Caravana Tradițiilor de iarnă în comuna Hășmaș
Sărbătorile de iarnă au întotdeauna ceva aparte, ceva care înalță sufletul omului, fiind așteptate cu mult drag atât de copii, cât și de cei mari, însă dincolo frumusețea colindelor, de darurile Moșului și mireasma cetinii de brad, sunt sărbătorile bucuriei, sărbătorile sfinte care semnifică viață, Nașterea Pruncului Sfânt, iar la noi, la români, aceste sărbători au fost însoțite întotdeauna de tradiții și obiceiuri care au dat sărbătorii în sine și mai multă frumusețe.
Caravana Tradițiilor de Iarnă nu face altceva decât să ducă mai departe aceste tradiții prin frumusețea cântecului, a portului popular și mai ales a frumoaselor colinde care au însoțit acest popor în pragul Nașterii sărbătorii Mântuitorului.
Iată că Centrul Cultural Județean Arad se preocupă intens de aceste evenimente, astfel că frumusețea sărbătorilor este dusă mai departe, deși nu este un lucru ușor în ziua de azi, când modernismul ne bombardează la fiecare pas. Tocmai de aceea este imperios necesar să ne păstrăm identitatea ca națiune, să ne păstrăm tradițiile strămoșești așa cum le-am primit de la bunicii noștri.
An de an, Centrul Cultural Județean Arad cu sprijinul domnul director Bulbuc Ionel organizează o caravană a tradițiilor de iarnă în tot județul Arad. Duminică, 9 decembrie, Caravana Tradițiilor a sosit în frumoasa comună Hășmaș, așezată la poalele munților Codru Moma, pentru că satele de la poalele munților sunt mai receptive sau mai sensibile la astfel de evenimente pentru că tradiția încă nu a dispărut și sperăm că va rămâne și de acum încolo nealterată pentru multe generații.
Așa cum este firesc într-o comună organizată, cuvântul de deschidere l-a avut primarul comunei, domnul Cornel Popa, care a mulțumit tuturor celor implicați în desfășurarea evenimentului, respectiv Centrului Cultural Județean Arad, urându-le totodată sărbători pline de frumusețe tuturor celor prezenți, după care pe scenă au evoluat copiii din Hășmaș, respectiv ansamblul de dansuri ,,Codrenii Hășmașului” atât cu colinde, cât și cu dansuri populare specifice zonei.
Apoi pe scenă au urmat fetele de la ,,Sânzienele” împreună cu ,,Feciorii Zărandului”, coordonați de doamna profesor Mărioara Micle, care au prezentat un extraordinar program de colinde și obiceiuri de pe Valea Crișului Alb și mai ales de pe Valea Mureșului, unde de secole există un frumos colind al dubașilor. Iată că a venit vremea ca oamenii de pe cele două văi să-și prezinte datinile și obiceiurile, pentru că e un lucru frumos ca aceste obiceiuri și tradiții să le fie cunoscute tuturor.
De altfel, cred că este pentru prima dată când acest obicei al dubașilor din Valea Mureșului a fost prezentat la Hășmaș, la poale de Codru Moma. Merită tot respectul nostru, al tuturor, cei care au avut această de inițiativă.
Solistul de muzică populară Gabi Bârsăuan a interpretat câteva colinde care ne-au apropiat și mai mult în atmosfera caldă a sărbătorilor de iarnă. Părintele Radu Sas de la parohia Agrișu-Mic a interpretat la rândul său un frumos colind. Prezenți la eveniment, din partea Centrului Cultural Județean Arad alături de publicul din Hășmaș au fost domnul Darko Voștinar și Silviu Laza, iar acest lucru nu poate decât să arate implicarea și dorința de a realiza lucruri frumoase a celor de la C.C.J.Arad, astfel încât nimic din frumusețea acestor evenimente să nu se piardă în timp.
Caravana Tradițiilor de Iarnă va continua în această săptămână la Ineu, Vinga, Hălmăgel și Curtici, astfel frumosul colind va răsuna mereu și mereu, ducând cu el Vestea Bună a Nașterii Mântuitorului.