Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Parcări inteligente cu senzori pentru identificarea locurilor libere

Unul dintre proiectele aflate astăzi pe masa consilierilor locali vizează aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiție „SF - Soluții inteligente pentru transformarea digitală a serviciului public de parcare la nivelul Municipiului Arad”. De menţionat că finanțarea se va asigura din Planul Național de Redresare și Reziliență și din fonduri ale bugetului general al Municipiului Arad, suma ridicându-se la 4.783.315,35 lei.

Proiectul a fost votat în unanimitate.

Parcări inteligente cu senzori pentru identificarea locurilor libere
Comentează 0

În referatul de aprobare se arată că se vor utiliza echipamente de control acces în parcări, precum și automate de plată, va exista un sistem de monitorizare video, aplicațiile software vor respecta cerințe stricte privind securitatea informatică, iar la nivelul beneficiarului se vor realiza stagii de instruire inițială cu funcționarii care vor opera în platformă, precum și realizarea unui set clar de proceduri privind utilizarea în siguranță a sistemului informatic.

„Un factor extrem de important din punctul de vedere al operării parcărilor publice, este reprezentat de faptul că în cazul automatizării complete a parcărilor publice, inclusiv prin plăți smart, programul de funcționare nu mai depinde de cel al unor operatori umani, prin urmare durata de exploatare a parcărilor crește semnificativ.

Fluxurile de venituri se realizează din 3 activități principale:

- Parcări publice;

- Parcări de reședință;

- Activități legate de sancționarea încălcării normelor locale privind parcarea”, se arată în document.

Potrivit autorităţilor locale, în municioiu există 12.207 locuri de parcare de tip rezidențial și 6.809 locuri de parcare publică. Dintre cele 6.809 locuri de parcare publice, 115 sunt pentru persoanele cu handicap și 53 sunt destinate serviciilor de taxi din municipiu.

Fără costuri sulimentare

Municipalitatea are în vedere dotarea cu automate de plată, aplicații web și mobile pentru plăți, plata prin SMS, respectiv plăți exclusiv smart a tarifelor prin instrumente proprii, sigure, ușor de folosit pentru beneficiari și mai ales fără costuri suplimentare (ca în cazul terților).

Potrivit raportului de specialitate se intenţionează „modernizare parcaje publice existente și implementarea unei platforme software pentru managementul integrat al serviciului parcări”.

În cazul Fast Park-urilor, se doreşte amplasarea unor sisteme de acces automatizate – bariere, cititoare de cartele, astfel, accesul va fi posibil pe baza de card de abonat și acestea vor fi destinate abonaţilor și monitorizarea video a acestora. 

„La ușile de intrare ȋn casa scarii din parcǎrile publice tip Fast Park se vor instala cititoare de cartele, acesul ȋn interiorul acestora se va face cu aceleași cartele cu care abonații au acces ȋn parcare.

De asemenea dotările vor include acces pe bază de citire card abonat pentru aparatul tehnic, administrativ (salubritate, poliție locală, funcționarii responsabili cu ocazia realizării atribuțiilor de serviciu) precum și pentru persoanele fizice și/sau juridice care vor achiziționa un abonament pentru parcările unde se prevede și acest tip de facilitate.

Cele trei parcǎri centrale fac obiectul modernizǎrii cu senzori de parcare. Acestea se monteazǎ ușor, direct ȋn asfalt și nu au nevoie de fire și de calibrare. Senzorii de parcare trebuie sǎ reziste la cei mai duri factori de mediu, inclusiv umiditatea, praful, vȃntul, ploaia, zapada și cǎldurǎ extremǎ. Senzori trebuie sǎ detecteze cu cea mai mare fiabilitate dacǎ un loc este ocupat sau disponibil. Cu ajutorul sistemului de monitorizare vor fi analizate și se vor identifica locurile de parcare libere, numǎrul de mașini parcate și dacǎ s-a depașit timpul alocat. Sincronizarea cu sistemul de platǎ va verifica automat dacǎ existǎ parcare frauduloasă. Totodatǎ senzorii vor anunța dacǎ vreo mașina este parcatǎ pe un loc interzis (locuri pentru persoane cu dizabilitați, taxi), asfel ȋncȃt sǎ se evite ocuparea abuzivǎ de cǎtre conducǎtorii auto a locurilor de parcare cu destinatie specialǎ.

Tarifele aferente parcǎrii se vor achita ȋn momentul ocuparii locului de parcare prin intermediul plǎților online, prin SMS, prin aplicațiile deja existente și/sau printr-o aplicație mobilă proprie a Municipiului Arad. Abonații parcărilor, care devin mixte – reședință/plata pe oră/park&ride, vor putea avea acces automat în parcaje.

Abonații parcărilor, care devin mixte – reședință/plata pe oră/park&ride, vor putea avea acces automat în parcaje”, se arată în raportul de specialitate.

Două tipuri de activităţi

În ceea ce priveşte platforma software, trebuie spus că prin intermediul ei se vor putea opera două tipuri de activități, respectiv de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar sau care blochează căile de acces, precum și blocarea roților pentru utilizatorii care încalcă regulamentele de funcționare ale parcajelor (de exemplu ocuparea abuzivă a două sau mai multe locuri de parcare, parcarea pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități, sau celor destinate încărcării mașinilor electrice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Programul de funcționare al parcărilor modernizate se poate extinde, pentru că nu mai depinde de programul de lucru al personalului care încasează banii cash. Un alt factor important este creșterea calității serviciului public parcări prin implementarea interacțiunii on-line, care permite o transparență crescută, generează o creștere a gradului de fiscalizare al parcărilor de reședință, precum și un confort sporit al utilizatorilor.

Prin implementarea tehnologiei de inteligență artificială se obiectivează soluționarea cererilor pentru un loc de parcare acolo unde nu există această posibilitate. Astfel că sistemul va fi capabil să gestioneze locurile rămase libere, din varii motive, acolo unde există cereri înregistrate în sistem”, se arată în expunerea de motive.

De meţionat că vizitatorii vor fi informaţi prin intermediul platformelor de web şi mobil  despre locurile de parcare disponibile în Municipiul Arad, în timp real, pentru reducerea aglomeraţiei şi a poluării.

Durata estimată de execuție a obiectivului de investiții este de 12 luni.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite