Zile negre pentru şeful PSD. Proteste la procesul lui Dragnea: jandarmii păzesc sediul ÎCCJ
Judecătorii reiau, astăzi, dezbaterile în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, aşa-numitul "Bombonica", în care șeful PSD a fost condamnat, în primă instanță, la trei ani și jumătate de închisoare. În faţa Instanţei Supreme s-au strâns deja atât susţinători ai lui Liviu Dragnea, cât şi protestatari. Potrivit Realitatea TV, mai mulţi jandarmi păzesc sediul ÎCCJ.
Dezbaterile s-au reluat în absenţa liderului PSD Liviu Dragnea. Acesta trebuia să se prezinte la Curtea Supremă la ora 9:00, însă nu a apărut.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuia să înceapă pe 8 octombrie judecarea apelului în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman, dosar în care Liviu Dragnea a fost condamnat (în primă instanţă) la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare.
Procesul, însă, nu a mai avut loc la primul termen stabilit, fiindcă Liviu Dragnea a cerut o amânare pentru a-și angaja avocați. Instanța a aprobat cererea, lăsându-i lui Dragnea timp până pe 5 noiembrie să-și găsească apărători.
Liviu Dragnea fi judecat de completul de cinci format din judecătorii: Dragomir Ilie Iulian (președinte), Neniţă Simona Cristina, Grădinaru Daniel, Dragomir Florentina și Lefterache Lavinia Valeria.
Termenele vor fi, se pare, scurte, așa că ne putem aștepta la o decizie definitivă a instanței în aproximativ trei luni.
Motivarea în acest dosar a arătat că această condamnare a avut fundamente solide. Printre altele, judecătorii susțin că Liviu Dragnea „nu a făcut decât să adopte o conduită nelegală, antisocială și imorală, în dezacord cu rangul demnității publice". Mai mult, magistrații care l-au condamnat pe Dragnea susțin că: „mai presus de orice calificări juridice ale împrejurărilor comiterii faptelor, Înalta Curte, în opinie majoritară, remarcă încălcarea unor principii care guvernează activitatea unui funcţionar ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei instituţii publice: integritatea, demnitatea, legalitatea, responsabilitatea, buna- credinţă, onestitatea, transparenţa, corectitudinea, credibilitatea, exercitarea onorabilă, corectă şi corespunzătoare a funcţiilor publice. Nerespectarea imputabilă a acestor principii atrage consecinţe negative în bunul mers al instituţiei din care funcţionarul face parte."
În același dosar au existat și alte condamnări, vizând angajați cu funcții de conducere în cadrul Direcției pentru protecția Copilului Teleorman.