A murit Mihail Gorbaciov, fostul preşedinte al URSS. A fost liderul care a acceptat prăbuşirea blocului comunist
Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, a murit marţi seara, la vârsta de 91 de ani, la Spitalul Clinic Central din Moscova.
Laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1990, Mihail Gorbaciov a inițiat liberalizarea economică, culturală și politică a Uniunii Sovietice. În perioada activității sale ca șef de stat și șef al PCUS în Uniunea Sovietică, au avut loc schimbări care au afectat întreaga lume și au devenit rezultatul următoarelor evenimente istorice: o încercare pe scară largă de reformare a sistemului sovietic („Perestroika”). Introducerea în URSS a politicii de glasnost, libertatea de exprimare și a presei, alegeri democratice, reformarea economiei socialiste în direcția unui model economic de piață (conceptul de reforme economice în 1987 a presupus intrarea în relațiile de piață într-un viitor îndepărtat), care a dus la o criză economică profundă. Sfârşitul războiului rece. Retragerea trupelor sovietice din Afganistan (1989). Prăbușirea URSS și a blocului de la Varșovia.
La sfârșitul lunii iunie a devenit cunoscut faptul că politicianul merge pentru hemodializă la unul dintre spitalele din Moscova, din cauza unor probleme cu rinichii. Presa a raportat periodic despre deteriorarea stării de sănătate a lui Gorbaciov. Atunci Fundația Gorbaciov nu a confirmat sau infirmat informații despre starea fostului lider al țării, prelevându-se de secretul medical.
În urmă cu puțin peste 30 de ani, pe 25 decembrie 1991, Mihail Gorbaciov și-a dat demisia din funcția de președinte. În această zi, URSS a încetat să mai existe. Într-un interviu acordat agenţiei TASS, el declara că Uniunea s-a prăbușit din cauza evaluării incorecte de către guvern a problemelor relațiilor interetnice. Dacă guvernul URSS ar fi evaluat în timp util amploarea conflictelor dintre republici și centrul de la Moscova, atunci integritatea țării ar fi putut fi păstrată, a spus Gorbaciov. Crearea unei federații în care republicile ar avea o suveranitate mai pronunțată, dar unele dintre puteri să rămână la centru, ar fi ajutat la evitarea prăbușirii Uniunii Sovietice.
Gorbaciov a menționat că, dacă problemele de securitate, apărare, rețeaua de transport, moneda unică și asigurarea drepturilor omului ar fi fost lăsate în seama structurilor sindicale, această opțiune ar fi fost susținută de majoritatea republicilor. „Ar fi fost o opțiune viabilă”, a spus fostul președinte, dar a subliniat că puciul din august a zădărnicit această posibilitate.
Mihail Gorbaciov a declarat că ideea expansiunii NATO spre est le-a venit autorităților americane după victoria din Războiul Rece. El a menționat că Rusia și Statele Unite ar trebui să reia dialogul, deoarece acum a început uitarea principiilor securității colective.
Mihail Gorbaciov s-a născut în ceea ce este acum Teritoriul Stavropol. De la 15 ani a lucrat ca asistent operator combine, dar este absolvent al Facultății de Drept a Universității de Stat din Moscova și al departamentului de corespondență al Institutului Agricol din Stavropol. În 1971 a fost ales membru al Comitetului Central al PCUS, în 1985 a devenit secretar general al Comitetului Central. În calitate de șef al Uniunii Sovietice, Gorbaciov a anunțat un curs spre liberalizare în țară, pe care l-a numit „perestroika”, și a mers și spre apropierea de Occident.
În februarie 1990, Gorbaciov a fost ales președinte al URSS, devenind prima și ultima persoană în această funcție. În august același an, un grup de lideri sovietici de vârf a încercat să-l îndepărteze, anunțând crearea Comitetului de Stat pentru Starea de Urgență (GKChP), dar lovitura de stat a eșuat.
Gorbaciov a demisionat din funcția de președinte în decembrie 1991, după ce liderii Rusiei, Ucrainei și Belarusului au semnat Pactul Belovezhskaya pentru lichidarea URSS și crearea Comunităţii Statelor Independente. După ce a părăsit politica, a creat și a condus Fundația Internațională pentru Cercetare în Științe Socio-Economice și Politice (Gorbaciov-Fund). În 1996, a participat la alegerile prezidențiale din Rusia, obținând 0,51% din voturi.
Sursa: romaniatv.net