Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ambulanța pentru Monumente merge la Bulci, la prima intervenție de anul acesta din județ

Ambulanța pentru Monumente anunță că, între 15 și 19 iulie, campează la conacul de la Bulci, la prima intervenție din 2020 a Ambulanței pentru Monumente – Arad.

Ambulanța pentru Monumente merge la Bulci, la prima intervenție de anul acesta din județ
Comentează 0

„Cu sprijinul Primăriei Bata (gazdă), a Primăriei Arad (proprietar), Direcția Județeană pentru Cultură  Arad, ISU Arad și a susținătorilor noștri Alteța sa Regală Prințul Charles prin Prince Foundation, Asociația Monumentum,  Asociația ARCHÉ Asociația PRIN BANAT, AsoP - Filiala Teritorială Vest și membri ai societății civile din Arad, ne organizăm pentru a pune în siguranță în regim de urgență sera din cadrul domeniului Mocsony din Bulci, comuna Bata”, susțin cei implicați în proiectul Ambulanța pentru Monumente.

Aceștia au ținut să precizeze că scopul major al acestei intervenții este îndepărtarea vegetației invazive din interiorul și imediata vecinătate a serei, cu grijă atât pentru clădirea valoroasă de la început de secol XX cât și pentru monument.

„Lucrările vor avea ca îndrumător pe primul arborist român certificat International Society of Arboriculture, Alex Purcaru și echipa sa, iar voluntarii implicați în execuție sunt atât specialiști din domeniu (arhitecți, peisagiști), cât și membri ai societății civile care în ultimii ani s-au alăturat intervențiilor de salvgardare a monumentelor, inițiate prin proiectul Ambulanța pentru Monumente.

Intervenția va aborda trei aspecte: imediata punere în siguranță prin îndepărtarea vegetației (menționată anterior), înregistrarea situației actuale a clădirii prin relevarea și diagnosticarea ei și conservarea stadiului actual, și, nu în ultimul rând, inițierea unui studiu al vegetației valoroase existente împreună cu anamneza, etapă esențială în studiul istoric, destinată redescoperirii situației inițiale a domeniului și a teritoriului asupra căruia acesta și-a manifestat influența.

Precum ne-am obișnuit la fiecare proiect al Ambulanței pentru Monumente, comunitatea locală va avea un rol important în sprijinirea voluntarilor, în toate aspectele pe care această intervenție și le propune.

Toți cei care doresc să se implice în salvarea patrimoniului Arădean ne pot susține cu donații în contul Asociația Culturala Vernacular, IBAN: RO33BTRLRONCRT0515937601, cod Swift: BTRLRO22, nume bancă: Banca Transilvania, Bulevardul Revoluției, NR. 76, Arad, Asociația fiind cea care implementează proiectul Ambulanța pentru Monumente în Arad”, susțin reprezentanții Asociației Culturale Vernacular.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite