Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Zile de praznic la Prunișor

Zile de praznic la Prunișor
Comentează 0

La sfârșitul săptămânii, prunișorenii și prietenii lor au fost în sărbătoare.

Pe Vale, la poale de Codru, a avut loc ediția a III-a „Fiii satului Prunișor”. 

Cea de-a III-a ediție „Fiii satului Prunișor” s-a desfășurat sâmbătă și duminică, 17-18 august, organizată, și de această dată, de Parohia Ortodoxă Prunișor și Primăria Orașului Sebiș. Au fost invitați toți cei cu origini aici: localnici sau stabiliți în diverse orașe - Sebiș, Arad, Timișoara, Oradea, Cluj, București, etc – ori peste hotare – Italia, Spania, Germania, Anglia, Austria, Franța... Dar, să se bucure cu ei, au fost poftiți  și lătureni, neamuri ori prieteni ai prunișorenilor.

Cu fotbalul înainte

Conform tradiției, în prima zi, mai spre seară când s-au lăsat un pic răcorile, a avut loc tradiționalul meci între „Tineri” și „Bătrâni” (limitele nu au fost stabilite în funcție de vârstă, ci după starea de spirit și putință – cel mai în vârstă de pe teren a depășit bine 50 de ani, iar cel mai tânăr abia a împlinit 11 ani). Așadar s-au „duelat”, pe pajiștea de curând cosită, chiar dacă și cu ceva ogașe, cele mai apreciate formații (care s-au putut face cu jucători autohtoni și nu numai). În această a 22-a ediție, scorul a fost 4-3 pentru „Bătrâni”. Au marcat: Tiu (2 goluri), Mihăiță și Avi – pentru „Bătrâni”; Andrei și Popa (2 goluri) – pentru „Tineri”. Aceștia din urmă spuneau că, de fapt, ar fi fost egal și au reclamat că un gol valabil (ziceau ei) nu le-a fost acordat. Chiar au făcut contestație, dar VAR-ul a fost șters de câțiva stopi de ploaie (ce au spălat un pic iarba). La final (fotbaliști și suporteri), s-au reunit la repriza a 3-a, când au părăsit terenul de fotbal și au intrat în cel al lui  Bachus. Atunci li s-au dezlegat vocile și s-au „marcat” nenumărate „goluri” despre meci (dezavantajarea tinerilor) dar și de unele „cestiuni” din politică (în special cea locală). Unii zic că s-au înscris și din ofsaid, însă „arbitrii” pot da sentința și mai târziu. Așa se vorbește.

Înmulțirea pâinilor

A doua zi, duminică fiind și cum stă bine la sat, băștinașii și cei veniți în goștie, au umplut Biserica Ortodoxă din Prunișor pentru a urmări Sfânta Liturghie oficiată de parohul locului pr. Florin Avram. Ei au avut prilejul să asculte cuvântul de învățătură rostit de Prea Cucernicului Părinte despre minunea amintită, în fiecare an, în duminica a VIII-a după Rusalii: predica despre înmulţirea pâinilor în pustie, eveniment relatat de Sfântul Evanghelist Matei (14, 14-22). Într-una din zile, aflându-se lângă Marea Galileii, Iisus vorbea unei mari mulţimi, încât n-au realizat, ascultându-L, că seara era aproape, uitând chiar și de mâncare. Ucenicii se gândeau că ei nu aveau altceva decât cinci pâini şi doi peşti, iar cei care trebuiau ospătaţi numărau „cinci mii de bărbaţi, afară de femei şi copii”. Evanghelistul descrie, mai apoi, minunea săvârşită: înmulţirea pâinilor şi a peştilor, iar, în final, săturarea tuturor celor prezenți.

Spectacol pentru toți

După puțină odihnă, prunișorenii și invitații lor au pornit spre vale, unde încă de la intrarea în spațiul deja consacrat sărbătorii, au fost ademeniți de mirosul grătarelor și privirile le-au fost luate de tarabele cu tot felul de bunătăți.

Dar atracția principală a fost spectacolul folcloric, când au urcat pe scena în aer liber soliști vocali și formații cunoscute în zonă. În această ediție, prezentarea a fost făcută chiar de părintele paroh Florin Avram, care s-a dovedit că are har și în cele laice. Așa că, prin meșteșugite cuvinte, i-a adus în fața publicului pe artiștii Ansamblului folcloric „Țara Zărandului” Sebiș, cu tânărul solist Voicu Hălmăgean, apoi Grupul catehetic „Sf. Stelian” Prunișor – pregătit de chiar de prezentatorul în sutană, pr. Florin Avram, a urmat Eugen Alda – cu formația și solista Bianca Raluca Moisă, dar și valoroșii interpreți ai cântecului popular (că  nu mai știai care-i capul de afiș): Denis Roșu-Dragan, Alexandru Pop (Nană Piștoaie), Ionuț Andraș, Dacian Gașpar...La un moment dat, pe scenă a urcat și primarul (reales) al orașului Sebiș, Cristian Feieș, care, și de această dată, i-a lăudat pe prunișoreni apreciind sărbătoarea lor.

După încheierea spectacolului-maraton muzicanții au continuat să cânte și publicul a fost invitat la distracție...să se prindă-n horă ori să „cerceteze” îmbelșugata ofertă.

Petrecere  pe toate gusturile

Participanții s-au bucurat nu numai de spectacol ci și de bogația de delicatese ce le-a fost pregătită. În fața unei terase, cochet amenajată sub un crâng de plopi, grătarele încinse sfârâiau, Țiți cu ai săi erau gata să le ofere mititei, frigărui și alte bunătăți. La două căsuțe, Vasilica și Marița aveau pregătite întorsuri și tot felul de plăcinte tradiționale prunișorene. Nu au lipsit nici tarabele cu răcoritoare și diverse dulciuri. Iar cei mici puteau căuta la buzunarele păinților, pentru că au avut ce alege dintr-o mare diversitate de jucării. De-a lungul văii, proprietarii pământurilor au întins mese bogate pentru ei cu neamurile lor dar și pentru VIP-uri (oaspeți de seamă veniți la sărbătoare). Aici, unde intrai printr-un tunel de vegetație, erau ceaune uriașe cu tocană, oale cu virșli, dar și cu porumb fiert. Desigur, peste tot, nu au lipsit nici băuturile, dar la loc de loc de frunte a stat berea, care a reușit să mai răcorească petrecăreții.

Un punct de atracție, la această ediție, a fost olarul (artist plastic ceramist – cum ni s-a prezentat) David Dan, venit, cu roata lui, chiar din Deva. El le-a prezentat „pe viu” (mai ales spre admirația celor mici) cum se fac, din lut, vaze, căni, farfurii...

Întâlnire cu bucurii

Se poate spune că a fost o petrecere pe cinste până târziu în noapte.. Toți s-au bucurat de cântec, joc și voie bună, dar mai ales de discuțiile la un pahar de vorbă (doar o singură dată pe an se întâlnesc, la paranghelie, atâția prunișoreni).

Dar nu dorim să încheiem aceste rânduri fără a felicita organizatorii și, mai ales, pe cei care s-au implicat direct și au trudit (efectiv) ca totul să fie ca la carte și participanții să găsească de toate, să se simtă bine: Cipri Hălmăgean, Neluțu Haniș, Vasilică Hălmăgean, Octavian Lupuț (care a făcut cupele și premiile), Cipri Ovidiu Hălmăgean, Valentin Copil, Lazăr Dance (dar poate și alții de care nu îmi amintesc acum).

Noi credem că toți au fost mulțumiți și s-au bucurat de sărbătore. În predica de dimineață, părintele paroh, vorbind despre minunea înmulțirii pâinilor ,  săvârșită de Iisus Hristos în Galileea, arăta că apostolii au adunat, după masă, douăsprezece coşuri cu firimituri. Nu știu câți saci cu resturi de mâncare ori ambalaje de toate felurile au strâns organizatorii după petrecere. Dar, cu siguranță, nimic nu a putut eclipsa bucuria întâlnirii. Pentru că așa e: la petrecere, ca la petrecere.

Vasile Filip

 

 

Galerie foto (191)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite