Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Flavius Chereji, primar Chișineu-Criș: „Doar pentru handbal cheltuiam 600.000 de euro pe an”

Astăzi, o discuție despre sport.

Flavius Chereji, primar Chișineu-Criș: „Doar pentru handbal cheltuiam 600.000 de euro pe an”
Comentează 8

- Domnule primar, aveți șase săptămâni de când ați depus jurământul. Vă propun să discutăm astăzi despre sport, un subiect greu, care a născut multe controverse. Ce faceți cu handbalul și cu fotbalul la Chișineu-Criș?

- Sportul, la Chișineu-Criș, ca peste tot, este un subiect care naște multe pasiuni. De la bun început, se cuvin câteva clarificări și e bine să le facem. Am reușit să descifrez o parte dintre mecanismele din jurul echipelor și am ajuns la concluzia că sportivii, fotbaliștii și handbalistele, și-au făcut treaba foarte bine și trebuie felicitați. Problema mare este ce s-a întâmplat în jurul lor, cum s-au cheltuit banii și până unde își poate permite un orășel ca al nostru să susțină sportul doar din bugetul local? Pe ce s-au bazat cheltuielile de la Asociația Sportivă Crișul, care au explodat în ultima perioadă, ajungând la cifre amețitoare!

- Adică?

- Doar pentru echipa de handbal vorbeam de trei milioane lei pe an, adică undeva la 600.000 de Euro.

- Bun, dar ați fost acuzat că ați promis sprijin pentru handbalul feminin în Liga Florilor, iar mai apoi echipa s-a retras...

- Am avut o întâlnire cu handbalistele și le-am încurajat. Am făcut și eu sport, îmi place sportul, e normal că am promis sprijin. Dar atenție, am spus limpede atunci că așteptăm un proiect clar în ceea ce privește echipa și bugetul. În locul unor discuții constructive, a început o presiune fantastică asupra noastră, a Primăriei iar singurul ,,proiect" care a ajuns la mine a fost: vrem BANI, BANI și iar BANI! Am cerut urgent o analiză a modului în care s-a cheltuit bugetul echipei în anul 2020. Sume mari, într-un an cu pandemie, cu număr foarte mic de jocuri, vreo 12 oficiale în tot anul. An în care toată țara și-a redus cheltuielile la minimum. În primele zile, nu numai că nu am primit analiza cerută, dar m-am lovit de un zid: nimeni dintre cei care trebuiau să vină cu datele, nu știau nimic, iar documentele justificative pentru cheltuirea banilor clubului parcă erau secrete de stat! Sigur că am pus piciorul în prag și am început să aflu lucruri care m-au cutremurat: fond de salarii de 90.000 lei pe lună, doar pentru handbaliste. Cu salarii mergând până la 10.700 lei/lună pentru o jucătoare. Cu alți mulți bani pentru plata chiriilor în oraș, a încălzirii, energiei electrice, sporuri, prime, indemnizație pentru hrană, cazare hoteluri, transport, asigurări, recuperări după efort la sală, medicamente și intervenții medicale, cantonamente... Sume care, cumulate, pentru nucleul celor 15 componente ale echipei, mergeau spre jumătate de milion de euro pe sezon. S-a și cerut clar acest lucru pentru startul în Liga Florilor. Gândiți-vă că mai e o sumă frumoasă cheltuită la fotbal și atunci riscăm să ne apropiem rapid de un milion de euro dați la sport într-un an.

- Nu e cam mult pentru Chișineu-Criș, totuși un orășel, cu buget limitat!

- Bugetul propriu de dezvoltare al orașului în ultimii ani a fost în jur de două milioane de euro. Bani destinați pentru școli și grădinițe, sănătate, străzi, drumuri, trotuare, șanțuri, apă, canalizare, mediu și deșeuri, cultură, biserici, iluminat public, proiecte de dezvoltare în general. Am fost pus în fața unei dileme: dăm toți banii ceruți la sport, dar atunci închidem Primăria și plecăm acasă sau reorganizăm totul și pornim pe calea dezvoltării orașului. Reorganizare înțelegând în primul rând chibzuință și echilibru în cheltuirea fiecărui leu din bugetul orașului. Vreau să fiu foarte clar: iubesc sportul, dar sportul de performanță este tot mai mult o afacere, cu regulile ei. Noi vom stabili o limită a finanțării de la buget, iar toate cheltuielile, inclusiv salariile trebuie să se încadreze în alocări. Se vrea mai mult, supersalarii, sporuri și prime, există fonduri private, există multe societăți mari pe piața orașului. Sigur, trebuie muncit pentru a le atrage.

Noi cred că va trebui să ne îndreptăm mult mai mult atenția spre sportul de masă, spre activități prin care să atragem cât mai mulți spre mișcare sub diverse forme, să îndrăznim să promovăm acțiuni prin care, de exemplu, să-i luăm pe copii din fața calculatorului sau a telefonului și să-i aducem pe terenul de sport. Pentru că asta inseamnă, în primul rând, sănătate!

- Bun, dar echipa de handbal a promovat în Liga Florilor. E o performanță!

- E un succes, într-adevăr, dar haideți să clarificăm puțin lucrurile. Performanța sportivă a fetelor a fost una deosebită, ele au beneficiat și de o conjunctură cum rar poate fi întâlnită. O echipă, Corona Brașov, a fost retrogradată din Liga Florilor, în sezonul trecut. Apoi, HCM Slobozia, s-a retras. Ca urmare, federația de handbal a decis ca numărul echipelor promovate din divizia A în Liga Florilor, să crească de la 2 la 4, în urma unui baraj cu opt echipe. Dar CSU Știința București, HCF Piatra Neamț, CSM Târgu Mureș și CSU Neptun Constanța s-au retras de la baraj, în principal din cauza finanțării insuficiente de la bugetul local. Ca urmare, cele patru echipe rămase au promovat fără nici un joc. Printre care și Crișul. Au urmat primele șase etape în Liga Florilor, încheiate, pentru Crișul, cu 6 înfrângeri: 5 pe teren și una din cauza covid. Linia de clasament după 6 etape, în momentul deciziei: ultimul loc, cu zero pe linie.

Cam asta a fost, fără să apăr sau să acuz. Repet, performanța sportivă a fost una frumoasă pentru orașul nostru, dar asta nu ne împiedică să vedem tot adevărul. Chiar antrenorul Crișului, dl Narcis Cîțu, recunoștea după primele etape din Liga Florilor că „este foarte mare diferență între cele două ligi. Ca să poți face față în Liga Națională trebuie să aduci jucătoare care au o anumită experiență, au o anumită vârstă". Au venit câteva, inclusiv o jucătoare cu salar lunar de 10.700 lei. Dar nu vă supărați, ce trebuia să facem, să încercăm s-o aducem pe Cristina Neagu să ne salveze? Să cheltuim jumătate din bugetul orașului pe sport, în defavoarea dezvoltării pe toate planurile? Nu cumva trebuia să ne recunoaștem nivelul și posibilitățile bugetului local și să concurăm acolo unde putem face față, fără să forțăm nota? Așa cum au făcut-o echipele menționate din București, Piatra Neamț, Constanța, Târgu Mureș și Slobozia? Nu cumva, cei care s-au ocupat de echipă, și acum se victimizează, trebuiau, în timp, să caute, să atragă și investitori privați, dacă voiau performanță la acest nivel?

Ca urmare a celor menționate, noul consiliu de administrație al asociației, a decis retragerea echipei din Liga Florilor și reorganizarea întregii activități sportive.

- Și cum se va proceda?

- E o discuție! Poate o vom face pe larg cu altă ocazie! Un lucru e clar, fotbalul merge mai departe, doar că la club trebuie să existe un fair-play deplin, nu numai pe teren, dar și în ceea ce privește cheltuirea banului public. Și transparență totală!

Handbalul trebuie să continue, la nivelul la care se poate face în orașul nostru. Adică jocuri în oraș, în sala de sport pe care o avem în momentul de față, pe terenul sintetic pe care îl avem, cu jucătoare majoritar din oraș, cu atenție spre tineret și junioare.

Apoi tenis de masă, care există. Îndreptat spre mai mulți. Dacă putem, cu implicarea mai multor chișeuani. În orașul acesta au existat concetățeni de-ai mei „bolnavi” după tenis de masă. Cred că mai au acea dragoste de tenis de masă și poate ne-ar da o mână de ajutor. De ce nu, mi-ar plăcea să văd un campionat al seniorilor noștri, al celor trecuți de prima tinerețe, dar și al copiilor.

Arcașii chișeuani sunt cunoscuți deja în toată lumea și de multe ori s-au descurcat pe cont propriu. Merită și ei ajutați.

Apoi, atletism, avem tot mai mulți alergători, chiar maratoniști. În unele seri, la terenul de sport, aleargă un număr mai mare de chișeuani decât lotul unei echipe de handbal sau chiar de fotbal. Poate dacă-i sprijinim puțin, ne umplu terenurile și împrejurimile, de oameni care aleargă, se mișcă, pentru sănătate!

Ciclism. Nu vi se pare ciudat că s-au dat sute de biciclete numai de la primărie, s-au construit piste de biclete, dar ele sunt cam goale pentru nivelul anului 2020. Nu e suficient să-i dai omului bicicletă, trebuie să faci mai mult pentru a-l urca pe bicicletă. Pentru că asta înseamnă tot sănătate. Ați văzut în Criș în ultimii ani, acțiuni pentru bicicliști? Activități, concursuri, începând cu triciclete, până la cei care, de exemplu ar putea merge în oraș, la cumpărături sau la serviciu cu bicicleta? La alții, aceste lucruri sunt firești, la noi, încă nasc zâmbete! Nu e permis!

Tenis de câmp! Avem teren, avem și pasionați, dar nu prea se stă la rând la teren.

Poate baschet, poate volei, poate un sport de iarnă! Pe terenurile de la liceul teoretic, de multe ori e plin. Oricum, de la școli trebuie să începem. Poate chiar de la grădinițe! Cultul pentru mișcare trebuie să renască! Atât de mulți ani nu s-a făcut nimic, ba mai mult, inițiativele sporadice locale nu au fost deloc sprijinite, chiar unele au fost blocate. Nu vom putea face doar noi totul, Primăria! Noi vom fi deschiși, dar ne bazăm pe participare activă a localnicilor. Trebuie să recuperăm ce nu s-a făcut timp de 30 de ani. Vom avea mult de lucru, dar o vom face, pentru sănătatea noastră! Sper să fim înțeleși și sprijiniți! Nu cu inițiative heirupiste, care toacă mulți bani pe termen scurt, dar fără finalitate pentru localnici. Cu bani chibzuiți bine, trebuie să facem mai mult pentru sport și mișcare. Pentru sănătatea noastră. Și să nu uitați, am venit la Primărie pentru a construi, pentru a dezvolta orașul nostru, nu doar pe linie de sport de performanță!

- Ideile sunt foarte bune, ele trebuie puse în practică!

Sorin Ghilea

 

 

 

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite