Ziua în care viaţa pe Pământ se va OPRI!
Daca este sa dam crezare cercetatorilor, calota glaciara se reduce anual cu 3-4 milimetri. Ceea ce inseamna ca, pastrand aceeasi viteza, carapacea de gheaza va disparea mult mai rapid in viitor. Astfel, potrivit diferitelor estimari, nivelul oceanului mondial ar putea creste cu 30 de centimetri, pana la 2 metri inainte de anul 2100, in functie de evolutia emisiilor de gaze cu efect de sera.
Un fenomen ce va amplifica eroziunea zonelor de coasta, oricum afectate de furtuni tot mai puternice. Acest lucru va deteriora considerabil calitatea solutului si a apei potabile, precum si sectorul agricol, de care depinde un sfert din populatia saraca a lumii. In opinia expertilor ONU, daca lucrurile vor evolua conform acestui scenariu, in jurul anului 2100 oamenii vor fi obligati sa paraseasca Maldivele si Polinezia.
In ceea ce priveste marile orase amplasate la malul marilor si oceanelor, precum New York, Londra sau Venetia, ele vor avea nevoie de sisteme si masuri suplimentare de protectie pentru a face fata amenintarilor furtunilor.
Fenomenul incalzirii globale accelereaza, efectiv, procesele geologice timp de mii de ani. Spre exemplu, gheturile din Antarctica se vor topi in urmatorii 5000 - 10.000 de ani... Ce se va intampla cu omenirea? Va disparea? Nu, dar cercetatorii nu sunt, deocamdata, capabili sa stabileasca dificultatile economice si sociale cu care oamenii se vor confrunta.
Totusi, unii cercetatori sunt mai pesimisti decat ceilalti. Astfel, astronomul Francis Drake si matematicianul Brandon Carter estimeaza ca in urmatorii 10.000 de ani, civilizatia noastra va disparea fara a lasa urme. Drake a calculat si a ajuns la concluzia ca speranta medie de viata a unei civilizatii dezvoltate nu depaseste 10.000 de ani, in cursul carora oamenii incearca sa reintre in contact cu eventuale forme de vaita de pe alte planete.
In acelasi timp, Carter a propus o teorie proprie a sfarsitului lumii, potrivit careia oamenii se afla, acum, in centrul istoriei Homo sapiens, ceea ce inseamna ca in 10.000 de ani, aproximativ 95% din populatia planetei albastre nu va mai exista.
Potrivit altei ipoteze, in 50.000 de ani, viata pe Terra va fi amenintata de o noua era de gheata. Chiar daca incalzirea globala ar putea intarzia un pic acest scenariu, el va fi inevitabil, fiind, de altfel, consecinta logica a incalzirii.
sursa: incomemagazine.ro