Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Almaș - o comună modernă , iar alte proiecte sînt în derulare

Trecând de la Buteni și  Zugău pe Valea Crișului în sus pe sub poala dealurilor împădurite, totul se schimbă, aerul este mai tare, peisajul ia alte forme, țarinile parcă sunt mai scurte pentru că dau în malul Crișului, iar când treci de Joia Mare pe sub mantia pădurii, peisajul este mai frumos , parcă te îmbie la un popas.

 Almaș - o comună modernă , iar alte proiecte sînt în derulare
Comentează 0

După numai câțiva kilometri ajungeți în frumoasa comună Almaș, de fapt unii ar spune că este poarta de intrare în țara moților crișeni. Este o comună reprezentativă și cunoscută de pe Crișul Alb, renumită datorită hărniciei oamenilor de aici în primul rînd. Comuna Almaș are trei sate aparținătoare: Cil, Joia Mare și Rădești, având o populație de 2860 locuitori.

Este o comună frumoasă atât ca așezare, dar și ca dezvoltare pentru că în ultimii 12 ani, comuna a început să se modernizeze de la an la an și iată că acum este una dintre cele mai frumoase de pe Valea Crișului Alb.

Dacă în trecut nu exista măcar o stradă asfaltată în toată comuna Almaș, acum are asfaltate aproape toate străzile, are canalizare și asa cum spunea un locuitor “Am totul ca la oraș”.

Am fost împreună cu primarul Avram Teodor și cu viceprimarul Ginu Costea ,,la pas,, pe străzile comunei și am văzut atât la Almaș ,  Rădești, cât și în Cil chiar și străzile mărginașe asfaltate. Dacă în urmă cu 12 ani ,,ulițele,, erau numai noroi, astăzi am văzut  asfalt  pe străzi și oameni bucuroși că au curat în fața caselor și pe strada lor,și totodată am văzut oameni care poartă un respect deosebit primarului și viceprimarului pentru că dînșii sînt cei care zi de zi sînt implicați  în tot ceea ce este în interesul lor ca cetățeni ai comunei.

Nu degeaba a câștigat  Avram Teodor atâtea mandate,de primar  la Almaș , este fiu al satului , a crescut și a trăit aici de o viață , pentru că oamenii au văzut în acest om un adevărat gospodar , de aceea l-au ales în fruntea comunei și i-au acordat încrederea lor. Am stat de vorbă cu domnul primar și mi-a arătat multe lucruri frumoase realizate în comună de când dînsul este primar, spunându-mi că este mulțumit de ceea ce a realizat în comună .

Acum mai are câteva proiecte în derulare, însă cele mai complexe au fost canalul Cil și Podul de pe strada 3, care facilitează traficul agricol fără a intra cu utilajele pe Drumul Național. L-am lăsat pe domnul primar să povestească în timp ce vizitam  comuna :

“S-au terminat asfaltările în proporție de 100% în satul Rădești, un sat aparținător comunei Almaș.

S-a realizat dalarea canalului Cil, un obiectiv foarte important și complex totodată, deoarece are o lungime de 1,2 kilometri și trebuia dat pantă pentru a se scurge apa și a nu mai bălti ca în trecut prin sat.

S-a terminat asfaltarea străzilor în Cil, lucrare începută în 2015, avînd lungimea de 2,1 kilometri, astfel în Cil străzile sunt asfaltate în proporție de 92%, iar diferența de străzi sunt pregătite, urmând ca în primăvara anului 2017 să fie așternut stratul asfaltic și astfel și Cilul va fi asfaltat în totalitate.

La Almaș s-au asfaltat 1,8 kilometri, ajungându-se la 95% din străzi asfaltate. Pentru diferență avem proiectul aprobat, mă refer la indicatorii tehnico-econimici, detalii de execuție, urmând ca imediat după aprobarea bugetului pe 2017 să facem licitația pentru această lucrare.

De altfel s-au reparat 1,5 kilometri de trotuare prin acoperire cu strat asfaltic, iar această lucrare se va extinde pe toate trotuarele satelor aparținătoare.

S-a dat în folosință podul de pe strada nr. 3, o lucrare grea care a necesitat multă muncă și mult material de umplutură pentru a îndulci panta care era înainte acolo și astfel pe strada nr.3 se poate circula cu utilajele agricole descongestionând traficul de pe DN 79A. Desigur urmează finalizarea lucrării prin turnarea covorului asfaltic, parapeți la pod etc.

S-au întreținut mereu parcurile și zonele verzi cu muncitorii primăriei.

S-au asigurat lemne pentru populație, doar o parte, dar în ultima ședință de consiliu s-au mai aprobat 350 de metri pătrați lemn de foc pentru populație, prioritate având cetățenii care nu au beneficiat de lemne de la composesorate.

Avem depus un proiect pentru puntea de la Joia Mare, punte pietonala peste Criș un proiect mare care se v-a derula prin (PNDR- Fonduri Guvernamentale), un lucru foarte util locuitorilor comunei.

Avem aprobat de consiliul local 11,2 kilometri de canalizare pe Almaș, Cil și Rădești, localități care vor avea canalizare 100%,  mai avem câteva avize și putem depune proiectul pe fonduri Guvernamentale.

În momentul de față avem doar 42% canalizare, echivalând cu 8,2 kilometri. Va rămâne momentan doar Joia Mare fără canalizare, dar vom găsi soluții cât mai urgent și aici pentru a rezolva această problemă.

În ce mă privește pe mine ca primar al comunei Almaș, din 2004 până în prezent, sunt foarte mulțumit de realizările obținute în ceea ce privește dezvoltarea comunei în toate domeniile, iar dacă va fi nevoie să ne despărțim, realizările rămân în folosul cetățenilor pentru că ei au avut încredere în mine și nu i-am dezamăgit.” a povestit primarul Almașului Avram Teodor.

Trecând peste drum, am ajuns și la Școala Gimnazială ”Lazăr Tâmpa” Almaș, unde am vorbit cu doamna profesor Stein Mariana despre proiectul „Motivând, progresăm!”.

În cadrul proiectului „Motivând, progresăm!”, finanţat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale prin programul Erasmus+, Acţiunea cheie 1 – Proiecte de mobilitate în domeniul educației școlare, s-a desfășurat, în perioada 10-18 noiembrie, fluxul doi de mobilitate a cadrelor didactice de la Școala Gimnazială „Lazăr Tâmpa” Almaș.  Astfel patru profesori- Stein Mariana, Galea Ancuța Iulia, Gheorghe Andreia-Ioana, Vesa Rafila - au participat, în Malta, la cursurile ”Spice up formal education”, respectiv ”Vitamin C boosts education”, susținute de furnizorul Edu2Grow Portugalia în parteneriat cu Asociația Dominou România.

Alături de cadre didactice de diverse specialități din țări precum Portugalia, Turcia, Lituania, Letonia, Slovenia, Gouadalupe (Franța), Finlanda sau Polonia, Republica Cehă și România, profesorii care au participat la acest proiect și-au dezvoltat competențe lingvistice de comunicare în limba engleză și competențe privind integrarea unor metode, activități și instrumente non-formale în mediul formal, în scopul creșterii motivației elevilor pentru propria formare și implicare în comunitatea din care fac parte.

Mărturiile participanților la cele două cursuri arată impactul asupra dezvoltării personale și profesionale, interesul pentru aplicarea cunoștințelor asimilate și pentru integrarea noilor metode sau mijloace de învățare în activitățile desfășurate cu elevii în scopul creșterii motivării lor pentru a-și îmbunătăți performanțele școlare.

Participarea la aceast curs alături de cadre didactice de diferite naționalități a fost o excelentă oportunitate de a lucra într-un mediu intercultural, de a pune bazele unor parteneriate noi între elevii și cadrele didactice din diferite țări ale Europei, tocmai pentru a înfăptui dimensiunea europeană a educației din școala noastră.

În total opt cadre didactice au participat la cursurile de formare finanțate în cadrul programului Erasmus plus, scopul acestei formări fiind creșterea motivației elevilor școlii pentru învățătură, oglindită în rezultate mai bune la evaluările naționale și la integrarea lor în societate.” a declarat prof. Stein Mariana.