Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Remember 17 decembrie 1989. Ziua în care s-a tras la Timișoara - primii martiri ai Revoluției

17 decembrie 1989 a fost ziua în care străzile Timişoarei s-au înroşit de sângele celor seceraţi de gloanţele forţelor regimului comunist. Atunci, Nicolae Ceauşescu şi înalţii demnitari au ordonat armatei să tragă fără reţinere în protestatari. Oficial, 59 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva sute au fost rănite. În realitate, au murit 66 de oameni și alți 196 au fost răniți - acesta a fost tributul plătit atunci de Timişoara pentru libertate. În această zi este doliu în orașul de pe Bega, în memoria eroilor-martiri. 

Remember 17 decembrie 1989. Ziua în care s-a tras la Timișoara - primii martiri ai Revoluției
Comentează 0

După ce în noaptea de 16 spre 17 decembrie, ministrul Apărării de atunci, generalul Vasile Milea, a ordonat scoaterea în stradă a trupelor militare neînarmate pentru intimidarea protestatarilor, ziua a venit cu o decizie surprinzătoare din partea autorităţilor: o defilare militară a 500 de soldaţi pe străzile Timişoarei. 

Era o zi de duminică - 17 decembrie 1989. Dimineața, mișcarea protestatară ia amploare; muncitori din fabrici, locuitori ai cartierelor și studenți se îndreaptă spre centrul orașului. Piața Operei - ocupată de manifestanți, iar din balconul Operei pornesc mesajele împotriva dictaturii comuniste. Apar primii lideri ai manifestanților și se conturează un program de revendicări. Mulțimea a atacat atunci clădirea Comitetului județean PCR, pe care a și ocupat-o. 

Astfel că, în dimineaţa zilei de 17 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu a decis să organizeze o paradă militară pentru a-i descuraja pe protestatari.

Pe străzile Timişoarei circulau doar blindatele armatei, iar coloane de militari străbăteau oraşul în pas de defilare. O parte din manifestanţi, iritaţi de muzica de fanfară, au atacat o coloană de militari. Demonstranţii, tot mai îndârjiţi, strâng rândurile, îi huiduie pe militarii care defilează, alţii chiar îi lovesc cu pietre. Tensiunea creşte de la oră la oră. 

Protestele grupului de susţinători ai pastorului Tokes devenind mai violente, au condus la mobilizarea unor importante forţe ale miliţiei şi securităţii în Timişoara. Şi pentru a-şi motiva intervenţiile în forţă, miliţia a împrăştiat zvonuri potrivit cărora în oraş acţionează „bande de huligani” care devastează vitrinele magazinelor.

Generalul Vasile Milea a cerut intervenţia în forţă a armatei, cu speranţa că astfel mulţimea se va calma. „Demonstranţii să fie serios avertizaţi şi apoi să se tragă la picioare”, spunea el.

După ora 11.00, din ordinul ministrului Apărării Naționale, sunt blocate intersecțiile și principalele căi de acces spre centrul orașului. Se scandează "Jos Ceaușescu!", "Jos comunismul!" și "Nu vă fie frică! Ceaușescu pică!". Militarii desfășurați în zonă intervin în forță împotriva manifestanților.

Citește continuarea pe realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite