Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sfântul Sava al Serbiei, sărbătorit cu multă bucurie de credincioșii ortodocși sârbi din Arad

Sfântul Sava al Serbiei, sărbătorit cu multă bucurie de credincioșii ortodocși sârbi din Arad
Comentează 0

Duminică, 27 ianuarie 2019, clericii și credincioşii ortodocşi sârbi din Arad l-au prăznuit pe Sfântul Sava Nemanja, primul arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Sârbe, întemeietorul şcolilor sârbeşti, al statalităţii şi al diplomaţiei sârbe.
Cu acest prilej, în biserica cu hramul ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, a Parohiei Ortodoxe Sârbe Arad-Centru, a fost săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de către doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe. La invitaţia Preasfinţitului Luchian Pantelici, Episcop al Ungariei și administrator al Episcopiei Ortodoxe Sârbe a Timişoarei şi a comunităţii credincioşilor ortodocşi sârbi din parohia Arad-Centru, păstoriţi de părintele protopop Ocnean Plavşici, la Sfânta Liturghie a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, însoțit de Protos. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Pr. Flavius Petcuț, protopopul Aradului și Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial. Ierarhii, înconjuraţi de soborul de preoţi şi diaconi, în prezenţa numeroșilor credincioși ortodocşi sârbi dar și români, l-au sărbătorit pe Sfântul Ierarh Sava (1175 – 27 ianuarie 1235).
Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a rostit un cuvânt de învățătură despre viața Sfântului Sava dar și despre bunele relații ce există între Biserica Ortodoxă Română și cea Sârbă, mai ales în aceste părți de țară.
Cu acest prilej, Arhiepiscopul Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, i-a oferit Ierarhului sârb, Preasfințitului Părinte Luchian Pantelici, Episcop al Ungariei și administrator al Episcopiei Ortodoxe Sârbe a Timişoarei, distincția eparhială engolpion și cruce ,,Sfântul Ierarh Sava Brancovici”.
La finalul slujbei, Ierarhul sârb a exprimat în cuvinte alese legăturile frăţeşti ale clerului şi credincioşilor sârbi din Arad şi Banat cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, statornicite de-a lungul anilor, mulțumindu-i totodată pentru deosebita distincție oferită.
După acest moment a avut loc obiceiul numit „tăierea colacului” și o slujbă de pomenire a ctitorilor bisericii sârbești din Arad, între care a fost pomenit Sava Tekelija (1761-1842), care este înmormântat în interiorul bisericii. Sava Tekelija a fost patriot sârb și strănepot al ctitorului bisericii, a căpitanului Jovan Popovic Tekelija.
Tăierea colacului este un frumos obicei sârbesc care a fost preluat de-a lungul timpului şi de către unele comunităţi ortodoxe româneşti.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Parohiei Ortodoxe Sârbe din Sânnicolau Mare, Jud. Timiș.
Sărbătoarea s-a încheiat cu un recital de pricesne și poezii.

Protos. Iustin Popovici

Galerie foto (19)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite