Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Lansare de carte la Biblioteca Județeană: „Rostirea poetică românească preeminesciană - Inovații stilistice și lexicale”

Virgiliu Bradin și-a lansat, ieri, volumul de eseuri „Rostirea poetică românească preeminesciană - Inovații stilistice și lexicale”, apărută la Editura Promun, în urmă cu câteva luni.

Moderatorul acestui eveniment cu ștaif a fost, după cum era și firesc, directorul bibliotecii, Doru Sinaci, care a mărturisit că este mândru și onorat să îl prezinte pe Virgiliu Bradin, autorul Monografiei cartierului Pârneava, prima monografie din județul Arad.

Lansare de carte la Biblioteca Județeană: „Rostirea poetică românească preeminesciană - Inovații stilistice și lexicale”
Comentează 1

A urmat un moment muzical, susținut de Mihai Henț, care a ales să interpreteze, foarte inspirat, un cântec pe versuri de Ion și Doina Aldea Teodorovici, „Răsai, răsai”, din care redăm câteva versuri: „Drag îmi e a te cânta, / Scrisule, venit din stele. / Orice literă a ta / Ca pe ochii maicii mele / Dornic o sărut. // Bucură-te, scris latin, / Că pe valea dulce-amară / N-ai venit ca un străin,  / Ai venit la tine-n țară / Și la frații tăi.”

Anton Ilica, prefațatorul volumului, a afirmat: „Știu bine cum a dospit această carte și din acest motiv îmi voi permite să mărturisesc că perioada prezentată este una dintre cele mai tulburătoare din toată istoria literaturii române. Rostire, rostuire… adică a pune rost, fiindcă atunci, înainte de Eminescu, s-a rostuit limba română. Dilema limbii era de a rămâne cu slavii sau cu latinii. Tocmai despre aceste aspecte ne vorbește Virgiliu Bradin în volumul de față (…) Perioada preeminesciană a pregătit europenizarea noastră. Bradin vorbește despre construcția estetică a unei limbi, în condițiile în care limba română trece oficial la scrierea latină abia în 1860.”

Cuvântul, „o armă fundamentală”

Naomi Szenteși, elevă la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” a interpretat o piesă pe versuri de Mihai Eminescu („Peste vârfuri...”), introducându-l în acest fel pe Dumitru Mărcuș, care ne-a vorbit despre începuturile literare ale scriitorului Virgiliu Bradin. Astfel, aflăm că acesta consideră cuvântul „drept o armă fundamentală”, că a participat la Seri de poezie în Timișoara, atmosfera fiind plăcută, putând participa „cei care cred că pot să scrie”. De aici și până la Cluj nu a mai fost decât un pas. Publică în revista Echinox, „fiind un fel de miez al acestei conglomerații”, deși avea deja prestigiu, stil, tradiție, datorate (și) profesorilor care au făcut parte din Cercul de la Sibiu. Poezia lui Virgiliu Bradin reprezintă, cu siguranță, „o întâlnire între imaginea artistică și filozofie”, „influențele filozofice regăsindu-se în poezia sa conceptualizată (…) Rostul – rostuirea – rostirea duce cu gândul la Noica, filozoful încărcând acești termeni cu o dimensiune metafizică: cunoaștere  - comunicare – (a pune în) ordine. Din acest volum trebuie reținute trei aspecte: poezia lui Iancu Văcărescu, opera lui Ioan Budai Deleanu și ciclul „Ostașii noștri” al lui Vasile Alecsandri.

Dumitru Mihăilescu consideră lansarea volumului „Rostirea poetică românească preeminesciană - Inovații stilistice și lexicale” un moment cultural de excepție, deoarece îi aparține unui împătimit al poeziei, care e, în același timp, dovadă cele peste zece cărți publicate, profesor și cercetător/scriitor: „Virgiliu Bradin are curajul de a se ocupa de o epocă evitată, pe nedrept, tot mai mult...”

Finalul i-a aparținut însuși autorului, care a fost concis: „cartea prezintă o evoluție a limbii române și a poeziei românești… e un drum al poeziei care a dus la Eminescu.”

Carina A. Baba

Foto: Ioana Nistor

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite