Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Parada mașinilor istorice,un eveniment tot mai îndrăgit de arădeni (FOTO-VIDEO)

Sâmbătă, 21 aprilie a avut loc la Arad Parada de primăvară a vehiculelor istorice, un eveniment foarte apreciat în orașul de pe Mureș. Cu toate că prima ediție a avut loc abia în anul 2013, în doar cinci ani a reușit să adune aproximativ 50 de mașini.

Parada mașinilor istorice,un eveniment tot mai îndrăgit de arădeni (FOTO-VIDEO)
Comentează 0

Este o bucurie pentru arădeni de fiecare dată când are loc acest eveniment, mai ales pentru copiii care vin alături de părinți chiar și din județ să vadă "mașinile de epocă", însă și cei mai în vârstă, privesc nostalgici spre mașinile tinereții lor.

Evenimentul s-a desfăsurat ca de fiecare dată în Piața Avram Iancu unde sunt expuse timp de câteva ore acele bijuterii pe patru roți. Și la acest eveniment au fost expuse peste 50 de mașini, unele fabricate chiar înainte de Al Doilea Război Mondial, cum este cazul unui "Aero" fabricat după 1930 și a unui Peugeot, adus recent din Franța de un pasionat din Arad, o mașină fabricată în anul 1934 care arată și funcționează impecabil.

La expoziție și paradă au participat și legendarele mașini de teren IMS (Aro M-461) și Gaz-ul 69 de fabricație URSS, două TV-uri militare și multe alte mărci printre care și o Warșawa frumos restaurată. De asemenea s-au remarcat două mașini DACIA 1300, una roșie - cărămiziu restaurată admirabil de către domnul Adrian Potcoviciu de parcă ieri ar fi ieșit de pe porțile uzinei de la Colibași-Pitești.

A doua Dacia 1300, o mașină de "MILIȚIE", fiind mașina care a trezit curiozitatea și admirația arădenilor, oferind culoare și nostalgie evenimentului. A fost admirată în tot orașul, mai ales atunci când s-a făcut auzită sirena mașinii ca în timpurile "Epocii de aur". Proprietarul a venit cu mașina tocmai din Sighetul Marmației (Maramureș) pentru a fi alături de noi la paradă. Felicitări domnului Flaviu Marina pentru faptul că a restaurat impecabil mașina și pentru că a fost alături de noi, nu numai la expoziția din Piața Avram Iancu, ci a fost deschizătorul de coloană în sunet de sirenă în deplasarea spre Pădurea Ceala.

Așa cum este obiceiul locului după expunerea vehiculelor în piață, Parada Retromobil continuă cu o defilare pe bulevardul central al orașului spre Podgoria, iar apoi coloana se îndreaptă spre pădurea Ceala unde se încheie cu o binemeritată masă caldă servită la ceaun de un excelent bucătar (pe care îl felicităm cu toții) în pădure la "Măltăreț" și o șuetă cu tematică automobilistică.

Iată că la fiecare eveniment se mai alătură cel puțin o mașină istorică semn că Filiala Retromobil Arad devine tot mai mare și mai puternică, așteptând ca la următoarea paradă din toamnă să apară și mașini mai mari, militare, greii Retromobil.

Filiala Retromobil Arad este una dintre cele mai apreciate din țară semn că arădenii știu și vor să-și păstreze istoria Automobilistică și o fac pe bani și eforturi proprii deoarece în România încă nu este bine înțeles acest aspect pentru faptul că nu produce bani. Însă cei cu suflet mare și iubitori de mașini continuă să își pună resursele și timpul lor ca aceste mașini să  poată circula și să fie admirate de generațiile ce vin după noi, pentru că aceste mașini fac parte din istoria noastră automobilistică.