Victoria Nadășului sărbătorită odată cu nașterea Sf. Ioan Botezătorul
Sâmbătă, 24 .06.2017, de sărbătoarea „Nașterii Sf.Ioan Botezătorul”, locuitorii satului Nadăș au ieșit la „Rugă”, așa după cum este obiceiul locului pentru că de-a lungul anului se iese în diferite locuri, de Rusalii la ruga de la intrarea în sat, apoi în 29 iunie la ruga de la Debelagora (Deblagora cum spun Nădășenii) unde se roagă pentru cei cu sălașe din zonă,iar în 20 iulie este ruga de la Timercea (Cimercea) pentru cei ce au sălașe pe Valea Timercea, pentru că Nădășenii de când se știu au trăit mai mult pe la sălașe, lucrând cu sudoarea frunții pământul lăsat de la părinții lor și crescând animale.
Cu peste 40 de ani în urmă, toate văile Nadășului erau pline cu turme de animale, în special porci și vite. Revenind la sărbătoare, în data de 24 iunie se iese la „RUGA DE LA IZVORUL TILODIA” (dintre văi) adică la troița unde se întâlnește Valea Cigher cu Valea Tilodia (Celodia).
Aici localnicii au participat la o slujbă religioasă în memoria celor care au căzut pe câmpul de luptă apoi s-au rugat pentru recoltă bună, pentru a fi feriți de calamități naturale și de rău. Tot în cadrul acestei festivități religioase, la propunera Nădășenilor, s-a decernat titltul de „CETĂȚEAN DE ONOARE A LOCALITĂȚII NADĂȘ” doamnei avocat VASILICA COROIU ENESCU de către Consiliul Local Tauț.
„Doamna avocat a reprezentat Nadășul începând din 2013 până în prezent în 22 de dosare în care au fost peste 114 înfățișări în fața instanțelor judecătorești, reprezentând Nadășul fără a percepe onorariu”, spune domnul Rad Nicolae, unul din liderii sătenilor.
„Este de apreciat munca titanică a doamnei cu nopți nedormite, drumuri de la București la Nadăș sau pe la instanțele din țară pe care doamna avocat le-a făcut ajutându-ne, iar în data de 9 iunie prin dosarul 1191/59/2016, s-a dat sentința definitivă. Nu mai este o noutate că Nădășenii de 10 ani s-au tot judecat pentru drepturile lor pe la diferite instanțe din țară pentru a-și recăpăta dreptul de proprietate pe propria ogradă”, a încheiat Nicolae Rad.
După încheierea slujbei religioase, toată lumea a fost invitată la petrecere pe vale la „Sălașul lui Oacea” pentru a sărbători victoria după 10 ani în care sătenii au fost târâți prin instanțe. Alături de nădășeni au fost prezenți în semn de solidaritate oameni care la rândul lor sunt în aceeași situație, venind din județul Brașov, Harghita, Maramureș, Olt, Giurgiu, Bihor, Hunedoara, Timiș și urma să ajungă și din Constanța.
Oamenii s-au bucurau că în sfârșit s-a făcut dreptate, simțindu-se din nou stăpâni pe propria ogradă.
„A fost foarte greu, dar cu ajutorul lui Dumnezeu, că numai în el ne-am mai pus speranța, ne-a ajutat și ne-am recâștigat drepturile. Dorim să mulțumim tuturor celor care în toți acești ani ne-au sprijinit și au fost alături de noi” a încheiat domnul Iovu Biriș.