Blocul operator de la Urologie a obţinut autorizaţie de funcţionare
Veste bună pentru Spitalul Judeţean: blocul operator al Secţiei Urologie care funcţionează în incinta fostului Spital Municipal a obţinut autorizaţie de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică după o investiţie a Primăriei de 2,3 milioane de lei. Anunţul a fost făcut de viceprimarul Lazăr Faur.
„Ieri, DSP a emis autorizaţie de funcţionare pentru blocul operator al Secţiei de Urologie, după cinci ani de când a fost ridicată. S-a încheiat astfel o perioadă grea. Blocul Operator al Secției de Urologie include trei săli de operație modern echipate. Am adus, astfel, la parametrii corespunzători una dintre cele mai importante secții de la «Municipal». Dotările includ amenajarea completă a celor trei săli de operație, a filtrelor și spălătorului pentru personalul medical, camerei de protocol operator, precum și a centralei de tratare a aerului, instalației și tabloului de alarmare gaze medicale, instalației și centralei de alarmare pentru incendii”, susţine viceprimarul Lazăr Faur, care a ţinut să mai spună că municipalitatea are un proiect de 13 milioane de lei pentru dotarea cu aparatură medicală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, o parte din aparatură urmând să ajungă la fostul Municipal, inclusiv la Blocul Operator al Secţiei Urologie.
Bîlcea militează pentru creşterea investiţiilor în sănătate
În continuare, deputatul Sergiu Bîlcea, a vorbit despre parteneriatul girat politic în Consiliul Local Municipal, în care s-a convenit să se demareze cât mai multe investiţii în sistemul de sănătate, Primăria Arad angajându-se să aloce o sumă anuală de 20 de milioane de lei. „Consiliul Județean trebuie felicitat pentru că își asumă sistemul de sănătate, este unul dintre puținele consilii județene din țară care gestionează singur spitalele. Noi, conducerea PNL, am susținut odată cu trecerea clădirilor fostului spital municipal un protocol prin care Primăria Arad participă cu 20 de milioane de lei la investițiile din sănătate anul acesta. Aproximativ 70% din pacienți sunt din municipiu, cred că este corect ca administrația municipală să aloce fonduri și să participe la modernizarea serviciilor de sănătate, așa cum arată investiția de aici. Cred că de anul viitor investițiile Aradului în sănătate trebuie să crească, este un domeniu prioritar care trebuie susținut”, a declarat deputatul Sergiu Bîlcea.
Cionca: „Cu cât vom duce mai mulţi bani, cu atât vom termina mai repede”
Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, susţine că în conformitate cu masterplanul pe sănătate, realizat anii trecuţi, necesarul de investiţii în sistemul medical arădean se ridică la 200 de milioane de euro, vorbind totodată despre necesitatea construirii unui nou spital, ceea ce nu se poate realiza imediat. „Cu cât vom aduce mai mulţi bani, cu atât vom termina mai repede. Prima dată trebuie să acredităm secţiile din spital, secţie cu secţie. Mesajul meu este să alocăm bani din ce în ce mai mulţi. Consiliul Judeţean Arad a alocat deja 12 milioane de euro. Cu cele patru milioane de euro, sumă alocată de municipalitate, se fac 16 milioane de euro. Adică noi punem 2% din valoarea investiţiei, iar 98% vine din altă parte, din fonduri europene sau guvernamentale”, a spus preşedintele CJA, care a prezentat apoi proiectele pentru Judeţean.
Ce spun managerul şi cadrele medicale
Florina Ionescu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, a vorbit că în perioada următoare urmează să fie semnate două noi contracte pentru modernizarea spitalului. „Vreau să mulţumesc autorităţilor locale şi judeţene pentru sprijinul pe care ni-l acordă. Ne continuăm proiectele şi vom continua să investim în sănătate”, a punctat Florina Ionescu.
În ceea ce priveşte cadrele medicale, acestea susţin că ceea ce s-a realizat acum este un vis împlinit, iar urologii vor putea să își desfășoare activitatea în condiții optime.
„Este un vis împlinit! Astăzi am reușit să redeschidem Blocul Operator al Secției Clinice Urologie. Este o mare realizare atât pentru noi – cadrele medicale, cât și pentru pacienții care se confruntă cu afecțiuni urologice. Acest bloc operator aduce mari beneficii pentru pacienți datorită celor trei săli de operație și a aparaturii medicale de calitate, aliniată standardelor în vigoare. Sălile sunt dotate cu ecografe, endoscoape, aparatură laparoscopică, practic, cu aparatură pentru toată paleta de operații urologice care se poate executa, astfel că pacienții nu mai trebuie să caute soluții de diagnostic sau tratament în alte centre medicale”, a explicat dr. Horia Mureșan, medic primar urologie, medic șef Secție Clinică Urologie.
„Cu mare bucurie am inaugurat Blocul Operator Urologie! Este singurul Bloc Operator, de specialitate, din județul Arad! Aici se pot efectua intervenții chirurgicale deschise, laparoscopice, minim-invazive endoscopice precum și diferite proceduri terapeutice sub ghidaj imagistic – eco-ghidat sau radiologic. Renovarea acestui bloc operator a fost un proces de anduranță la care au contribuit edilii locali, conducerea spitalului, a facultății dar și cadrele medicale din secțiile Urologie și Chirurgie Generală II. Acest bloc operator este ultramodern, iar urologii vor putea să își desfășoare activitatea în condiții optime, să trateze diferite patologii urologice, practic să efectueze toate procedurile chirurgicale ce țin de această specialitate”, a precizat dr. Andrei Korodi, medic primar chirurgie generală, medic coordonator Bloc Operator II.
Dr. Gigi Aiordăchioae, medic primar chirurgie generală, medic șef Secție Clinică Chirurgie Generală II a vorbit despre importanța investiției și mai ales despre necesitatea acesteia în tratamentul pacienților cu afecțiuni urologice: „S-a finalizat o investiție frumoasă care a durat destul de mult timp deoarece s-a desfășurat în perioada anilor de pandemie, o perioadă dificilă, când muncitorii au fost nevoiți să lucreze în condiții deosebite. Astăzi avem un Bloc Operator realizat la standarde moderne, utilat cu aparatură performantă, iar principalii beneficiari sunt pacienții. Noi ne dorim să facem o echipă strânsă cu colegii urologi și să atingem toate categoriile de intervenții uro-chirurgicale care se pot efectua.”