Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Vor șomaj, nu locuri de muncă. Absolvenții de liceu refuză ofertele de angajare, iar 1600 de posturi stau neocupate

Numărul absolvenților de liceu înregistrați pentru obținerea ajutorului de șomaj a scăzut de trei ori față de media anilor anteriori. Majoritatea tinerilor și-au retras dosarele când statul le-a oferit, în schimb, locuri de muncă în fabrici.

Vor șomaj, nu locuri de muncă. Absolvenții de liceu refuză ofertele de angajare, iar 1600 de posturi stau neocupate
Comentează 0

Câteva sute de absolvenți s-au prezentat la ghișeele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), între 13 iunie și 1 august, perioada în care puteau solicta indemnizație de șomaj. Când funcționarii le-au preluat dosarele, le-au spus tinerilor că oferta de locuri de muncă este foarte bogată și că pot lucra, nu să stea acasă pentru 250 de lei, bani pe care îi pot încasa timp de șase luni. Evident, majoritatea tinerilor s-au speriat și și-au retras imediat actele. Așa se face că doar 139 de cereri au fost înregistrate, în timp ce în anii trecuți erau între 400 și 500.

Autoritățile au decis să îi trimită la muncă pe absolvenți pentru că în județ avem peste 1600 de postri neocupate, iar managerii companiilor se plâng de faptul că nu găsesc muncitori. Oferta este în special în fabricile de componente auto și textile, însă tinerii nu vor să lucreze în acestea, sperând la posturi prin birouri, nu în producție.

Conform legislației, orice persoană poate solicita indemnizația de șomaj în termen de două luni de la absolvirea studiilor, chiar dacă nu a promovat bacalaureatul. Există însă niște condiții de bază: să nu refuze un loc de muncă potrivit pregătirii profesionale, să nu urmeaze o formă de învăţământ și să nu realizeze venituri mai mari de 500 de lei.

 

Foto: arhivă

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite