Adevărul nespus despre levănţică. Ce este, de fapt
Lavanda sau levănțica este considerată o plantă minune care preia din natură razele solare ale lunilor de vară și le transformă într-un ulei eteric cu parfum diafan, blând, de o rară finețe, ce transmite omului o stare plăcută de reverie, predispoziții afective, liniște, seninătate și bucuria de a trăi.
În terapeutica medicală, levănţica are multe utilizări, atât uleiul volatil, cât și florile uscate, prelucrate sub formă de infuzii, tincturi, uleiuri, inhalații, băi generale și de picioare. Acestea sunt indicate în diferite afecțiuni, în funcție de proprietățile specifice: sedative, antispasmodice, tonic-nervoase, întăritoare ale nervilor, ușor hipnotice, antiseptice, antibacteriene, carminative, coleretice, diuretice, sudorifice, antifebrile, afrodisiace, antiinflamatoare, cicatrizante, dezinfectante, vermifuge și puternic aromatizante.
Tratamente în afecțiuni ale sistemului nervos
Cele mai frecvente utilizări ale lavandei sunt orientate spre tratamente în stări de iritabilitate nervoasă, spasme, migrene, vertij, amețeli, surmenaj, neurastenie, isterie, dureri de cap, depresie și stări de melancolie. Lavanda este considerată cel mai eficient remediu în combaterea insomniei cronicizate și a paraliziei limbii.
Se folosește sub formă de tinctură preparată din 100 g flori în 500 ml alcool 60 grade și macerată timp de două săptămâni, cu rol în tratarea stărilor de depresie, angoase și insomnii; tinctura se diluează (o linguriță la 100 ml apă fiartă și răcită) și se iau 4-6 linguri pe zi sau se aplică sub formă de comprese la tâmple contra migrenelor, mai ales la persoane sensibile, deprimate sau stresate.
În amestec cu flori de sunătoare se realizează un somnifer eficient, iar în amestec cu talpa-gâștei se obţine un calmant cu efect în diminuarea stresului.
Un amestec mai complex (lavandă + tei + sulfină + captalan) este recomandat persoanelor cu nervi slabi, aflate în convalescență, celor cu insomnii chinuitoare și cu stare de proastă dispoziție după trezire. În fiecare zi se beau câte două căni de ceai cald, preparat sub formă de infuzie, într-o cură de 3-4 săptămâni.
Citeste mai mult pe realitatea.net