A fi sau a nu fi... dezbatere
Primul tur al alegerilor prezidențiale a trecut și ne îndreptăm cu pași rapizi spre turul al doilea, când vine momentul adevărului, dar așa cum stau lucrurile acum, finala Iohannis – Dăncilă, nu este decât o poveste cu final așteptat, președintele în funcție având de departe prima șansă.
De altfel, imediat după aflarea rezultatelor de duminică, candidatul care a stabilit tema principală de discuție în zilele ce au urmat a fost actualul șef al statului, care a anunțat că nu va participa la nici o dezbatere cu Viorica Dăncilă. Și astfel, a început în țară o dezbatere despre dezbatere, cu Iohannis în prim-plan.
Analiști, politologi, jurnaliști, oameni politici, oameni de pe stradă, toți au început să-și dea cu părerea dacă președintele procedează sau nu corect, dacă este democratic să își trateze cu refuz contracandidata sau dă dovadă de aroganță. Părerile sunt împărțite, dar din punctul meu de vedere, Iohannis a luat fața contracandidatei sale, așa cum le-a luat fața celorlalți candidați în campanie, când a fost dat jos Guvernul PSD și învestit Guvernul Orban, acțiuni care i-au folosit din plin, dar i-au folosit și Vioricăi Dăncilă, care s-a putut victimiza în fața simpatizanților PSD, pentru a-i convinge să vină cât mai mulți la vot. De data aceasta vom vedea ce va fi, dar tare mă îndoiesc că fostul premier va reuși să strângă suficiente voturi pentru a amenința poziția candidatului susținut de liberali.
Dar să revenim la dezbaterea despre dezbatere. Sigur, ca jurnalist, ca om ce urmărește fenomenul politic de vreo 30 de ani, care deși eram copil la începutul anilor '90, urmăream dezbaterile dintre Ion Iliescu, Radu Câmpeanu și Ion Rațiu, apoi între Iliescu și Emil Constantinescu, ca să mă refer doar la actorii principali, mi-aș dori o confruntare între Iohannis și Dăncilă. Să văd cum reacționează fiecare, să văd dacă șefa PSD gafează sau nu, să văd cum este pusă la punct sau dacă reușește să iasă din încercuire. Fără îndoială, ar fi un spectacol mediatic interesant, dar care nu mi-ar schimba opțiunea de vot.
Pe de altă parte însă, trebuie să recunosc că din punct de vedere al strategiei electorale, președintele Klaus Iohannis procedează corect. Având în vedere că are în față un adversar fără niciun fel de anvergură politică și intelectuală, prin refuzul de a purta o discuție împreună, nu face decât să îl minimalizeze. O dezbatere ar transmite mesajul că Viorica Dăncilă este demnă de luat în seamă ca și contracandidat, după ce a girat, voluntar sau involuntar, toate atacurile furibunde și fără rost ale lui Dragnea și ale ciracilor săi la adresa Statului și a Justiției. Or, acest lucru este de neacceptat pentru nucleul dur al susținătorilor președintelui, pentru electoratul anti-PSD, pentru cei care au ieșit în stradă împotriva lui Dragnea, Nicolicea, Șerban Nicolae și alții ca ei. O dezbatere ar însemna că Dăncilă este pentru Iohannis un candidat respectabil, cu care are ce discuta, or, votanții lui Dan Barna și ai USR-PLUS care trebuie scoși din case și pe 24 noiembrie, nu ar fi prea fericiți să audă una ca asta.
Așa că, eu cred că nu a fost nici pe departe vorba de aroganță, atunci când președintele a anunțat că nu va fi nicio dezbatere, ci mai mult calcul politic. Un calcul politic care ne va lăsa fără un spectacol electoral, dar care îi netezește președintelui drumul spre cel de al doilea mandat.