13 SEPTEMBRIE ZIUA POMPIERILOR DIN ROMANIA - 170 ani de la BĂTĂLIA DIN DEALUL SPIRII
În septembrie 1848, îngrijorat de amploarea pe care o luase mişcarea revoluţionară, guvernul de atunci a chemat în ajutor trupele otomane, acestea pornind spre Bucureşti cu o coloană formată din aproape 6.000 de ieniceri. Trupele în frunte cu Omer Paşa, Kerim Paşa, Ismail Paşa şi Mehmet Paşa au sosit pe 12 septembrie, stabilind tabăra în câmpia de la Cotroceni.
La 12 septembrie, colonelul Radu Golescu, comandantul Regimentului 2 Infanterie şi şeful Garnizoanei Bucureşti, a primit ordin din partea Locotenenţei Domneşti să deplaseze a doua zi subunităţile în Dealul Spirii, pentru a întâmpina trupele otomane ce urmau să intre în Capitală.
Coincidenţa a făcut ca în aceeaşi zi de 13 septembrie Regimentului 2 Infanterie să i se înmâneze drapelul de luptă, solemnitatea ceremoniei influenţând moralul ostaşilor.
Pavel Zăgănescu, împreună cu cinci ofiţeri, 150 de soldaţi, şase sergenţi, doi gornişti şi doi toboşari, a ţinut piept avangardei coloanei lui Kerim Paşa, ce cobora pe uliţa Mihai Vodă, această luptă însemnând cea dintâi confruntare armată, purtată de oastea modernă română, după reînfiinţarea ei, în 1830.
La 13 septembrie, dimineaţa, Garnizoana românească primi ordin de la şeful oştirii, generalul Teii, a se concentra în Dealul Spirii, la Cazarmă, zicându-ne că trebuie a se primi, pe de o parte, steagurile cele noi, cu care înlocuia pe cele vechi ale batalionului, iar pe de alta, a ne afla strânşi acolo, pentru onoarele ce urma a se da din partea noastră oştirii otomane, la vremea intrării sale în Capitală.
Avangarda turcă a încercat mai întâi să ocupe cazarma militară, însă prima confruntare a fost una paşnică. Pe dată ce sosi avangarda şi, după dânsa, generalul Kerim Paşa, cu colonelul şi maiorul Arabu, comandanţii regimentului de infanterie, ce urma în marş, se popri împotriva porţii cazărmii, dând comanda trupei să se oprească. Kerim Paşa, adresându-se către colonelul Golescu, ceru de a lăsa trupele să intre în cazarmă.
Kerim Paşa, plăcându-i, se vede, această subordonanţă militară, fără a zice nimic împotrivitor, comandă marşarea în continuaţie spre oraş, a coborî Dealul Spirii, când, dintr-o întâmplare, la 150 stânjeni distanţă de la poarta cazarmei spre vârful Dealului Spirii, se întâlni piept în piept cu trupa de pompieri, pe care, după cum zisei, o aşteptam d-a veni a se întruni cu noi”, scrie Dimitrie Papazoglu.
Tensiunea a izbucnit în momentul în care trupele de pompieri care încercau să ajungă la festivităţile de înmânare a drapelului de luptă Regimentului 2 Infanterie au încercat să îşi facă loc printre militarii turci, pentru a intra în cazarmă.
În netă superioritate numerică, turcii i-au înconjurat din toate părţile pe pompieri, care s-au avântat în luptă, alternând focurile de armă cu lupta la baionetă. Riposta fermă a pompierilor i-a panicat pe turci, aceştia reuşind totuşi să pună în poziţie două tunuri cu care au deschis foc împotriva pompierilor. Militarii lui Pavel Zăgănescu au capturat însă cele două piese de artilerie, pe care le-au întors împotriva inamicului, provocându-i pierderi însemnate.
Jertfa pompierilor conduşi de Pavel Zăgănescu şi a ostaşilor din Regimentul 2 Infanterie reprezintă răspunsul pe care tinerii ostaşi l-au dat chemării lui Nicolae Bălcescu către poporul român în faţa primejdiei de intervenţie străină.
50 de ani de la constituirea Grupurilor de Pompieri
10 ani de SMURD în Arad
SCURTA ISTORIE A CELOR 50 DE ANI A UNITĂŢII NOASTRE
Odată cu punerea în aplicare a reorganizării administrativ teritoriale a ţării la data de 1 martie 1968 se înfiinţează Inspectoratul de prevenire a incendiilor Arad, având ca şef de inspectorat pe lt.col Cuzmanov Gheorghe şi o structură formată din 9 ofiţeri, 5 subofiţeri şi militară în termen. Numărul şi evidenţa militarilor în termen nu se poate preciza.
Sediul inspectoratului a fost stabilit provizoriu pe fosta strada Vârful cu Dor nr.17 şi a primit în dotare un autoturism „GAZ 69” şi o motocicleta cu ataş.
Misiune noului inspectorat a fost aceea de a asigura activitatea de prevenire a incendiilor la şantiere, obiective şi localităţi.
În urma demersurilor făcute pe lângă administraţia locală Inspectoratul Judeţean pentru Prevenirea Incendiilor primeşte un nou sediu pe fosta stradă Ecaterina Teodoroiu nr.1
Începând cu data de 15.10.1968, în baza ordinului Ministrului Afacerilor Interne, inspectoratul se va numii Grupul de Pompieri „Vasile Goldiş” Arad. Unitatea avea un efectiv de 17 ofiţeri, 22 subofiţeri şi 71 militari îm termen. Ca şi dotare, două autoturisme, o motociclată cu ataş şi 9 autospeciale de stins incendii.
În baza Ordinului Ministerului de Interne, în 15.06.1975 se înfiinţează Compania de Pompieri Ineu.
În noiembrie 1981, comandamentul grupului şi Compania de Pompieri Arad se mută în actualul sediu.
În conformitate cu ordinul Corpului Pompierilor Militari în data de 18.06.1992, începând din 01.07.1992 se înfiinţează Compania a III a Bârzava.
Prin Ordin al Ministrului de Interne în data de 01.12.1994, se înfiinţează Compania de Pompieri Sebiş şi Pichetul de Pompieri Gurahonţ.
01.08.1995 la iniţiativa comandantului Grupului de Pompieri Arad, printr-un protocol cu Direcţia Sanitară Arad se înfiinţează S.I.A.M.U.D (staţia de intervenţii pentru asistenţă medicală de urgenţă şi descarcerare). Această formă de organizare putând fi considerat un predecesor al SMURD –ului de astăzi.
În data de 12.04.1997, unităţii i-a fost acordat Drapelul de Luptă, prin Decret Prezidenţial. Începând cu această dată unitatea se numeşte Grupul de Pompieri „Vasile Goldiş” al Judeţului Arad.
15.12.2004 în conformitate cu HG 1492/2004, se constituie serviciile de urgenţă profesioniste, ca servicii deconcentrate în subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Denumirea unităţii este Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad.
Unitatea beneficiază de două sedii, unul pe str. Andrei Şaguna 66-72 şi unul pe strada Eftimie Murgu.
În data de 17.04.2008, se operaţionalizează Garda nr. 2 de intervenţie Chişinău Cris din cadrul Secţiei de Pompieri Ineu.
În vederea asigurării unui răspuns eficient şi a reducerii timpului de intervenţie în 29.06.2010, se operaţionalizează Garda nr.2 de intervenţie Birchiş din cadrul Secţiei de Pompieri Bârzava.
Începând cu 23.02.2016 se înfiinţează Punctul de Lucru Vladimirescu în subordinea Detaşamentului Arad.
15 octombrie 2016, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad i se acordă Drapelul de Luptă prin Decret Prezidenţial.
09.03.2017, în subordinea Detaşamentului de Pompieri Arad se înfiinţează un nou Punct de Lucru S.M.U.R.D în oraşul Curtici.
În cei 10 ani de misiuni smurd pompieri, alături de medici si asistenţi au desfăşurat 63.874 misiuni acordand prim ajutor medical calificat pentru un numar de 64.071 persoane.
Acestor 63.874 misiuni SMURD se adauga alte peste 15.000 de stingere incendii, salvare personae, inundatii, pirotehnice executate în cei 50 de ani de existenta
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Purtător de cuvânt - maior Pleşca George