Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Proteste ample în Bucureşti și în țară. Participarea a fost peste așteptările organizatorilor

Un protest care se dorește de amploare este în desfășurare în Capitală. La ora 18:00, când era anunțată ora de începere, în Piața Universității se aflau în jur de 2.000 de oameni, dar cu puțin înainte de ora 20:00 erau deja peste 50.000 în Piața Universității, la care se adăugau alte câteva zeci de mii în țară. Au apărut, însă, și incidente.

Proteste ample în Bucureşti și în țară. Participarea a fost peste așteptările organizatorilor
Comentează 0

ACTUALIZARE 21:35 - Lumea a început să plece. La Palatul Parlamentului au mai rămas în jur de 2.000 de persoane.

ACTUALIZARE 20:30 Sunt în jur de 60.000 de oameni care vor să ajungă în Piața Constituției. Unii dintre ei au ajuns în fața Palatului Parlamentului, dar șirurile de protestatari se întind până la Piața Unirii. Jandarmii, inclusiv călare, și forțele de ordine în general au făcut un pas în spate, după ce i-au însoțit pe protestatari pe drumul dintre Piața Universității până la Piața Unirii.

ACTUALIZARE 20:25 Noi estimări arată că sunt 55.000 de protestatari în București, cu totul 70.000 în țară. Piața Constituției din Capitală a început să se umple de oameni.

ACTUALIZARE 19:52 Sunt peste 50.000 de protestatari în București, peste 65.000 în întreaga țară.

ACTUALIZARE 19:40 Peste 40.000 de oameni sunt în stradă în zona Piața Universității. Se pregătesc să plece spre Parlament.

Dacă lor li se adaugă cei care au ieșit să protesteze și în provincie,  estimarea duce către 60.000 de oameni.

ACTUALIZARE 19:30 Participare peste așteptări la proteste. Sunt peste 30.000 de oameni în Piața Universității, iar 4.500 de oameni s-au strâns în Timișoara. Și în alte orașe ale țării sunt manifestații de protest, la Iași, Cluj, Brașov, Oradea, Sibiu. Cu totul, se estimează că la această oră cel puțin 45.000 de oameni cer puterii să renunțe la modificarea legislației anticorupție.

ACTUALIZARE 19:15. Sunt peste 20.000 de protestatari în Piața Universității.

ACTUALIZARE 19:00. Peste 15.000 de oameni manifestează în Piața Universității, deși condițiile meteo sunt potrivnice.

ACTUALIZARE 18:50 În Piață au venit jandarmii călare. Sunt peste 12.000 de protestatari.

ACTUALIZARE 18:40 Mii de oameni manifestează și în mai multe orașe din țară. În Timișoara, mii de protestatarii au venit cu o coregrafie specială și scandează „Rezistam, nu cedam!”. Mai multe imagini, aici.

ACTUALIZARE 18:30 Sunt peste 5.000 de protestatari, dar numărul lor creşte de la minut la minut.

Au loc violenţe. Un grup de cinci-zece protestatari, veniți de undeva din spate, au început să împingă oamenii și jandarmii. Gardurile au fost date la o parte, jandarmii s-au retras câţiva paşi, iar oamenii ocupă partea carosabilă.

Potrivit Hotnews.ro, polițiști în civil legimitează și verifică rucsacurile celor care vin la protest pe străzile adiacente Pieței Universității.

ACTUALIZARE 18:25 Protestatarii încearcă să dărâme gardurile instalate de jandarmi în Piața Universității. Sunt peste 3.000 de persoane, acum, în piață, iar tensiunea este destul de mare.

incidente piata inquam ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 18:20 Sunt aproximativ 2.000 de oameni în Piața Universității. În pasajul de la metrou s-au înregistrat incidente între protestatari și jandarmi.

ACTUALIZARE 17:20 În Piaţa Universităţii este programat să înceapă în mai puţin de o oră un mare protest, la care şi-au anunţat prezenţa peste 20.000 de oameni.  Deocamdată sunt deja aproximativ 1.000.

Oamenii s-au mobilizat pe Facebook nemulţumiţi de modificările aduse legilor Justiţiei şi Codurilor Penale. Protestatarii vin din toate colţurile ţării- din Sibiu, Braşov, Iaşi, Timişoara sau Constanţa. Au plecat încă de dimineaţă spre capitală cu maşini, trenuri sau chiar pe jos.

Mobilizarea protestarilor scoate în stradă şi efective impresionante de jandarmi. Iar primele contre au apărut deja între jandarmi şi suporterii care au ajuns în Gara de Nord în urmă cu puţin timp şi care şi-au manifestat gălăgios nemulţumirile, relatează Digi24. Detalii și imagini, aici.

3. 000 de jandarmi sunt pregătiţi să intervină, în această seară, la protestul organizat la kilometrul zero al Bucureştiului. Aproape 400 sunt deja în Piaţa Universităţii, unde au început să vină oameni încă de acum câteva ore.

Chemați din trei județe, cei din Brașov au fost surprinși în dube, pe traseu, de un telespectator Digi24:

Citește continuarea pe digi24

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite