Veste bună pentru elevi! Şcoala ar putea începe cu o săptămână mai târziu în anul şcolar 2019 - 2020
Cu doar o lună înainte de începerea anului școlar, premierul Viorica Dăncilă i-a cerut Ecaterinei Andronescu să ia în considerare prelungirea vacanței de vară cu o săptămână, până pe 16 septembrie.
Premierul Viorica Dăncilă a rugat-o, miercuri, pe Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, să ia în considerare începerea anului şcolar în 16 septembrie.
"Vă rog, doamnă ministru Ecaterina Andronescu, să luaţi în considerare începerea anului şcolar în 16 septembrie. Cred că şi aceasta este o măsură aşteptată de elevi”, a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern.
Nu e prima dată când patronatele din turism fac presiuni pentru prelungirea vacanței de vară. În luna mai, hotelierii de pe litoral au sesizat ministrului Turismului, Bogdan Trif, că scurtarea vacanţei şcolare de vară le va afecta afacerile şi i-au solicitat să facă demersuri în vederea prelungirii acesteia.
Anul acesta anul școlar ar trebui să înceapă pe 9 septembrie, așa cum a fost stabilit prin structura anului școlar, adoptată în luna februarie prin ordin de ministru, după discuții cu elevii, profesorii și părinții.
Ministrul Educației, Ecaterina Androneascu, a declarat că nu poate da un răspuns cu privire la acest lucru până ce nu vorbește cu profesorii, elevii și părinții, scrie hotnews.ro.
"O să vă dau răspunsul după ce o să discut cu cei care sunt implicați: comisia de dialog social, sindicate, organizațiile de elevi", a spus Ecaterina Andronescu.
În zilele următoare, Ministerul Educației va convoca o întâlnire a comisiei de dialog social.
"Decizia aceasta o să v-o comunic în momentul în care o s-o luăm. Acum sunt la întâlnirea cu studenții. O vorbesc cu toți cei implicați în comisia de dialog social, să vedem când ne putem întâlni, azi, mâine și o să vă transmitem și dumneavostră", a spus Andronescu.
La rândul lor, părinții nu sunt de acord cu prelungirea vacanței, în condițiile în care sunt stabilite deja examenele naționale.
"Nu suntem de acord cu acest punct de vedere. Avem deja o programă școlară încărcată și dacă începem cu o săptămână mai târziu și terminăm mai târziu. Nu putem termina mai târziu de 15 iunie pentru anii terminali, deja mai tăiem o săptămână din acumularea de cunoștințe. Avem cel mai scurt an școlar din Europa, și cele mai lungi vacanțe. Nu mai trebuie să punem o presiune în plus pe copii. Nu suntem de acord pentru că ar trebui să umblăm la programa școlară, ceea ce este prea mult", a spus Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți.
Reprezentanții sindicatelor spun că în niciun caz nu vor fi de acord cu modificarea structurii anului școlar. "Nu suntem de acord! Nu e treaba lor să stabilească structura anului școlar. E treaba profesorilor, elevilor și părinților", a declarat Marius Nistor, președintele Federației "Spiru Haret".
Structura anului școlar 2019-2020:
Semestrul I
Cursuri: Luni, 9 septembrie 2019 – Vineri, 20 decembrie 2019
Vacanţa pentru grădiniţe si clasele pregătitoare- clasa a IV-a: 26 octombrie – 3 noiembrie 2019
Vacanta de iarnă: Sâmbătă, 21 decembrie 2019 – Duminică, 12 ianuarie 2020
Semestrul al II-lea
Cursuri: Luni, 13 ianuarie 2020 – Vineri, 3 aprilie 2020
Vacanta de primăvară: Sâmbătă, 4 aprilie 2020 – Marţi, 21 aprilie 2020
Cursuri: Miercuri, 22 aprilie 2020 – Vineri, 12 iunie 2020
Sursa: rtv.net