Zăbrani - Jubileul de 150 de ani de la sfințirea bisericii romano-catolice (după ce a ars cea veche)
Scurt istoric al primilor coloniști din Guttenbrunn
Istoricul localității Zăbrani este legat de coloniștii germani sosiți aici pentru prima dată în anul 1724, asezîndu-se pe un loc cu păduri seculare de foioase și mlaștini în jurul unui izvor.Numărul celor sosiți pentru prima dată era în jur de 200 de suflete adulți și copii, respectiv 40-50 de familii, dând numele acestui loc Guttenbrunn, care tradus înseamnă fântâna cu apă bună.
Aceştia veneau din diverse zone ale Germaniei cum ar fi Rheinlandpfalz, Schwarzland, dar marea majoritate provenea din Odenwald. Dintr-o hartă veche din anii 1728 reiese că până la acea dată au fost populate cu coloniști un număr de 12 localități din Banat printre care și Guttenbrunn, majoritatea etnicilor fiind de religie romano-catolică. Noii veniţi primeau din partea statului o suprafaţă de 16 iugăre de teren precum şi uneltele necesare pentru cultivarea pământului. Acestia au început să defrișeze pădurea și să asaneze mlaștinile transformându-le în pământ arabil. Prima dată și-au construit bordee , apoi au început sa-și construiască case acoperite cu paie. Mai apoi s-au gândit și la sufletul lor, astfel că în localitate a sosit în 1729 primul preot, cu numele de Johann Benedictus Rosch, pentru care se construieşte o casă în care se oficiau şi serviciile religioase. În 1730 se face primul recensământ al populaţiei, apoi în 1735, soseşte în localitate primul notar pe nume Valiuschi Bonyo, care începe să pună ordine în evidenţa populaţiei, animalelor şi a terenurilor, dar din nefericire izbucneste prima molimă care va dura timp de 4 ani. Prin efortul locuitorilor, în 1737 se termină zidirea primei biserici din localitate, la sfinţirea căreia ia parte şi episcopul de Timişoara, von Falkenstein, care dăruieşte bisericii un potir de argint.. În anul 1773 în toate satele din Banat care aveau peste 60 de case se construiau scoli din banii statului, fapt ce ne arată ce preţ se punea atunci de imperiu, pe şcolarizarea tineretului. Etnicii germane veneau în valuri, astfel că în anul 1781 începe a treia perioadă de colonizare, sub domnia lui Iosif al II-lea, an în care circa 60.000 de colonişti dau curs apelului lansat de împărat, prin care erau îndemnaţi să se stabilească în aceste zone. Tot atunci s-a trecut și la cartarea pământurilor.
Jubileu la Zăbrani
150 de ani de la sfințirea bisericii Romano-Catolice. Joi, 4 august 2022, la Zăbrani s-au sărbătorit 150 de ani de la sfințirea Bisericii Romano-Catolice. În anul 1866 un incendiu foarte puternic a distrus 12 gospodării mari cu anexele lor, dar și biserica, care avea tavanul și podelele din lemn. Preotul-paroh din acea vreme, Josef Dollenz, a salvat din flăcări toate obiectele și vasele de valoare, atât din biserică, cât și din casa parohială. Doi ani mai târziu, unii locuitori ai așezării au cumpărat mori de apă, iar banii obținuți au fost folosiți pentru construirea bisericii. Dările au fost majorate timp de patru ani, toate transporturile au fost făcute pe bază de voluntariat, iar cărămizile au fost arse chiar de către oameni. Clădirea bisericii a costat sume uriașe de bani, peste 60.000 de florini. Din această sumă, mai mult de 45.000 de florini au fost strânși chiar de comunitatea locală. Astfel a fost ridicată biserica romano-catolică din Zăbrani, una dintre cele mai mari biserici sătești din Banat, rămasă și azi simbol al localității. Sfințirea noii biserici a avut loc în anul 1872, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Evenimentele jubileului au debutat joi, la ora 16.00, cu Sfânta Liturghie Solemnă oficiată de preotul paroh Ioan Cădărean, acompaniat de Dr. Franz Metz și artiștii invitați. Despre istoria bisericii și valoarea sa ne-a vorbit Dr. Claudiu Călin, arhivist al Episcopiei Romano-Catolice de la Timișoara. La ora 18.00, invitații s-au bucurat de concertul gândit special pentru acest eveniment de Dr. Franz Metz (pian, orgă - Germania) și invitații săi Wilfried Michl (bariton- Germania) Simona Negru ( soprană- România) și Anna Maria Cristina Popan (vioară- România).
În program s-au regăsit creații semnate de Friedrich Schmoll, Charles Gounod, Johan Strauss sau Henry Purcell, precum și o extrem de interesantă selecție de lucrări pe tema Ave Maria, toate semnate de compozitori șvabi din Banat. Seara s-a încheiat cu o cină festivă, la Căminul Cultural din Zăbrani. Au onorat cu prezența domniilor lor jubileul de la Zăbrani Excelența Sa, doamna Regina Lochner, consul al Republicii Federale Germania la Timișoara, domnul Doru Sinaci-subprefectul județului Arad, domnul Răzvan Cadar-vice-președinte al Consiliului Județean Arad, domnul Peter Dietmar Leber- președinte al Landsmannschaft der Banater Schwaben, dr. Franz Metz- vicepreședinte al Gerhardsforums der Banater Schwaben, dr. Johann Fernbach-președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat, domnul Nikolaus Rennon-președintele Hilfswerk der Banater Schwaben, domnul Dieter Probst-vicepreședinte al Hilfswerk der Banaten Schwaben, doamna dr. Hella Gerber-consilier al orașului Augsburg, președinte al HOG Nitzkydorf alături de reprezentanții locali: primarul Comunei Zăbrani, domnul Dănuț Codrean, vice-primarul comunei, domnul Daniel Petrescu, membri ai Consiliului local, precum și numeroși membri ai comunității zăbrănene.
Organizatorii jubileului: Filiala romano-catolică Guttenbrunn/ Zăbrani și Parohia Romano Catolică Lipova ( Lippa), Primăria Zăbrani și HOG Guttenbrunn - Asociația Germanilor din Guttenbrunn emigrați în Germania (Heimatsortsgemeinschaft – HOG – Guttenbrunn) mulțumesc partenerilor: Forumul Democrat al Germanilor din Banat, Gerhardsforum Banater Scwaben e.V., Kulturwerk Banater Scwaben E,V, Bayern, Bayerisches Staatsministerium für Familien, Arbeit und Soziales, Episcopia Romano-Catolică de Timișoara și tuturor invitaților prezenți la acest eveniment de suflet, care se dorește a fi un punct de plecare în proiectul de reabilitare și restaurare a Bisericii Romano-Catolice din Zăbrani.
Iată că la Zăbrani nu se fac numai investiții, ci se pune un accent deosebit și pe partea culturală, pe relațiile între oamenii acestor locuri, indiferent că locuiesc în Zăbrani sau sunt plecați în Germania, pentru că toți au făcut parte din această comunitate. Primarul Dănuț Codrean pune un accent deosebit pe relațiile cu oamenii în general și cu atât mai mult cu etnicii germani plecați, pentru că ,,și aceștia trebuie sa se simtă acasă atunci când se întorc la Zăbrani, pentru că aici au copilărit, aici au invățat la școală, sunt fii ai localității Zăbrani și de aceea ei sunt parte din comunitatea noastră chiar dacă sunt departe,,.