Caravana tradițiilor de iarnă la Ineu
Obiceiurile frumoase și colindul înainte de sărbătorile de iarnă la români dau un farmesc aparte acestei perioade aducând bucurie în fiecare casă și în fiecare suflet. Sosirea moșului încărcat de daruri pentru copii este un alt obicei care nu va dispărea niciodată atât cât vor fi copii în casele noastre, iar așteptarea colindătorilor care ne încântă sufletul atunci când ascultăm acel colind venind parcă din ceruri “O, ce veste minunată” sau “O noapte prea sființită”, iar inima ne tresare de bucurie pentru că Naștera Mântuitorului Isus Hristos este cea mai frumoasă noapte de peste an.
Pentru ca aceste frumoase obiceiuri și tradiții să nu se piardă, Centrul Cultural Județean Arad organizează în fiecare an o caravană prin care aceste obiceiuri și tradiții sunt promovate în orașele și comunele județului.
Anul acesta, caravana colindelor a fost în câteva localități printre care Slatina de Criș, Hășmaș, Vinga, Hălmăgel (Luncșoara), etc. Și orașul Ineu a beneficiat în acest an de prezența caravanei cu un frumos program de sărbători.
Valea Crișului este un tărâm al folclorului autentic, un tărâm al frumosului, un păstrător al tradițiilor și spun asta pentru că aici încă se mai păstrează portul popular, obiceiuri și obiecte din trecut de mare valoare culturală și istorică. Însă atunci când vine vorba de perioada sărbătorilor de iarnă cu obiceiurile de a colinda, gândul mă duce pe Valea Mureșului la Julița, Săvârșin, Birchiș și Petriș, unde obiceiul dubașilor de a colinda a rămas viu în sufletele oamenilor. Tocmai "Dubașii din Julița" au fost primii care au deschis programul de colinde pe scena Casei de Cultură din Ineu, incantând publicul.
Trebuie amintit că "Dubașii din Julița" nu au egal și tocmai din acest motiv au luat “Marile Premiu” la “Festivalul dubelor” de la Săvârșin, unde s-au adunat dubași din trei județe. Costumele populare și obiceiurile prezentate atrag ropote de aplauze din public atunci când julițanii urcă pe scene.
După “Dubașii din Julița” , pe scenă au urmat colindătorii de la ansamblul “Cununița” din Sântana și UVVG Arad, coordonați de Ioan Dărău, un om de valoare pentru folclorul arădean, fiind unul dintre cei mai buni instructori și coordontori de dansuri populare din județ. Un program deosebit de frumos au susținut și acești tineri, prezentând obiceiurile din pragul sărbătorilor de iarnă din zona Sântanei.
Apoi pe scenă au urmat gazdele, colindători din Ansamblul “Doina Crișului” Ineu, coordonați de Nelu Belean care au interpretat câteva colinde din zona Ineului. Și pentru că la Ineu sunt două fete cu voce de aur, Sorina Măgurean și Alexandra Mădăras, au interpretat și ele câteva colinde.
Formația “Autentic” a susținut un program de cântece festive extraordinar de frumos, ei fiind cei care au și încheiat programul, nu înainte ca doamna prezentator, Ioana Luguzan Roxin, să mulțumească celor prezenți, Centrului Cultural Județean Arad și domnului director Ionel Bulbuc, cât și Primăriei Ineu pentru sprijinul acordat în realizarea acestui program care renaște în noi de fiecare dată un sentiment de bucurie și împlinire sufletească în prag de sărbători.