BAC 2018. Astăzi începe examenul de Bacalaureat - etapa scrisă
Aproape 137.000 de absolvenți ai claselor a XII-a trec luni prin primele emoții ale examenului de Bacalaureat.
BAC 2018 - după ce în iarnă elevii au susținut testele orale, acum sunt programate probele scrise.
Potrivit calendarului de Bacalaureat publicat de Ministerul Educației, primul examen va fi cel la Limba şi literatura română. Marţi se va desfăşura proba la Limba maternă. Miercuri, va avea loc proba obligatorie a profilului. Ultima probă scrisă din această sesiune - cea la alegere a profilului şi specializării este programată joi.
Primele rezultate ale BAC 2018 vor fi afișate pe data de 4 iulie, zi în care elevii nemulțumiți pot depune contestații. Notele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.
CALENDARUL EXAMENULUI DE BACALAUREAT 2018:
- 25 iunie - Proba la Limba şi literatura română
- 26 iunie - Proba la Limba şi literatura maternă
- 27 iunie - Proba obligatorie a profilului
- 28 iunie - Proba la alegere a profilului și specializării
- 4 iulie - Afișarea primelor rezultate
- 9 iulie - Afișarea rezultatelor finale.
Cum să înveți mai repede pentru BAC 2018. Patru trucuri testate științific
BAC 2018. Mai este doar o zi până la BAC, ceea ce probabil pare extrem de puțin dacă te numeri printre absolvenții de liceu care vor susține acest examen. Totuși, timpul rămas poate fi structurat eficient pentru a recapitula rapid, chiar și pe ultima sută de metri.
BAC 2018. Iată câteva trucuri recomandate de psihologi:
1. BAC 2018: învață pentru mai multe materii într-o zi
Este mai eficient să studiezi mai multe subiecte în fiecare zi decât să te concentrezi doar la unul, spun specialiștii. Motivul? Este posibil să confunzi informații similare dacă înveți mult la o singură materie.
2. BAC 2018: revizuiește periodic informațiile
Este obositor, dar e unul dintre cele mai eficiente trucuri pentru a reține ceea ce citești.
Revizuirea periodică este esențială pentru a muta informațiile din memoria de scurtă durată în cea de lungă durată.
Prima revizuire ar trebui să aibă loc la o zi după ce ai învățat noile informații, iar a doua la patru zile după ce ai învățat.
3. BAC 2018: extrage aceleași informații dintr-o varietate de surse
Studiile arată că mediile diferite stimulează diferite părți ale creierului. Cu cât mai multe zone ale creierului sunt activate, cu atât este mai mari sunt șansele să înțelegi și să-ți amintești informațiile.
Deci, pentru a afla informații despre un anumit subiect, poți să:
- citești ce au predat profesorii;
- citești manualul;
- cauți alte resurse online;
- creezi o ”hartă” în memorie a informațiilor pe care deja le cunoști;
- discuți cu cineva despre ce ai învățat;
- faci exerciții din mai multe surse.
4. BAC 2018: asociază informațiile nou aflate cu cele pe care deja le deții
Oamenii de știință Henry Roediger III și Mark A. McDaniel susțin că putem învăța mult mai rapid dacă încercăm să facem legături între informațiile nou aflate și cele pe care le știm deja despre un anumit subiect.
BAC 2018. Elevii au susținut probele de competențe în luna februarie
BAC 2018. Elevii de clasa a XII-a au susținut mai devreme probele de competenţe la Bacalaureat 2018. Astfel, prima probă a avut loc luni, 12 februarie 2018, fiind vorba de proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). După aceea, în martie 2018, elevii au susținut simularea examenului de Bacalaureat 2018.
Bacalaureat 2018. Preşedintele Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat, la RFI, că probele orale ale Bacalaureatului, din luna februarie, sunt în afara legii, întrucât, potrivit Legii educaţiei, examenul poate fi susţinut doar de absolvenţi, iar la acest moment elevii de clasa a XII - a nu pot fi consideraţi absolvenţi. La rândul său, Ministerul Educaţiei invocă în anunţul privind începerea probelor orale ale Bacalaureatului tocmai o prevedere din Legea educaţiei în baza căreia acestea pot fi susţinute în timpul anului şcolar.