15 august - Hramul Bisericii Ortodoxe Măderat (FOTO şi VIDEO)
În fiecare an de sărbătoarea Sfintei Maria, la Măderat se sărbătorește Hramul Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”. În ultimii doi ani însă, din cauze pe care le știm cu toții, sărbătoarea nu a avut loc, dar iată că bunul Dumnezeu a rânduit ca anul acesta să se poată organiza din nou această sărbătoare în care fii satului Măderat de pretutindeni sunt chemați cu drag acasă, să fie între cei dragi și totodată părtași la acest frumos eveniment, care prin grija părintelui paroh Nelu Mercea a prins rădăcini la Măderat.
Părintele Nelu Mercea este promotorul și sufletul acestui eveniment, pentru că de acolo de unde a copilărit pe Valea Chisindiei, astfel de evenimente sunt o tradiție de secole. Ieri, 15 august începând cu ora 16.00, în parcul central de lângă biserică s-a desfășurat un program religios și folcloric, susținut atât de biserica ortodoxă, cât și de Primăria Orașului Pâncota. Atât biserica ortodoxă din localitate, prin implicarea părintelui în organizare, cât și a Primăriei Pâncota, a primarului Dan Pocrișer și a viceprimarului Ioan Boiciuc, împreună cu cei din Consiliul Local au fost esențiale în pregătirea și desfășurarea acestui eveniment.Sărbătoarea a început, așa cum era și firesc, cu o slujbă religioasă oficiată de părintele paroh Nelu Mercea și de cantorul bisericii Cristian Păcuraru, după care pe scenă a urcat tânărul ansamblu de dansuri „Podgoria Pâncota”, un ansamblu format din copii de la Pâncota și Măderat, având instructor pe cunoscutul Ioan Dărău. Ansamblul de dansuri populare „Podgoria Pâncota” a prezentat o suită de jocuri populare locale, spre bucuria părinților, a bunicilor și tuturora celor prezenți. Patricia Corbei a interpretat câteva piese frumoase fiind solista ansamblului. Din păcate o ploaie torențială care a durat aproximativ jumătate de ora a făcut ca totul să fie întrerupt, iar toți cei prezenți s-au adăpostit sub rândul de umbrele montate pentru toți cei prezenți în parc.
Apoi programul a reintrat în normalitate, muzuica a început a cânta din nou, iar cântecul și voia bună și-au urmat cursul. Prezentatorul acestui eveniment a fost solistul vocal Petrică Neag din localitate, iar orchestrația muzicală a fost asigurată de formația instrumentală „Neluțu Marton”. Soliști vocali au fost Emilia Cerchizan, Dorel Bănci, Gabriela Neagră, Lore Vaștag și binențeles așa cum am amintit mai sus, solistul Petrică Neag. Evenimentul a fost unul reușit, ca de fiecare dată de altfel iar viceprimarul orașului Pâncota, Ioan Boiciuc și părintele Nelu Mercea sunt mulțumiți de felul cum a decurs acest eveniment cultural-religios. De menţionat că primarul Dan Pocrișer din păcate nu a putut lua parte la eveniment fiind plecat din țară, deși ne-a declarat că și-a dorit să fie părtaș la eveniment.
Iată că acolo unde există o strânsă colaborare între biserică și administrație se pot face lucruri foarte frumoase, iar dincolo de acest lucru, este imperios necesar ca astfel de evenimente să aibă loc cât mai mult în fiecare comună său oraș pentru că numai într-o strânsă legătură între biserică, școală și administrație ne putem păstra cultura și tradiția autentică.