Aradul găzduiește o nouă ediție a Forumului Economic Internațional
Patronatul Național Român, filiala Arad, în parteneriat cu Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Consiliul National al Inteprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, filiala Arad, Radio Timișoara, Universitatea Aurel Vlaicu, OSTSM, Centrul Interregional de Advocacy și Diplomație Chișinău din Republica Moldova, Rotary Club Arad, Rotary Club Curtici, Lions, organizeaza la Arad, între 17 și 19 aprilie, cea de a IV-a ediție a Forumului Economic Internațional, tema de anul acesta fiind „Crizele actuale și economia”.
Evenimentul își propune să susțină intensificarea dezvoltării economice și îmbunătățirea cooperării între întreprinderile mici și mijlocii din România, Moldova și țările partenere. „Urmărim creșterea competitivității acestora, prin crearea unei platforme de discuții între reprezentanții sectorului IMM-urilor din aceste state. Ediția din acest an a Forumului Economic Internațional de la Arad va fi complexă, fiind destinată atât antreprenorilor cu experiență, cât și celor aflați la început de drum, în căutarea unor strategii eficiente de business. Ea se adresează atât IMM-urilor din regiunea transfrontalieră, cât şi instituţiilor şi organizaţiilor care sprijină activitatea acestora. Forumul își propune să ofere o platformă pentru discutarea problemelor şi perspectivelor promovării oportunităților de afaceri din România, dar și pentru a crea legături între companii din România și din alte state, în vederea demarării unor proiecte comune”, susțin organizatorii.
Forumul Economic Internațional „Crizele actuale și economia” pleacă de la premisa că, în prezent, este necesară asigurarea normalității și eficienței în viața economică, instituțională și culturală în urma contextului tensiunilor internaționale actuale. Această normalitate depinde acum de factori interni, dar și de situația internațională.
Societățile actuale prezintă în continuare crize. Pandemia din 2020, cu implicațiile ei, a antrenat o „criză sanitară” a cărei rezolvare cere încă timp. Dificultățile majore în alimentarea cu energie a industriei, la costuri rentabile și a locuințelor, la prețuri accesibile, țin de „criza energetică”. „Se adaugă o «criză economică» – industrii întregi (turismul, transporturile, rețeaua serviciilor pentru public) au fost afectate, s-au dizolvat numeroase firme mici, șomajul este în creștere, dar lipsește forța de muncă în domenii vitale, prețurile au scăpat de sub control, datoria publică este tot mai mare. Este nevoie de finanțări sporite ale investițiilor.
Ducând la capăt descrierea a ceea ce se petrece, se poate spune că ne aflăm, de asemenea, într-o «criză internațională» și în alte crize. Divergențele în spațiul internațional întrec acum cooperările.
Forumul «Crizele actuale și economia» – prima reuniune consacrată din România dedicată identificării soluțiilor de a ieși din crizele amintite și intensificării dezvoltării și cooperării și una dintre primele pe plan internațional – își propune să identifice căi pentru a face față crizelor amintite și pentru a le depăși. La reuniune sunt invitați specialiști în politici publice, tehnologii, industrie și agricultură, finanțe, educație și relații internaționale”, mai spun organizatorii.
Cine participă la discuții
În cadrul evenimentului vor discuta despre toate aceste aspecte invitați precum: prof. univ. dr. Andrei Marga, prof univ. dr. Adrian Severin, Gabriel Marinescu, Petrisor Peiu, prof. univ. dr. emerit Ovidiu Niculescu (profesor ASE Bucuresti), Florin Jianu (presedinte CNIPMMR, fost ministru al IMM-urilor), Dumitru Nancu (director general la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii SA), prof. univ. dr. Ovidiu Bunget (profesor de economie la Universitatea de Vest din Timisoara), Eugen Susu (secretar general adjunct la Oficiul Concurentei), Anca Minodora Costin-Hendea (secretar de stat în Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse), Mircea Arman, Vasile Moraru, prof. univ. dr. Cristian Paun (profesor ASE Bucuresti), Adrian Gorun, George Niculescu, Adrian Graur, Ion Talpos, Dacian Palady, Alin Muntean (secretar de stat), Adrian Kis. Deasemeni invitați de onoare vor fi Iustin Cionca (președinte Consiliul Județean Arad), Romeo Dunca (președinte Consiliu Județean Caraș-Severin) precum și Marcel Vela (vicepreședinte în Senatul României și fost ministru de Interne).