Zeci de mii de pelerini sunt aşteptaţi la mănăstirile din Arad, de Sfânta Maria
Pelerinii au început să se adune la mănăstirile importante din județul Arad, pentru a participa la slujbele care au loc de Sfânta Maria.
La Mănăstirea Maria Radna, considerată cel mai important loc de pelerinaj catolic din vestul ţării, sunt aşteptaţi 15.000 de pelerini din ţară dar şi din Ungaria, Germania sau Polonia. Aici, începând de astăzi au loc slujbe în limbile maghiară, croată şi română. Mâine, slujbele vor fi oficiate şi în limbile germană şi poloneză.
“Calea Crucii” este principalul eveniment pentru care merg mulţi credincioși la Lipova. Mâine, pelerinii vor urca dealul din spatele mănăstirii pentru a culege fructele unei plante, despre care spun că simbolizează Lacrimile Maicii Domnului. Fructele sunt de dimensiunile boabelor de mazăre, iar cei care le culeg spun că tot timpul anului vor avea parte de noroc şi sănătate.
La Mănăstirea Hodoş-Bodrog sunt aşteptaţi 10.000 de pelerini. Mulți sunt deja acolo, pentru a participa, în această seară, la procesiunea „Drumul Crucii” și la slujba Sfântul Maslu. Înainte de miezul nopţii, credincioşii vor participa la Prohodul Maicii Domnului, iar slujbele vor continua toată noaptea.
Conform tradiţiei, mulţi pelerini vor dormi în corturi instalate in perimetrul mănăstirii, pentru ca sâmbătă dimineaţă să participe la Acatistul Adormirii Maicii Domnului şi la Sfânta Liturghie Arhie¬rească.
La Bodrog, credincioşii stau la coadă pentru a asculta “bătăile de inimă”, despre care se spune că pot fi auzite dintr-un zid exterior al lăcaşului sfânt. Pe acest zid există o inimă din piatră, iar preoţii spun că doar cei cu credinţă pot auzi ''bătăile'' dacă îşi lipesc urechile de zid. Conform legendei, ''bătăile de inimă'', pe care unii susţin că le-au auzit, sunt ale unui preot sârb care ar fi fost zidit în peretele bisericii, în urma unui blestem al mamei sale, care nu dorea ca el să devină preot.
Aproximativ 5.000 de pelerini sunt aşteptaţi şi la Mănăstirea Simeon Stâlpnicul din cartierul Gai.