Buteni - primar nou, proiecte noi
Comuna Buteni a fost și în trecut o comună reprezentativă pe Valea Crișului Alb, fiind atestată documentar din anul 1387. La 1715-1720 aici existau 41 de familii, iar la 1910 existau 3628 de familii.
În scrierile medievale Buteniul apare sub numele de Butyn, Butean, numele provenind de la vechea ocupație a locuitorilor de a confecționa butoaie. În toamna anului 1849 Nicolae Bălcescu trece prin Buteni, coborând din tabăra lui Avram Iancu cu gândul de a părăsi Imperiul Habsburgic.
Buteniul a avut una din primele școli românești de nivel înalt din această parte a țării. În toată perioada medievală și modernă, Buteniul a fost cea mai înfloritoare așezare din bazinul mijlociu a văii Crișului Alb, aici aflându-se judecătoria și vama dintre Transilvania și Ungaria.
Ajungând la Buteni în urmă cu câteva zile am stat de vorbă cu tânărul și noul primar al comunei, Mircea Braiți, despre proiectele pe care le are pentru locuitorii comunei. Aflat la primul mandat, este unul dintre cei mai tineri primari din județul Arad.
De la instalarea ca primar s-a apucat repede de lucru, preluând din mers lucrările începute înainte, adică canalizarea străzilor, lucrare care momentan este realizată în proportie de 70% , urmând ca până la anul viitor în lunile iunie – iulie să se finalizeze.
Desigur că domnul primar are și proiecte noi , de curând au fost semnate două contracte de finanțare pentru asfaltare de străzi atât în Buteni cât și în satele aparținătoare. Este vorba de peste 17 kilometri de străzi asfaltate, aproape toate în Buteni. La Cued se vor asfalta patru străzi, la Berindia strada principală, iar la Păuleani trei străzi urmând ca în momentul în care se găsesc alte surse de finanțare și binențeles cu sprijinul C.J.A., să se asfalteze și celelalte străzi.
„Dorința noastră este ca toată comuna Buteni să fie asfaltată. Avem două noi proiecte pe școli care sunt deja finanțate , pentru reabilitarea totală a școlii din Cued (cls I-VIII) și din Păuleani (cls I-IV) precum și școala gimnazială din Buteni.
Tot referitor la învățămînt și sport, dorim să construim un teren sintetic de sport la Păuleani - Berindia și de asemenea să-l reabilităm pe cel existent la Buteni, cu nocturnă și toate dotările la standard U.E. Avem și o echipă de fotbal care ne reprezintă cu mândrie și care mereu participă la meciuri în județ.
Avem de asemenea o tabără de sculptură la ieșirea din Buteni spre Almaș, a sculptorului Mihai Buculei care a realizat cele cinci sculpturi. De curând am făcut igienizare acolo dorind să punem în valoare tabăra de sculptura de acolo , pe viitor, să fie o atracție pentru cei care ne tranzitează sau vizitează comuna.
O altă atracție în comună este muzeul satului Buteni unde avem expuse unelte și pompe vechi de pompieri, utilaje agricole și unelte, accesorii pentru căruțe, iar în interior avem costume populare, țesături țărănești, unelte de prelucrat cânepa, război de țesut și altele.
Referitor la programul de cadastru dorim să informăm cetățenii că deja am accesat prin O.C.P.I. un proiect de întabulare a terenurilor agricole, SERVICIU GRATUIT PENTRU CETĂȚENII COMUNEI BUTENI, având rugămintea ca aceștia să vină la primărie pentru informare, să aducă acte doveditoare de naștere și acte de proprietate asupra terenurilor ce le dețin, pentru a putea finaliza cât mai repede procedura.
Avem și câțiva investitori pe raza comunei noastre, nu putem să spunem că Buteniul a fost ocolit în acest sens, din contră, ne mândrim că aceștia au creat câteva zeci de locuri de muncă pentru oamenii din comună și nu numai.
Avem doi investitori în turism și servicii de agrement, respectiv Hanul de la Zugău așa cum îl știm cu toții “Elim” și „Maria Rustic” de la Cued, însă avem și trei firme care fac producție, respectiv o fabrică mică de confecții haine de blană „A&A VESA”, o fabrică de pâine „WOLF SAURIS” care asigură pâine zilnică pe toată Valea Crișului și nu numai și care de altfel respectă toate condițiile igienice și tehnice referitoare la tehnologia de producere a pâinii, și de asemenea SANAIDEA, fabrica de cablaje din Buteni.
Nu este lucru puțin pentru o comună, pentru că de la Buteni pleacă la export produse din blană spre țări Europene precum Austria, Elveția și Franța, ceea ce ne amintește că încă în România se mai poate produce, iar produsele noastre sunt căutate la export.
Ne-am bucura dacă și alte firme ar veni pe raza comunei noastre pentru a facilita locuri de muncă pentru cetățenii comunei Buteni. Alt lucru care ne bucură este și faptul că la concursul de ocupare a posturilor vacante a directorilor de școli care a avut loc în Arad la Colegiul Național Moise Nicoară de curând, a participat și elevul Păiușan Bogdan Alexandru din Buteni fiind singurul elev din județ care a fost ales de colegii lui de la liceul din Sebiș să-i reprezinte la Arad.
(„Colegii au supus la vot, am fost patru candidați, iar eu am fost ales ca observator la Comisia de evaluare a celor două posturi vacante de director adjunct a liceului Teoretic din Sebiș. După examenul susținut de candidați am asistat la evaluarea lucrărilor scrise” a declarat Bogdan Păiușan pentru ziarul online www.arq.ro.)
Pe viitor dorim să accesăm alte fonduri U.E. dar și finanțări cu sprijinul C.J.A. pentru alte noi proiecte și investiții în comună, pentru că dorim să îmbunătățim mereu condițiile de trai și confort a cetățenilor comunei Buteni.” a încheiat primarul Mircea Braiți.