Workshop: „Ecosistemele forestiere în contextul schimbărilor climatice”, în organizarea UVVG
Facultatea de Științe Economice, Informatică și Inginerie, prin Centrul de Antreprenoriat al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, în colaborare cu Consiliul Județean Arad, au organizat, zilele trecute, la Complexul Universitar Macea, workshopul cu participare internațională: „Ecosistemele forestiere în contextul schimbărilor climatice”.
Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, împreună Iustin Cionca, președințele Consiliului Județean Arad, au fost gazdele Delegației din Tübingen, condusă de Joachim Walter, președintele Districtului Tübingen.
Participanții la manifestarea științifică au vizitat Grădina Botanică Universitară „Pavel Covaci” din Macea, sub îndrumarea lect. dr. ing. Ioan Don – directorul Grădinii, ocazie cu care au avut posibilitatea de a vedea pe viu o parte din efectele acestor schimbări climatice. De asemenea, s-au vizitat și Muzeele grădinii și expoziția realizată cu prilejul săptămânii „Toamna în Grădina Botanică Universitară Macea”.
Au fost cuvinte de apreciere legate de modul cum s-a reușit îmbinarea artificialului cu naturalul în sectoarele acestei grădini și cu privire la modul de amenajare al Muzeului Botanic.
În cadrul workshop-ului au fost prezentate cinci comunicări științifice referitoare la: efectele negative ale schimbărilor climatice asupra pădurii și vegetației lemnoase în general; doborâturile de vânt; adaptarea lucrărilor de execuție mecanizată a gropilor pentru plantat puieți; Parcul Natural Lunca Mureșului; dăunătorii forestieri apăruți în România odată și în contextul schimbărilor climatice.
„Discuțiile avute și concluziile la care s-a ajuns la finalul acestei manifestări științifice au evidențiat faptul că schimbările climatice sunt încă un subiect fierbinte, iar participanții la workshop - cadre didactice, ingineri silvici, studenți la Silvicultură, biologi, viticultori, economiști, au dovedit un real interes pentru tema aleasă, temă de mare actualitate care ar trebui să ne dea mult mai mult de gândit tuturor”, a precizat lect. univ. dr. Ioan Don, directorul Grădinii Botanice Universitare „Pavel Covaci” din Macea.