Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce spectacole vom vedea și asculta luna aceasta la Filarmonică; Grigore Leșe va urca pe scenă într-una dintre seri

Filarmonoca Arad a dat publicității programul lunii aprilie. Este un program care se dorește a fi pe gustul tuturor melomanilor care calcă pragul Palatului Cultural

Ce spectacole vom vedea și asculta luna aceasta la Filarmonică; Grigore Leșe va urca pe scenă într-una dintre seri
Comentează 0

Dar iată care sunt spectacolele pregătite pentru arădeni:

Joi 11 aprilie 2024 ora 19.00, Sala Palatului Cultural

Gaetano Donizetti Elixirul dragostei

Libretul Felice Romani, după un libret de Eugène Scribe pentru opera „Le Philtre” de Daniel - François Auber

Operă în concert 

Dirijor: Mihnea Ignat

Adina  Diana Țugui – soprană ,Nemorino  Andrei Fermeșanu – tenor, Belcore  Daniel Pop – bariton, Dulcamara Daniel Pascariu – bas, Giannetta  Georgiana Necșa - soprană

 Dirijorul corului: Robert Daniel Rădoiaș 

O operă franceză, „Le Philtre”, și una italiană, „L’elisir d’amore”, apărute la începutul anilor 1830, prima la Paris, a doua la Milano, redescopereau tema veche, cu rădăcini medievale, a poțiunii de dragoste cu puteri universale.

Libretul lui Eugène Scribe, suportul pentru „Le Philtre”, spectacolul de operă al lui Daniel Auber, va fi impulsul pentru „ L’elisir d’amore”, cea care va ajunge să fie considerată „cea mai populară operă comică a secolului al XIX-lea”, un autograf liric Gaetano Donizetti, pe un text recompus de apreciatul Felice Romani, o poveste despre superstiții, șarlatanie și iubire, imaginată în cotidianul unui sat izolat din secolul al XIX-lea.

Adina, bogata și capricioasa proprietară a unei ferme, Nemorino, un tânăr ţăran, îndrăgostit iremediabil de stăpână, Sergentul Belcore, rivalul vesel și arogant, și Dulcamara, furnizorul de elixiruri miraculoase, sunt cele patru personaje, înconjurate de o întreagă comunitate, pentru care Donizetti scrie partituri fascinante.

L’elisir d’amore (Elixirul dragostei) este tema lirică a stagiunii, pe care suntem entuziasmați să o prezentăm în seara de 11 aprilie 2024, în versiune de concert, alături de invitații noștri extraordinari: dirijorul Mihnea Ignat, soprana Diana Țugui  (Adina), tenorul  Andrei Fermeșanu (Nemorino), baritonul  Daniel Pop (Belcore), basul Daniel Pascariu (Dulcamara), soprana Georgiana Necșa (Giannetta).

Joi 18 aprilie 2024 ora 19.00, Sala Palatului Cultural

Concert simfonic

Dirijor: Hermann Szabolcs 

Soliști:

Mario Florescu
Radu Rotaru 

Program

Balkan  Concerto pentru pian, percuție și orchestră;

Concepție și aranjament orchestral de Mario Florescu și Radu Rotaru; 

Leonard Bernstein - Dansuri simfonice din West Side Story;

George Gershwin - Un american la Paris  Poem simfonic;

O seară simfonică cu totul altfel, cu „Balkan Concerto pentru pian, percuție și orchestră”, o partitură concepută și aranjată orchestral de Mario Florescu și Radu Rotaru, împlinită prin autografe Leonard Bernstein și George Gershwin, conferă o notă de unicitate concertului de joi, 18 aprilie 2024, în care revine la pupitrul de orchestră Hermann Szabolcs.

Dacă în prima parte a programului de la Filarmonică vă invităm într-o lume sonoră unică, putând să împărtășiți cu cei de pe scenă o experiență care nu se supune șabloanelor, în cea de a doua parte a serii, muzica americană a secolului XX cucerește întru totul afectele celor prezenți, prin partitura coregrafică a „Dansurilor simfonice” din West Side Story, lucrarea cel mai des interpretată pe scenele de muzică clasică din întregul catalog Leonard Bernstein și prin experiența inedită, trăită și transpusă în sunete la începutul secolului XX de George Gershwin, în poemul simfonic „Un american la Paris”.

Un program cu o instrumentație strălucitoare, care nu face economie de imagini, de stări, de emoții…

Joi 25 aprilie 2024 ora 19.00, Sala Palatului Cultural

UN SECOL DE DOR

Concert simfonic 

Dirijor: Cristian Neagu

Invitat: GRIGORE LEȘE 

Mihaela Pletea – soprană

Maria Chifu – fagot

Demetra Gârleanu – pian

Program

György Ligeti Concert românesc;

Béla Bartók Dansuri românești;

Tiberiu Brediceanu Doina Stăncuței;

Johann Sebastian Bach Coral din Cantata BWV 147; 

„Vin la Filarmonica din Arad să spun o poveste muzicală care să dea sens în planul conceptual al minții. Va fi un spectacol unic. Muzicile din hotarul Grădinii Maicii Domnului se vor preface într-o scară a frumuseții, pe care artiștii din cultura tradițională și academică vor urca cu sfială, ne vor aduce aminte de vremurile când muzica însemna bucurie, iar zeii erau socotiți supremii muzicieni. Pe scenă se vor întâlni muzici din două lumi. Scena va fi loc de chemare a îngerilor. Muzica va deveni purificare a inimii, rugăciune.

Muzicienii vor spune, prin muzica lor, că adevăratul rai se află în om, că țăranul reprezintă universalitatea de tip uman. Va fi un spectacol de tradiție și avangardă.

Muzicile trebuie împlinite pentru a ne dezmierda sufletul și a-l scăpa de prăvălirea în nimicul de fiecare zi.

Pentru că trăim într-o lume mare, într-o Europă multiculturală, cu particularități și accente străvechi, muzica este un bun ambasador al simțurilor, descoperă vibrații și emoții comune, interferențe culturale, puncte de convergență stilistică”, susține Grigore Leșe.

Galerie foto (4)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite