Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Diversificare 6 luni - 10 reguli importante

Urmează să începi procesul de diversificare 6 luni? Fiecare părinte simte cât de provocator poate fi  să introduci alimente solide în alimentația copilului, mai ales când iei în calcul toți factorii de risc care există. Însă pe cât de provocator este procesul, pe atât de curios și frumos este din postura de părinte.

Diversificare 6 luni - 10 reguli importante
Comentează 0

Pentru ca bebelușul să-și seteze o bază alimentară sănătoasă, primele contacte cu diversificarea sunt deosebit de importante. 

Ca să nu ratezi nimic important în procesul de diversificare - 6 luni - am adunat în acest articol 10 reguli importante pe care este să le urmezi. 

1 Începe diversificarea la vârsta recomandată de pediatru

Sunt doar câtea cazurile în care este indicat să începi diversificarea mai devreme. Dacă copilul tău se dezvoltă normal și pediatrul tău nu a făcut altă recomandare, începe diversificarea la 6 luni. 

În cazul în care nu știi sigur când ar trebui să începi și ești de părere că bebelușul poate mânca mai devreme de 6 luni - întreabă pediatrul. El este cel mai în măsură să îți ofere sfatul potrivit. 

2 Nu renunța la laptele matern - diversificare 6 luni

Chiar dacă ai început diversificarea, dacă bebelușul tău mănâncă la sân, e important să nu renunți la laptele matern. Acesta reprezintă dieta principală a bebelușului, iar mâncarea proaspăt introdusă este un plus, nu un înlocuitor. 

Mâncatul la sân construiește o relație sănătoasă între copil și mamă, iar întreruperea bruscă, nenaturală, nu este benefică pentru bebeluș. În plus, alimentarea la sân este cea mai sănătoasă formă de nutriție pentru bebeluș.

3 Începe cu cereale 

Începând cu vârsta de 6 luni, poți adăuga cereale în biberonul bebelușului pentru a începe diversificarea mai ușor, folosind baza lichidă cu care sunt familiarizați.

4 Nu uita de legume

Atunci când începi diversificarea, începe cu legume, nu cu fructe. Oferă-i doar un tip de legumă pasată, fără să adaugi sare, astfel încât bebelușul să învețe textura și gustul alimentului. 

Schimbă zilnic legumele pe care i le dai, ca bebelușul să poată să-și îmbogățească paleta de gusturi.

5 Concentrează mesele pe arome individuale - diversificare 6 luni

Încearcă să-i oferi bebelușului câte o legumă diferită în fiecare zi. Dacă ai îi dai morcov fiert, nu-l amesteca cu alte prea multe arome. 

Se pierde aroma morcovului, iar percepția gustului poate fi dată peste cap. Schimbă mesele zilnic, ca să poți introduce, până la 1 an, cât mai multe legume și fructe. 

În general, specialiștii recomandă să introduci un număr mixt de arome înainte ca bebelușul să împlinească 1 an.

6 Perseverează, chiar dacă ești refuzată

Bebelușul nu va mânca tot ce are în farfurie și, de multe ori, se poate întâmpla să refuze mâncarea. Nu-l obliga, însă nici nu e nevoie să renunți la un aliment odată ce l-a refuzat. Oferă-i-l din nou, într-o manieră diferită, în altă zi, până cât prinde drag de aliment.

7 Nu elimina grăsimile

Oferă-i copilului, în cantități moderate, smântână sau iaurt. Nutrienții prezenți în iaurt sunt importanți pentru dezvoltarea cerebrală și completarea paletei nutritive, arată cercetătorii.

8  Integrează și fructele

La aproximativ 2 săptămâni, după ce ai început procesul de diversificare - 6 luni - poți să-i dai bebelușului să mănânce piureuri de legume. Este de așteptat ca bebelușul să prefere aroma lor dulce, însă continuă să îl hrănești cu mai multe legume decât fructe. 

9 Introdu alimentele în bucăți mici

După aproximativ 8 luni, bebelușul poate să mănânce și alimente mai solide, în bucăți zdrobite sau mici. Mâncarea bucățele este introdusă atunci când bebelușul mănâncă o gamă variată de mese. 

10 Fă mesele amuzante și atractive

Ca bebelușul să intre cât mai natural în noua etapă, oferă-i tacâmuri și boluri potrivite pentru a fi mânuite de el. Alege seturi de diversificare bebe 6 luni din silicon alimentar rezistent și ergonomic, astfel încât să le poți folosi pentru o perioadă lungă de timp. 

În plus, culorile atractive, formele prietenoase și ușor de manevrat ale tacâmurilor vor facilita procesul de diversificare. Pe site-ul papabebe.ro găsești seturi de tacâmuri special create pentru perioada de diversificare la bebeluși. 

Toate seturile sunt gândite astfel încât să ușureze procesul și să-l ajute pe bebeluș să mănânce mai ușor. În plus, seturile sunt prietenoase și cu părinții, pentru că sunt ușor de întreținut și de spălat. 

Bolurile au ventuze care fac viața mai ușoară părinților și sunt special create pentru copii care învață să mănânce singuri. Ca să ajungi mai rapid la toate seturile de diversificare bebe, intră aici: Papa Bebe


Scrie un comentariu

trimite