Ziua Eroilor sărbătorită la Hășmaș cu invitat special, colonelul (r) Sandu Crișan, președintele Asociației Veteranilor de Război Arad
Cu prilejul sărbătorii Zilei Eroilor în comuna Hășmaș a avut loc o ceremonie de depunere de coroane la Monumentul Eroilor din parcul din fața căminului cultural. Primarul Cornel Popa a fost cel care a organizat această manifestare dedicată celor care și-au jertfit viața pe câmpurile de bătălie în cele două conflagrații mondiale. Invitat de onoare la acest eveniment a fost colonel (r) Sandu Crișan, președintele Asociației Veteranilor de Război Zărandul din Arad, un fiu al acestor meleaguri.
La ceremonie au luat parte și reprezentanți ai Școlii Gimnaziale Hășmaș, reprezentanți ai I.S.U. din orașul Sebiș, precum și locuitori ai localității Hășmaș, majoritatea oameni mai în vârstă care și-au pierdut părinți sau rude în război. Și fiindcă Ziua Eroilor se prăznuiește în aceeași dată cu Înălțarea Domnului, evenimentul a debutat cu o slujbă religioasă oficiată de părintele Daniel Zbârcea, parohul din localitățile Agrișu-Mic, Botfei și Comăneșt,i sate apartinătoare comunei Hășmaș, ca invitat și părintele paroh Marcel Drăgan din parohia Hășmaș, care s-au rugat pentru sufletele celor căzuți pe câmpurile de bătălie în cele două războaie mondiale, feciori plecați din comuna Hășmaș care din păcate nu s-au mai întors acasă niciodată. A fost pomenit numele fiecăruia dintre ei ca o aducere aminte pentru faptul că și-au jertfit viața astfel ca urmașii lor să trăiască în libertate. Apoi ceremonia a continuat cu un discurs al primarului Cornel Popa, după care colonelul Sandu Crișan a vorbit despre veteranii de război care au avut norocul de a se întoarce acasă atât de pe frontal de Vest cât și din Est. „Sunt tot mai putini în viață dintre cei care au luptat în cel de Al-Doilea-lea Război Mondial din păcate, astăzi mai trăiec 20 de veterani în tot județul Arad, cel mai în vârstă este de 105 ani , iar cel mai tânăr de 97 de ani… poate de multe ori nu au fost ascultați, iar în curând nu vom mai avea pe cine întreba despre acei ani ai războiului”, a spus colonelul (r) Sandu Crișan. După discursul acestuia au fost depuse coroane de flori la troița și monumental eroilor din parcul comunei de către Primăria Hășmaș, Școala Gimnazială Hășmaș, din partea Asociației Veteranilor de Război din Arad și I.S.U. Sebiș.
Din păcate Armata Română a dat multe jertfe în cele două războaie mondiale, prin oștenii săi, iar Hășmașul nu a făcut excepție la fel ca fiecare comună sau oraș din România. Mulți dintre acesti eroi își dorm somnul de veci la Cotul Donului sau în Munții Tatra, fără ca urmașii lor să știe măcar, unde și cum au căzut în lupte.
Trebuie să punctăm faptul că primarul Cornel Popa este foarte receptiv la orice eveniment care ține de trecutul sau prezentul comunei, dascăl de profesie, pune mult suflet în tot ceea ce ține de comunitatea a cărui fiu este. De altfel dânsul este și un bun gospodar, iar acest lucru se vede prin frumusețea acestei comune așezată de bunul Dumnezeu aproape de poalele munților Codru-Moma.