Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

CAZUL COPIILOR INFECTAŢI: Un al treilea bebeluş de la Marie Curie a murit

Trei copii infectaţi din Argeş au murit în ultimele zile. În Spitalul "Marie Curie" din Capitală mai sunt internaţi zece copii diagnosticaţi cu sindromul hemolitic-uremic. Mai mulți specialiști de la centrul medical din Stockholm vor veni în România pentru a analiza situația copiilor bolnavi.

CAZUL COPIILOR INFECTAŢI: Un al treilea bebeluş de la Marie Curie a murit
Comentează 0

Tragedia copiilor infectaţi din Argeş ia proporţii, un nou deces fiind anunţat marţi după amiază. Copilul care a murit marţi după-amiază, a decedat din cauza complicaţiilor bolii şi "nu se cunoaşte cauza ca nume de microb” a spus dr. Mihaela Bălgrădean, şefa Secţiei Nefrologie de la Spitalul "Marie Curie".

Potrivit unor surse medicale, este vorba despre o fetiţă de un an şi patru luni, care era intubată şi care se afla la internată la terapie intensivă.

În noaptea de duminică, fetița a suferit un stop cardio-respirator. Atunci a răspuns manevrelor de resuscitare. Marți a survenit un nou stop cardio-respirator însă nu a mai putut fi salvată.

Primul copil a decedat în 4 februarie 2016, confirmat cu E.coli nepatogen. Al doilea deces a survenit în dimineața zilei de 15 februarie 2016. În acest caz, Institutul Național "Cantacuzino" a infirmat prezența E.coli. Alţi 10 copii internați la "Marie Curie" provin din localități diferite ale județului Argeș, au vârste diferite, cuprinse între 7 luni și 1,5 ani.

Potrivit Ministerului Sănătății, coproculturile testate la "Cantacuzino" de la ultimele trei cazuri internate la Spitalul "Marie Curie" în datele de 9 și 10 februarie 2016 au fost negative pentru E.coli, între acestea aflându-se și al doilea copil decedat. 

Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice, MS informează că debutul bolii a avut loc într-o perioadă de 2 săptămâni, cu un cumul de 4 cazuri în datele de 31 ianuarie și 1 februarie 2016, distribuția cazurilor neindicând o sursă unică de îmbolnăvire. 

"DSP Argeș a recoltat probe de apă plată, apă de rețea și lapte praf atât din comerț, cât și de la domiciliile copiilor, iar rezultatele au fost conforme, cu excepția a două probe recoltate de la domiciliul unor copii. Sindromul de deshidratare acută, consecință a manifestărilor diareice, a reprezentat un factor important în evoluția ulterioară a cazurilor, mai ales prin întârzierea prezentării la serviciile medicale în vederea instituirii tratamentelor de rehidratare. Nu toți copii au prezentat anemie hemolitică, parte componentă obligatorie a SHU", susține aceeași sursă. 

Începând de luni a fost instituit un sistem de declarare zilnică tuturor cazurilor de boală diareică severă/SHU din toate unitățile sanitare la copii sub 5 ani. 

Până în prezent, din datele menționate în foile de observație, nu s-a identificat nicio legătură între cazuri.  "Referitor la ipoteza apărută în mass-media referitoare la corelarea vaccinurilor administrate copiilor și cauza îmbolnăvirilor, această eventualitate este exclusă din următoarele considerente: copiii au vârste diferite, între 5 luni și 1 an și 7 luni, doar doi fiind vaccinați în luna ianuarie (unul cu vaccin hexavalent și altul cu ROR). Din loturile de vaccin administrat în județul Argeș au fost vaccinați și copii din alte județe. Nu există nicio informație de natură științifică privind asocierea dintre vaccin și SHU", se mai arată în comunicat. 

De asemenea, rezultatele testelor și probelor efectuate zilnic în saloanele din Spitalul de Pediatrie din Pitești atestă faptul că nu există focar de infecție în acest spital. 

În ultimele 5 zile, niciun copil din județul Argeș sau din alte zone ale țării nu a mai fost raportat cu boală diareică gravă. 

"Ancheta epidemiologică va continua pentru a verifica posibilitatea existenței altor surse de alimente de origine animală  (produse lactate nepasteurizate, carne de vită) care ar putea fi sursa îmbolnăvirii", se menționează în același comunicat. 

Sursa romaniatv.net

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite