Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Veste proastă pentru profesori: nu beneficiază de concediu plătit și pentru timpul lucrat în regim de plată cu ora

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că profesorii care desfăşoară şi activitate în regim de plată cu ora la aceeaşi unitate de învăţământ preuniversitar nu beneficiază de concediu de odihnă plătit şi pentru timpul lucrat în regim de plată cu ora.

Veste proastă pentru profesori: nu beneficiază de concediu plătit și pentru timpul lucrat în regim de plată cu ora
Comentează 0

Cadrele didactice în activitate care desfăşoară şi activitate în regim de plată cu ora prin cumul de contracte individuale de muncă la aceeaşi unitate de învăţământ preuniversitar nu beneficiază de concediu de odihnă plătit şi pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora, respectiv de indemnizaţia aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite şi neefectuate la încetarea contractului individual de muncă pe perioadă determinată, a decis, luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

„Admite sesizarea formulată de Tribunalul Covasna – Secţia civilă în dosarul nr. 582/119/2024, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă: În interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 106 alin. (1), art. 144 şi art. 146 alin. (3) din Codul muncii, art. 220 alin. (1) şi (5) din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv art. 267 alin. (1) şi art. 270 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, raportat la art. 5 alin. (1) din Normele metodologice privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control şi al personalului de cercetare din învăţământul de stat, aprobate prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.050/2021, stabileşte că: Cadrele didactice în activitate care desfăşoară şi activitate în regim de plată cu ora prin cumul de contracte individuale de muncă la aceeaşi unitate de învăţământ preuniversitar nu beneficiază de concediu de odihnă plătit şi pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora, respectiv de indemnizaţia aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite şi neefectuate la încetarea contractului individual de muncă pe perioadă determinată. Obligatorie, potrivit art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 16 septembrie 2024”, se arată pe site-ului instanţei supreme.

Asta, în condițiile în care Tribunalul Covasna a solicitat ÎCCJ dezlegarea următoarei chestiuni de drept: „Dacă, în interpretarea art. 106 alin. (1) Codul Muncii, art. 144 Codul Muncii și art. 220 alin. (1) și (5) din Legea 198/2023, respectiv art. 267 alin. (1) din Legea 1/2011, raportat la art. 5 alin. (1) din OMEd nr. 4050/2021, cadrele didactice în activitate care desfăşoară și activitate în regim de plată cu ora prin cumul de contracte individuale de muncă la aceeași unitate de învăţământ preuniversitar (de ex. au un contract individual de muncă pe durată nedeterminată pentru funcţia de bază cu norma întreagă, cât și un contract individual de muncă pe perioadă determinată pentru activitatea prestată în regim de plată cu ora), pot beneficia de concediu de odihnă plătit și pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora, respectiv de indemnizația aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite și neefectuate, la încetarea contractului individual de muncă pe durată determinată, conform art. 146 alin. (3) din Codul Muncii?”. (https://www.scj.ro/CMS/0/PublicMedia/GetIncludedFile?id=25338). Motivul? Au existat cadre didactice, care desfăşoară și activitate în regim de plată cu ora prin cumul de contracte individuale de muncă la aceeași unitate de învăţământ preuniversitar, care au solicitat în instanţă concediu de odihnă plătit și pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora, respectiv indemnizația aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite și neefectuate, la încetarea contractului individual de muncă pe durată determinată, conform art. 146 alin. (3) din Codul Muncii.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite