Câțiva studenți din Arad și Timișoara lucrează la un program revoluționar care ţine hackerii la distanţă
O echipă de studenţi din Arad și Timişoara a dezvoltat un proiect care ar urma să asigure securitatea deplină a dispozitivelor smart.
Proiectul la care lucrează echipa SafeBit, formată din șase studenți arădeni și timișoreni, este încă la nivel de prototip, dar are şanse reale să devină un produs comercializat.
Obiectivul tinerilor este ca oamenii să-și poată controla casa și toate dispozitivele din interior de la orice distanță și de pe telefon, dar în siguranță deplină. Programul lor ar face aproape imposibil accesul unor persoane străine la telefonul, calculatorul, rețeaua locală de internet sau locuinţa utilizatorului.
"Crește tot mai mult numărul dispozitivelor inteligente și securitatea lor lasă de dorit, iar noi ne-am gândit să le protejăm", a declarat, pentru Digi 24, Ramon Năstase, unul dintre studenţii care au pus la punct sistemul. El este student în anul IV la Automatică și Calculatoare, olimpic la concursurile de profil, și este coordonatorul echipei.
Programul de protecție se află într-un mini-router, aflat în fază de prototip, care este conectat la routerul din locuință.
La nivel mondial, în fiecare minut sunt înregistrate peste jumătate de milion de atacuri cibernetice. SafeBit, produsul studenților din Arad și Timișoara, nu este singurul de pe piață, dar ar fi unul revoluționar. Telefonul anunță în timp real utilizatorul dacă cineva intră în casă sau în rețeaua de internet.
Echipa estimează că, în maximum cinci luni, produsul va intra pe piaţă.