Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sute de angajați ai Astra Rail Industries au ieșit în stradă, nemulțumiți de salarii. Ce spune liderul de sindicat acuzat că ar fi pe o mână cu patronatul / UPDATE: O nouă zi de proteste

A fost grevă astăzi la Astra Rail Industries, și a fost o grevă cum nu a mai fost din 2000 încoace, după cum spun oamenii. Sute de angajați ai companiei au oprit lucrul, dintre care 300 au ieșit în stradă, și-au chemat liderul de sindicat, pe care chiar ei îl contestă, l-au pus în capul coloanei și s-au îndreptat înspre Casa Albă, sediul administrativ al punctului de lucru de la Arad.

Sute de angajați ai Astra Rail Industries au ieșit în stradă, nemulțumiți de salarii. Ce spune liderul de sindicat acuzat că ar fi pe o mână cu patronatul / UPDATE: O nouă zi de proteste
Comentează 0

Update 1 O nouă zi de proteste

Muncitorii, nemulțumiți de salarii, au încept și ziua de astăzi cu un protest. De dimineață, oamenii s-au adunat din nou într-o hală, la fel cum au procedat ieri, apoi s-au îndreptat spre pavilionul administrativ. „Astfel de manifestări spontane au loc în toată lumea. Este o realitate de care trebuie să ținem cont. În ceea ce ne privește continuăm negocierile pentru contractul colectiv de muncă până la 31 mai, cât suntem în plaja legală. Apoi, dacă este cazul vom aplica alte soluții prevăzute de lege”, a declarat liderul de sindicat Ionel Rusu.


Greva a durat aproximativ trei ore, muncitorii fiind nemulțumiți de salariile actuale și condițiile de lucru. De asemenea, îl acuză pe liderul de sindicat Ionel Rusu că ar fi pe mână cu patronatul. În cele din urmă spiritele s-au mai liniștit, oamenii s-au întors la muncă, iar conducerea societății și-a luat anumite angajamente, pe care trebuie să le respecte, pentru evitarea unui conflict de muncă.

Cine a fost „huiduit ca Iliescu în zilele lui bune”

Ionel Rusu, liderul sindicatului care funcționează în cadrul punctului de lucru de la Arad al Astra Rail Industries susține că oamenii sunt nemulțumiți din cauza modului în care se negociază noul contract colectiv de muncă, lipsa de comunicare punând, de asemenea, gaz pe foc. „Conform legii, ne aflăm în procedura de negociere a noului contract colectiv de muncă. Angajații au început protestul din cauza lipsei de comunicare, nemulțumiți că discuțiile merg anevoios. De altfel, trebuie să recunoaștem că nu putem avea o negociere ritmică, având în vedere că reprezentanții companiei nu sunt în România”, afirmă Rusu. În continuare, acesta povestește că sindicatul pe care îl conduce a avut o propunere, iar compania a venit cu o altă ofertă, care a ajuns la urechile oamenilor și care a inflamat spiritele. „Ni s-a propus să prelungim contractul actual până la 1 septembrie, pentru că anul financiar al companiei începe de la acea dată. Au apărut distorsiuni de comunicare, s-au făcut tot felul de interpretări, astfel încât, în această dimineață, oamenii s-au adunat într-o hală. Spuneau că de la  1 Mai ar fi trebuit să fie alte salarii și erau foarte nemulțumiți. Era pe la ora 9. Am fost anunțat că nu mai vor să lucreze și m-am dus să discut cu ei. Am fost huiduit ca Iliescu în zilele lui bune. Nu sunt supărat pe ei. Mi-au cerut să merg la Casa Albă, să anunț că nu mai vor să lucreze. Am plecat acolo, am stat cam jumătate de oră, iar când m-am întos în fabrică, mi-au cerut să merg din nou la Casa Albă, de data aceasta în fruntea lor, pentru că sunt liderul lor de sindicat. Am mers toți civilizat la sediul administrativ, unde oamenilor li s-au comunicat informațiile cu privire la contractul de muncă”, mai afirmă Rusu.

Compania și-a retras propunerea

Liderul de sindicat susține că reprezentanții companiei și-au retras în cele din urmă propunerea, urmând ca negocierile să se poarte pe propunerea sindicatului. „A rămas ca directorul societății să anunțe programul de negocieri, până mâine la amiază sau cel târziu luni. În mai trebuie să terminăm negocierea. Altfel intrăm în conflict de muncă și nu știu dacă acest lucru este în interesul cuiva”, a încheiat Ionel Rusu.

 

 

Galerie foto (14)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite