Aradul - gazdă a Concursului național al elevilor din învăţământul liceal, la disciplina istorie, etapa națională
În perioada 26 - 29 iulie 2018 s-a desfășurat la Arad etapa națională a Concursului național de referate şi comunicări ştiinţifice ale elevilor din învăţământul liceal, la disciplina istorie.
Nu întâmplător Aradul a fost gazda concursului. Acum o sută de ani orașul nostru a fost capitala politică a Marii Uniri, a fost locul faptelor mari românești de care arădenii trebuie să fie mândri, a fost locul unde oameni de seamă, intelectuali de marcă ai nației române, dintre care îi amintim pe Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop și Ioan Suciu au contribuit la realizarea acestor fapte.
Aradul a găzduit elevi din 36 de județe ale țării, tineri cercetători ai trecutului care, sub oblăduirea profesorilor coordonatori, au depus efort, dăruire și pasiune în realizarea referatelor / comunicărilor legate de evenimentele anului 1918.
Deschiderea festivă a avut loc loc în Sala ”Regele Ferdinand”, Primăria Arad, când tineri îmbrăcați în haine de epocă au distribuit ziarul ”Românul”. Concursul s-a derulat la Colegiul Național „Moise Nicoară“ Arad. Elevii au susținut lucrările public în cadrul a două secțiuni: Istoria Românilor și Istoria Universală. Au fost premiați cei mai buni, dar câștigul a fost al tuturor deoarece cei prezenți au relevat faptul că o țară are nevoie de o sumă de atribute care formează o imagine despre valoarea sa. Istoria este unul dintre ele.
Elevii și profesorii lor au fost invitați să ne cunoască mai bine meleagurile, participând la o excursie organizată pe traseul Arad - Mănăstirea Maria Radna - Muzeul Memorial ”Ioan Slavici” Șiria - Ineu - Macea, locuri în care s-au bucurat de ospitalitatea și aprecierea gazdelor. Au fost așteptați de ghizi, prelați, oficialități - primarul Șiriei, personal didactic din învățământul preuniversitar și universitar.
Parteneri și sponsori au contribuit substantial la reușita evenimentului. Dacă elevii și profesorii lor se vor întoarce în județele din care provin cu amintiri plăcute din orașul nostru, acest lucru li se datorează în mare măsură.
Organizatorii acestui concurs și participanții ne-au lansat o provocare: e vremea să ne reamintim să scriem cu mare îngrijire în mintea și în inima noastră faptele care fac parte din trecutul nației, fiind necesar să ne oferim un piculeț de timp din prea agitata trăire a vremurilor penru a ne apleca asupra lor.
Subscriem îndemnului lansat în Ziarul Lumina tineretului, Arad, 1 Decembrie 1937: ”Urmăriți drumul Arad - Alba Iulia, voi tineri români, și aveți sus inimile!”