Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sărbătoarea Sânzienelor cu paradă militară la Bârzava (FOTO/VIDEO)

Comuna Bârzava este una dintre frumoasele comune de pe Valea Mureșului care își păstrează tradițiile și obiceiurile rămase de la înaintași.

Sărbătoarea Sânzienelor cu paradă militară la Bârzava (FOTO/VIDEO)
Comentează 0

Unul dintre aceste obiceiuri este sărbătoarea Sânzienelor, care anul acesta a împlinit 45 de ani de existență, însă cu siguranță obiceiul a început cu mult înainte, pentru că așa cum spun unele surse, această sărbătoare se desfășura pe vremuri într-o poiană de la marginea unei păduri aproape de Bârzava.

Dacă până acum sărbătoarea Sânzienelor se desfășura doar pe scena din Bârzava, iată că în acest an aniversar legat de Marea Unire a Principatelor a fost sărbătorit într-un mod deosebit datorită faptului că Bârzava a avut parte de o paradă militară, respectiv un detașament de militari din cadrul Batalionului 191 mixt, româno-ungar din Cetatea Aradului și detașamentul de pompieri militari din Bârzava care au adus un pios omagiu și coroane de flori la monumentul eroilor din Bârzava, alături de reprezentanți ai prefecturii și CJ Arad, respectiv subprefectul Vasilică Damian și consilierul județean Marius Sulincean.

Ceremonia a debutat cu un tedeul din partea reprezentanților Bisericii Ortodoxe, apoi domnul primar Gabriel Faur a avut o cuvântare legată de marea Unire, după care subprefectul Vasilică Damian a avut o scurtă cuvântare legată de eveniment.

Ambele detașamente, militarii și pompierii au defilat prin fața autorităților locale, județene și celor prezenți, inclusiv cu autospecialele din dotarea subunității de pompieri Bârzava. A fost un moment unic și înălțător tot odată pentru toți cei prezenți , un moment de cinstire a tuturor eroilor care au luptat pentru unitate și libertate.

Programul cultural artistic a debutat  ca de obicei cu dansatorii de la ,,Cununa Sânzienelor,, din Bârzava însă de această dată cu ansamblul juniorilor coordonați de Viorica și Petru Leric, doi oameni care au trăit o viață pe aceste meleaguri ca dascăli, ocupându-se de educarea copiilor din Bârzava și satele aparținătoare, dar în același timp semănând în sufletele acestor copii tradiția și folclorul autentic din zona Bârzavei.

Un exemplu elocvent este Armina Sfei din localitatea Dumbrăvița (Bârzava) care de curând a luat locul I la concursul Național de folclor de la Petroșani. Dacă în urmă cu aproximativ 6-8 ani, Armina era doar un copil în ansamblul de dansuri, iată că acum aduce cinste comunității de acasă și acest lucru se datorează în primul rând doamnei Viorica Leric care a știut sădi în sufletul Arminei dragostea pentru folclorul autentic. De câțiva ani, Armina face parte și din grupul folcloric ,,Sânzienele,, al Centrului Cultural Județean  Arad,  condus de doamna profesor Marioara Micle.

Programul copiilor de la ,,Cununa Sânzienelor din Bârzava,, a fost deosebit de frumos cu dansuri și cântece spre bucuria celor prezenți și a părinților care și-au văzut  pentru prima dată copilașii dansând în public. Desigur că și dansatorii seniori au fost prezenți cu câteva dansuri de Banat în aplauzele celor prezenți.

Soliști au fost Armina Sfei, Lidia Simion, Alin Szabo, Viorica și Petru Leric, iar invitații de onoare fac parte din formația condusă de Iancu Popovici, cu soliști vocali Petrică Velescu, Corina Tudor și Sara Bocșan.

Nu au lipsit miciii, grătarele, înghețata și Berea, iar cei micuți au avut parte de tobogan și tot felul de distracții. Pentru prima dată la Bârzava a fost prezentă formația TIK TAK BAND din Kikinda – Serbia, care au susținut un program folcloric sârbesc foarte frumos, pe care sperăm să-i revedem și anul viitor la Bârzava.

Programul artistic a continuat până târziu în noapte cu cântec, joc și voie bună, iar horele se țineau lanț în ritmul muzicii ce răsuna până departe peste sat, peste pădurile din jur și peste Mureș deopotrivă.  

P.S. Domnul primar Gabriel Faur mulțumește tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui eveniment, angajaților Primăriei Bârzava, batalionului 191mixt româno-ungar  și detașamentului de pompieri Bârzava pentru modul exemplar în care a decurs parada, reprezentanților Prefecturii și CJ Arad, formației TIK TAK BAND din Serbia care au venit de departe să fie alături de bârzăveni, formației condusă de domnul Iancu Popovici, soliștilor vocali, precum și tuturor celor prezenți la acest eveniment cultural artistic.

Galerie foto (505)

Articole asemanatoare