Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

EXCLUSIV| Arsenal Park - Orăștie, un frumos parc de distracții dar și locul unde te simți din nou soldat.

În urmă cu câteva zile mergeam spre Șugag, aproape de Sebeș - Alba pe frumoasa Vale a Sebeșului, însă nu puteam să trec fără a mă opri puțin la Arsenal Park - Orăștie (deși eram contra cronometru), mi-am dorit să văd acest „obiectiv militar”. Mai mult, doream să văd exponatele, tehnica de luptă, transportoarele amfibii blindate, camioanele militare, jeep-urile și tancurile care mi-au amintit de perioada stagiului militar și de scurta perioadă in care lucram în cadrul M.Ap.N. la o unitate de blindate, ca șofer civil.

EXCLUSIV| Arsenal Park - Orăștie,  un frumos parc de distracții dar și locul unde te simți din nou soldat.
Comentează 0

Când am ajuns la poarta Arsenal Park, m-am văzut din nou soldatul recrut de 19 ani în prima mea zi de armată cu valiza în mână. După ce am făcut doar câțiva pași pe aleea cazonă am rămas plăcut impresionat de ceea ce am văzut, totul era pus la punct în stil militar, ordonat și frumos.

Celor care încă nu au fost la Arsenal Park, le recomand să viziteze acest loc deosebit  pentru că merită, fie măcar odată în viață să treacă pe aleile acestui parc. Istoria interesantă a acestui loc ne întoarce în timp cu 80 de ani în urmă, prin anul 1936 când Regele Carol al-II-lea a dispus amenajarea unui spațiu experimental pentru armată, iar locația a fost aleasă pe actualul amplasament al parcului.

Mai târziu, în timpul regimului comunist, aici funcționa o fabrică de muniție, apoi baza militară a rămas părăsită. Din 2003 s-a născut ideea de a face din acest loc un parc militar de distracții, iar din anul 2009 Arsenal Park își deschide porțile și astfel devine unul dintre obiectivele strategice ale turismului românesc, fiind singurul complex turistic cu tematică militară din România și din Sud - Estul Europei.

Astfel, se achiziționează tehnica militară scoasă din uz, iar aleile parcului sunt străjuite  astăzi de circa 150 de exponate militare, începând cu TAB-uri, tancuri, transportoare blindate, dispozitive antirachetă, lansatoare de rachete, piese de artilerie, tunuri antiaeriene, camioane militare, tractoare de artilerie șenilate, un avion IAR-93, un elicopter Kamov KA 26, un M-461, Aro, TV, dar și o locomotivă cu aburi și două garnituri de tren minier, astfel acest loc devenind cel mai mare muzeu militar în aer liber din România.

Amplasat într-o pădure de foioase, parcul oferă turiștilor un spațiu de 88 hectare pentru explorare și o mulțime de activități de tip militar sau distractive. Complexul deține trei stele pe epoleți și oferă turiștilor 230 de locuri de cazare în camere de soldați, camere tun sau TAB (paturile fiind amenajate în TAB sau pe afetul tunului), camere „Ofițeri” sau luxoasele camere „Colonel” și vile „General”.

Desigur pentru mâncare există Restaurant Popotă, unic în țară și bar cu două terase frumos amenajate. Aici se poate servi masa ca la popota cazărmii militare, iar după o zi încărcată de instrucție sau o plimbare cu transportorul șenilat, cu siguranță veți dori să aveți și o seară în jurul unui foc de tabără, cu muzică și voie bună, iar pentru serile răcoroase, micul „sat dacic” este ideal pentru petreceri și mâncăruri tradiționale.

Pentru copii există loc de joacă, dar și programe specifice vârstei lor, astfel că nu se vor plictisi niciodată. Grupurile organizate beneficiază de sală de conferințe și sesiuni training (150 locuri), Arsenal Park punând la dispoziție tot suportul tehnic. Amfiteatrul în aer liber este locul unde se proiectează filme comando, western sau documentare de război, ori evenimente mai speciale cum sunt prezentările de modă, fiind cel mai mare amfiteatru în aer  liber din Transilvania, cu o capacitate de 234 locuri.

Arsenal Park îți face șederea plăcută în mijlocul naturii și în același timp îți dă senzația de cazarmă militară unde cu siguranță nu te vei plictisi niciodată, având activități care țin adrenalina la maxim prin instrucția militară, biciclete, aqua parc, trasul cu arcul, tiroliana, tir cu arme de foc sau o plimbare prin poligon cu șenilatele, totul fiind o experiență unică.

Aici pot veni copii de orice vârstă sau elevi (în săptămîna altfel și nu numai), fiind o experiență unică, în special pentru școlari. De altfel chiar ar fi benefică pentru elevi o astfel de vizită pentru că înainte de toate, este o frumoasă lecție de istorie în aer liber (de neuitat), iar pe deasupra ei vor cunoaște o frântură din viața de cazarmă militară , din viața de soldat povestită doar de părinți sau bunici. O vizită aici nu face decât să întregească imaginea vieții militare chiar dacă Arsenal Park îți oferă tot felul de distracții, te poartă în același timp într-o lume reală a soldatului de rând, practic îmbinând utilul cu plăcutul.

Pentru că timpul nu mi-a permis să vizitez absolut totul, m-am concentrat mai mult pe tehnica militară, dorind să fac cunoscute armele care au făcut parte din dotarea Armatei Române pentru a se cunoaște pe cât posibil și această latură mai puțin accesibilă copiilor și tinerilor care „din păcate” nu au avut parte de viața de cazarmă, perioadă care la urma urmei te forma ca bărbat fiind mai ordonat și capabil a lua decizii într-o clipă.

Această vizită a fost și pentru mine o frumoasă amintire din perioada stagiului militar și o frumoasă întoarcere în timp.  Am plecat din Arsenal Park cu nostalgie în suflet, cu părere de rău că nu am avut mai mult timp la dispoziție, dar în același timp cu dorința de a reveni și a explora totul. Atunci când am ieșit pe poarta parcului, am mai privit odată înapoi cu emoție și cu gândul la ziua trecerii în rezervă, lăsând în urmă amintiri frumoase pe care nici unul dintre cei care au făcut armata nu le vor uita niciodată.


Scrie un comentariu

trimite