Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

”Credință, religie și spiritualitate” la Sala CLIO

     ”Credință, religie și spiritualitate” la Sala CLIO
Comentează 0

          A fost vernisată în seara zilei de 2 noiembrie 2023, la sala Clio a Muzeului de Artă Arad, expoziția ”Credință, religie și spiritualitate”, eveniment organizat de Asociația ”Ion Andreescu” Arad în parteneriat cu Complexul Muzeal Arad, expoziția a fost deschisă de domnul prof. dr. Lucian Petraș iar atmosfera a fost creată de invitatul special, talentatul violonist Florin Gherghel.

      Expoziția ”Credință, religie și spiritualitate” este un eveniment cu o tematică ofertantă dar și provocatoare pentru unii expozanți, deoarece asemenea teme necesită o evaluare profundă a convingerilor și a credințelor după care fiecare se conduce în viață, această tematică le-a stimulat creativitatea, reușind să-și exprime plastic gândurile și sentimentele cele mai profunde.

      Au răspuns acestei provocări, 32 de artiști, care și-au deschis sufletul în fața publicului, prin aceste creații, 76 la număr și care aduc laolaltă, o triadă care a dat ocazia autorilor de a da frâu liber sentimentelor inspirate de noțiunile sub semnul cărora este organizată expoziția. Prima dintre noțiuni este credința – numită și medicamentul sufletului, se știe faptul că totul pornește de la un gând si de la credința ca el este posibil, miracolul nu este nimic altceva decât un gând susținut cu energie si credință, a doua noțiune este religia – care știm că se bazează pe viețile și învățăturile unor figuri istorice, dintre care cele mai importante pe care le putem enumera sunt: Isus, Buddha, Mohammed, Moise și Krishna iar a treia noțiune este spiritualitatea care implică trăirea vieții într-un mod sacru și în care oamenii își găsesc scopurile și conexiunile cu ceilalți, cu natura dar și cu ei înșiși. Spiritualitatea mai poate fi realizată prin legătura omului cu arta, în special cu literatura.

      Din această tematică au rezultat lucrări reprezentând icoane, portrete de zeități, îngeri și maeștri spirituali, simbolistică, lăcașe de cult dar si curentul suprarealist este prezent. O astfel de tematică, se pare, este mereu gata să inspire talente!

      Tehnicile pe care expozanții au ales să le abordeze în crearea acestor lucrări sunt și ele destul de variate, de aceea vom regăsi în expoziție tehnici precum acuarela, uleiul și acrilicul pe pânză, lemn și carton, pastelul, colajul digital, pictura pe oglindă, sculptura în lut pentru olărit cât și arta fotografică.

Felicitări artiștilor expozanți pentru dedicarea și inspirația lor în crearea acestor lucrări, care sperăm să încânte și să ofere privitorilor momente de relaxare, cugetare și introspecție!

     Despre toate aceste creații expuse în cadrul acestei expoziții, și-a exprimat impresiile domnul prof. dr. Lucian Petraș.

     ”Expoziția la care participăm astăzi este o încântare, este o întâlnire pe care o avem cu talentul și frumosul materializate prin intermediul tematicii religioase. Lucrările prezentate aici sunt mărturii ale căutărilor, pe care artiștii plastici le au, sunt dovada dialogului special al acestora cu transcendența și sacralitatea. Membrii Asociației ”Ion Andreescu” au ales să înfățișeze privitorului viziunea artistică a propriilor trăiri religioase și interpretările lor personale vizavi de divinitate, ei au reușit să arate prin intermediul tehnicii picturale nevoia de sacru a fiecărei conștiințe umane, relația fiecăruia cu supranaturalul, sau poate luptele interioare și răspunsurile la crizele identitare, caracteristice vieții cotidiene actuale. S-a reușit cu convingere sacralizarea imaginii, într-o lume care în prezent este tot mai desacralizată vizual! Compozițiile acestor simeze se constituie într-un dialog dintre tradiție și modernitate, între dogmă și interpretarea liberă a conceptelor cu privire la religie. Pe deoparte avem icoane realizate în manieră ortodoxă după canon iar pe de altă parte avem lucrări în care sentimentul religios este metamorfozat pe pânză într-o interpretare proprie…” Prof. dr. Lucian Petraș

     Felicitări artiștilor expozanți pentru dedicarea și inspirația lor în crearea acestor lucrări, care sperăm să încânte și să ofere privitorilor momente de relaxare, cugetare și introspecție!

     Iubitorii de frumos pot vizita expoziția în perioada 2 noiembrie -12 noiembrie 2023, în fiecare zi cu excepția zilei de Luni, în intervalul orar 09.00-1700.

 

Galerie foto (19)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite