Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

V-aţi imaginat cum ar arăta acum viaţa noastră fără internet? Rusia ar putea să oprească reţeaua

Rusia a investit masiv, în ultimele două decenii, în sisteme capabile să atace rețeaua de cabluri subacvatice care reprezintă 95% din tot traficul online, relatează El Pais, cotidian citat de adevarul.ro.

V-aţi imaginat cum ar arăta acum viaţa noastră fără internet? Rusia ar putea să oprească reţeaua
Comentează 0

Conform mareșalului Edward Stringer, fost director de operațiuni al Ministerului britanic al Apărării, 95% din tot traficul internațional de date trece printr-un număr mic de cabluri submarine. Vorbim despre aproximativ 200 de cabluri, fiecare cu grosimea unui furtun de grădină și capabil să transfere aproximativ 200 de terabytes pe secundă.

Această rețea foarte fizică procesează în fiecare zi tranzacții financiare în valoare de aproximativ 10 trilioane de dolari.

După cum explică Stringer, în ultimii 20 de ani, Rusia a investit masiv în sisteme capabile să atace această reţea de cabluri subacvatice.

Sursa citată menționează că aceasta nu este o amenințare ipotetică. În octombrie 2022, un cablu submarin care leagă Insulele Shetland de restul lumii a fost întrerupt în două puncte. Cu câteva zile înainte, o navă rusă de „cercetare științifică” a fost detectată în zonă.

Impactul unui atac coordonat împotriva acestor cabluri submarine ar fi incalculabil. Un astfel de atac ar paraliza comerțul global, băncile și finanțele, telecommutingul, ca să nu mai vorbim de industriile de tehnologie și comunicații în ansamblu și ar declanșa probabil o recesiune globală instantanee.

Dar efectele ar merge mult dincolo de asta. Lanțurile de aprovizionare din secolul 21 depind de transferul constant de date pentru a coordona livrarea mărfurilor și bunurilor. Întreruperea acestui flux de date ar provoca un efect de domino de întârzieri și eșecuri, care ar restricționa integrarea economică, politică și chiar culturală a diferitelor zone geografice. Asta, ca să nu mai vorbim despre criza financiară şi economică care ar apărea. 

Intraţi AICI pentru detalii.

Sursa foto: playtech.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite