A fost desemnat constructorul drumurilor Curtici-Macea-Sânmartin, Sânmartin-Socodor și Socodor-Nădab; la centura Curticiului continuă lucrările
Consiliul Județean Arad a comunicat astăzi desemnarea câștigătorului pentru trei importante drumuri transfrontaliere:
-Curtici-Macea-Sânmartin (8,6 km, durata de execuție 14 luni): 12.478,890.54 cu TVA
-Sânmartin – Socodor (11,6 km, durata de execuție 15 luni): 16.680.627,22 cu TVA
-Socodor-Nădab (5 km, durata de execuție 9 luni): 9.206.520,80 cu TVA
Câștigătorul lucrării este societatea de construcții PRO CRIȘANA SA.
Contractul cu firma care va executa lucrările se va încheia după expirarea perioadei de contestații.
De menționat că județul Arad a câștigat, pentru modernizarea drumurilor județene transfrontaliere, întreaga sumă alocată pentru opt județe de graniță, prin programul România-Ungaria: Arad, Timiș, Satu Mare, Bihor, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg.
Este vorba de 13,89 milioane de euro.
Rezultatele proiectului vor fi: 12,1 km drum nou construit și 20,2 km drum modernizat. Investiția este integrată cu alte proiecte, realizate din diverse surse de finanțare: tronsonul Peregu Mare – Pecica și Turnu – Variașu Mic, Nădlac-Peregu Mare și Pecica-Turnu, Arad – Variașu Mic– Iratoșu, Dorobanți – Macea și Sânmartin – Grăniceri. Prin acest proiect populația localităților Curtici, Macea, Sânmartin și Socodor va avea acces la drumuri modernizate.
„În județul Arad cei mai mulți bani pentru modernizarea drumurilor județene sunt din fonduri europene. 400 de milioane de lei investim în drumuri, prin proiecte europene, din care contribuția Consiliului Județean Arad este de doar 2%! Am promis că modernizăm județul Arad, și ne ținem de cuvânt, lucrăm la 444 km de drumuri!”, a declarant președintele Iustin Cionca.
Rețea de drumuri în zona de graniță
Investiția se încadrează în strategia Consiliului Județean Arad de a realiza o rețea de drumuri în zona de graniță prin care să fie potențat rolul de poluri de dezvoltare locală al orașelor Nădlac, Pecica, Curtici, Chișineu-Criș, să se degreveze punctul de frontieră Nădlac prin redistribuirea traficului transfrontalier către puncte de frontieră alternative și prin care să se asigure legătura dintre DN 79 și punctul de frontieră Vărșand cu ocolirea orașului Chișineu-Criș.
„De 40 de ani nu s-a mai realizat nicio lucrare atât de importantă între Curtici, Macea și Sânmartin. Mă bucur că în mandatul meu de primar, cu sprijinul domnului președinte Iustin Cionca, s-a obținut finanțare pentru acest tronson, pe bani europeni. Din păcate, din cauze birocratice care țin de activitatea unor instituții de la București, începerea lucrărilor a fost întârziată, dar acum avem un câștigător la licitație și așteptăm începerea lucrărilor”, a declarat Ciprian Otlăcan, primarul comunei Macea.
Pe același traseu transfrontalier au început lucrările la centura orașului Curtici, care va avea lungimea de 7,3 km. Valoarea investiției la centură se ridică la 4,1 milioane de euro. Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a precizat că șoseaua de centură este realizată de Primăria orașului Curtici, care este parteneră cu Consiliul Județean în proiectul de modernizare a unor drumuri transfrontaliere. „Este un proiect de importanță strategică, cel mai mare proiect al orașului Curtici. Vom scoate traficul greu din centrul orașului. Mai avem un proiect prin care vom moderniza tronsonul dintre pasaj și centura ocolitoare, inclusiv modernizarea infrastructurii și a rețelei pluviale, respectiv modernizarea acceselor”, a completat primarul orașului Curtici, Bogdan Ban.
Primarul comunei Socodor, Ioan Jura, a declarat: „Ne bucurăm mult că după o lungă bătălie a licitației s-a finalizat procedura și în cel mai scurt timp vor începe lucrările. Pentru comuna Socodor e un real beneficiu. În condițiile în care pentru un drum la Arad facem pe DN79A un anumit număr de kilometri în momentul finalizării lucrărilor pe tronsonul Socodor-Sânmartin vom scurta acel drum cu 10 kilometri, iar în momentul finalizării modernizării tronsonului Socodor-Nădab cu 5 kilometri. Mai mult, vom decongestiona circulația de pe DN79A”.
„Colaborez cu primarii Ioan Jura, Ciprian Otlăcan și Bogdan Ban foarte bine, și asta trebuie să înțeleagă și locuitorii județului: că acolo unde există primari care colaborează cu Consiliul Județean, există și proiecte și rezultate bune!”, a punctat Iustin Cionca.