am făcut demersuri şi pentru a readuce tabăra de sculptură de la Căsoaia în atenţia publicului, educând tânăra generație pentru a face turism montan, pentru că aici beneficiem și de „Casa Verde” – un proiect transfrontalier finalizat recent. Parcul Tematic de Educație Montanistică, un proiect în valoare de 145.000 de lei, vine să întregească zestrea Taberei de la Căsoaia.

Prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din subordinea Consiliului Județean Arad, am demarat o serie de circuite turistice, menite a pune în valoare municipiul şi judeţul, dintre care cele mai recente sunt: Circuitul clădirilor Seccesion şi Circuitul Marii Uniri, care au avut un ecou național.

Din considerente turistice, zonele colinare ale Aradului au fost incluse în Circuitul Cramelor Arădene, un program dedicat arădenilor, dar şi turiştilor din afara judeţului, prin care producătorii de vin îşi prezintă cramele şi oferă contra cost vinuri la degustat. Este un program ambițios, prin care ne propunem să punem în valoare Podgoria Aradului în cel mai important anotimp al său, toamna, la recoltarea strugurilor.

Tot în această direcţie, a dezvoltării potenţialului turistic al judeţului, am mizat corect pe dezvoltarea zonei lacului Ghioroc, unde Consiliul Judeţean a investit sume importante, pentru transformarea comunei Ghioroc, poarta de intrare în Podgoria Aradului, într-o stațiune de interes local. Rezultatele sunt vizibile, vara trecută am avut zeci de mii de turiști: peste 50.000 de vizitatori!

În cadrul Ghioroc Summer Fest, organizat de în colaborare cu Liga Studenților de la Universitatea Aurel Vlaicu, în luna iulie 2018, am atins recordul de vizitatori într-o singură zi la lacul Ghioroc: 6500 de persoane. Anul acesta, cu sprijinul Consiliului Judeţean, au fost deschise locuri de cazare și a fost amenajată parcarea de lângă lac”, a declarat Claudia Boghicevici, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite