Broderii frumoase de la Păiușeni
Păiușeniul este așezat pe o vale între dealuri cu păduri de foioase, ce face parte din comuna Chișindia, fiind și cel mai lung sat din județul Arad, cu o lungime de șapte kilometri.
Este un sat cu oameni harnici, de omenie, care mai păstrează tradiția și frumosul satului românesc, unde codrul este frate cu românul, pădurea e la ea acasă, pe unele locuri coboară chiar până în spatele caselor din sat.
Întotdeauna merg cu drag la Păiușeni pentru că acolo cunosc oameni cu care am legat prietenii cu ani în urmă. Mereu ajung în zonă datorită serviciului, dar și datorită faptului că îndrăgesc Valea Crișului, așa că mi-am făcut timp și am intrat și la familia Bonchiș.
Această familie îmi este prietenă de câțiva ani buni și îi îndrăgesc, chiar dacă este o diferență de vârstă. De nenea Teodor mă leagă nu numai faptul că a fost coleg cu tatăl meu cu mulți ani în urmă, ci și profesional.
Știam de vreo doi ani că tanti Măriuța se ocupă cu broderii pe lângă alte lucruri din gospodărie, brodatul este pasiunea dânsei din copilărie și brodează foarte frumos, atât pentru dânsa cât și pentru a vinde aceste lucruri deosebit de frumoase.
Ceea ce m-a făcut curios este faptul că mi-a povestit că la Păiușeni este o tradiție ca femeile să meargă la biserică în ziua de Sărbătoarea Floriilor, îmbrăcate cu frumoase poale brodate în tăietură, spătoaie și cârpe sau zadii înflorate în broderie.
Este frumos să vezi de-a lungul satului în ziua floriilor, femeile frumos îmbrăcate în straie de sărbătoare brodate. "Aici îi concurență întră noi muierile, care gi care să fim mai mândru îmbrăcace, nu ne lăsăm una la alta, care avem mai mândre haine brodace pă noi." a povestit tanti Măriuța.
Oriunde merg, femeile de la Păiușeni sunt recunoscute după eleganța hainelor, dar mai ales după broderia de la poale. Au ceva frumos și aparte în îmbrăcăminte și în culorile alese. Sunt și făloase cu portul lor și chiar au cu ce se mândri.
Tanti Măriuța are o sumedenie de fețe de masă brodate, spătoaie, cârpe sau "zagii" și alte lucruri de valoare lucrate de mână, cu răbdare. Aceste obiecte deosebit de frumoase merită văzute și admirate pentru frumusețea modelelor florale și a ceea ce poate ieși din mâna unei femei.
Am întrebat-o de ce vrea să vândă din ele și mi-a spus că mereu face altele pentru că este pasiunea ei. Iarna se ocupă cel mai mult de ele, neavând atât lucru în gospodărie.
A scos o mică parte să le fotografiez pentru a fi văzute de doamnele de la oraș care doresc să cumpere și vor să o contacteze chiar și pentru a comanda o față de masă, sau chiar costume întregi.
Doamna Măriuța poate fi găsită la numărul de telefon 0799867344 , sau la numărul de casă 78, în Păiușeni.
Mi-am luat rămas bun de la acești oameni deosebiți care m-au rugat să promit că ori de câte ori ajung la Păiușeni, voi trece pe la dânșii, lucru pe care îl voi respecta.
Când am plecat spre casă se înnoptase la Păiușeni, dar m-a izbit acel aer curat și înmiresmat cu parfumul florilor de primăvată, care parcă mă îndemna să revin din nou, cât mai curând, pe aceste locuri frumoase și binecuvântate de Dumnezeu, cu cerul plin de stele în nopțile senine și cu apa văii ce curge neobosită prin fața caselor făcând ca acest frumos sat să fie ca o poveste frumoasă de demult.
Am plecat, dar în gând mi-a răsunat acel frumos cântec din bătrâni "Sătucul meu, ce ești în neagra depărtare, Mi-ai fost un vis și inimioara rău mă doare...".
Broderii frumoase la Paiușeni