Aradul, pe harta șpăgii: care este valoarea medie a mitei, ce domenii sunt cele mai „răsplătite” și cum stăm comparativ cu județele vecine
Asociația EPAS a lansat, în urmă cu șapte ani, un site dedicat șpăgii, www.piatadespaga.ro. Este de fapt un site unde românii care au dat șpagă sunt invitați să raporteze acest lucru, sub protecția anonimatului, dar și să spună cât a dat. De asemenea, există o rubrică destinată celor care nu au dat șpagă și li s-a rezolvat totuși problema. În cele ce urmează vă prezentăm situația Aradului pe harta șpăgii, care este valoarea medie a mitei raportate de arădeni, care sunt zonele în care a fost plătită și cum stăm în raport cu alte județe.
„Acest proiect este un instrument de informare, care îţi poate spune şi care e «preţul corect» de pe piaţa şpăgilor. Dacă simţi că nu ai alternativă, dacă tot eşti nevoit să plăteşti şpagă, măcar să plăteşti mai puţin, nu-i aşa? Pentru fiecare oraş, pentru fiecare domeniu, acest proiect îţi vorbeşte despre experienţa celor ca tine—cât (nu) au plătit, unde, când, pentru ce anume, respectiv cât s-a plătit cel mai mult, cât s-a plătit cel mai puţin, cât de mulţumiţi au fost de serviciile „şpăguite” aceia care au plătit înaintea ta”, se arată pe piatadespaga.ro.
Dar care este situația în județul Arad. În 2018, de când există ultimele raportări, șpaga medie a fost de 77 de euro, iar cea mai mare șpagă, de 175 de euro, a fost dată cuiva care lucrează în Sănătate, probabil medic. De menționat că în municipiu și împrejurimi au fost raportate 18 cazuri, iar la Nădlac numărul șpăgilor semnalate este de 10. Un caz a fost semnalat la Ineu, iar un altul la Săvârșin. La Sântana există însă o pată albă, fiind semnalată și o situație în care cineva a scăpat cu bine fără a da vreun ciubuc.
Dacă ne referim la valoarea totală a mitei raportate la nivelul județului, pe primul loc este Sănătatea, urmată de Vamă și Transporturi.
În ceea ce privește valoarea medie a șpăgii, județul Hunedoara pare să fie campion național conform site-ului piatadespaga.ro, cu o medie de 1982 de euro. Asta, în timp ce în Caraș-Severin media este de 447 euro, în Timiș de 383, în Alba 190 de euro, iar în Bihor de 76 de euro.